12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Πόση RAM πραγματικά χρειάζεστε στο PC σας; Οδηγός για αρχάριους!

    Η Random Access Memory (ή εν συντομία RAM) αποτελεί ένα ζωτικό τμήμα για κάθε συσκευή τεχνολογίας, είτε πρόκειται για ένα PC – laptop, είτε για το smartphone και το tablet σας. Είμαστε βέβαιοι ότι μία από τις συνηθέστερες απορίες σας έχει να κάνει με το πόση RAM χρειάζεστε πραγματικά και πόση από αυτή σας είναι πραγματικά απαραίτητη; Μήπως το να προσθέτουμε παραπάνω RAM από όση τελικά χρειαζόμαστε είναι δώρο – άδωρον και σπατάλη χρημάτων; Επειδή κανείς δεν θέλει να τη “πατήσει”, η ποσότητα της μνήμης που θα χρειαστείτε λοιπόν, εξαρτάται από δύο κύριους παράγοντες… Πρώτον, τι θέλετε ακριβώς να κάνετε και δεύτερον το χρηματικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε για το κτίσιμο του νέου PC σας ή για το μελλοντικό upgrade που σχεδιάζετε. Πάντως, με μια ματιά, o γενικός κανόνας που ισχύει είναι ο εξής:

    • 2GB: Βρίσκεται μόνο σε budget-friendly tablets πλέον. Μπορεί να είναι εντάξει για αυτές τις συσκευές, όμως για laptop ή desktop το εν λόγω ποσό μνήμης δεν είναι αρκετό.
    • 4GB: Είναι ότι πρέπει για entry-level σύστημα (σερφάρισμα στο web και επικοινωνία) και πολύ φτηνά laptops (κάτω από τα 400 ευρώ). Μπορεί να σηκώσει basic Windows tasks, αλλά και Chrome OS.
    • 8GB: Είναι το Mainstream πλέον για desktop PC και καλό laptop! Ιδανικό ποσό μνήμης για διαχείριση tasks σε Windows και MacOS συστήματα, αλλά και για entry-level (casual) gaming.
    • 16GB: Εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα, καθώς τα 16GB είναι ένα ιδανικό ποσό μνήμης για πιο μεγάλη άνεση στην επαγγελματική χρήση του συστήματος σας, αλλά και για πιο απαιτητικά games. Ιδανικά για ένα δυνατό desktop σύστημα.
    • 32GΒ+: Ένα τέτοιο ποσό θα κινητοποιήσει τις ευαίσθητες χορδές των PC enthusiasts, των επαγγελματιών που ασχολούνται με τον κόσμο του A/V editing και των extreme gamers που δεν συμβιβάζονται με την παραμικρή πτώση στο frame rate των αγαπημένων τους games.

    Αυτό που θα πρέπει να θυμάστε σε ότι έχει να κάνει με τη RAM του συστήματος σας είναι ότι όση περισσότερη έχετε, τόσο πιο εύκολα το σύστημα σας μπορεί να διαχειριστεί προγράμματα με ταυτόχρονο τρόπο. Αν και πάντοτε η μνήμη δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει την απόδοση του PC σας, ωστόσο εάν δεν διαθέτετε μπόλικη μνήμη και ωθήσετε το σύστημα σας στα όρια του (ανοίγοντας πολλές απαιτητικές εφαρμογές), τότε το slow-down θα πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο.

    Επιπλέον, στο νου σας θα πρέπει να έχετε ότι το λειτουργικό σύστημα και ο web browser σας, λατρεύουν να «καταβροχθίζουν» όσο περισσότερη μνήμη γίνεται. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες εφαρμογές επαγγελματικού τύπου και μια σειρά από απαιτητικά games που μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σύνολο της μνήμης του συστήματος σας, πολύ παραπάνω από το OS ή τον browser σας. Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορείτε να κάνετε πολλά, έτσι ώστε το λειτουργικό σας σύστημα να χρησιμοποιεί λιγότερη μνήμη, παρόλα αυτό όσο μεγαλύτερη είναι η RAM, τόσο μεγαλύτερη ευελιξία σας χαρίζει (για παράδειγμα μπορείτε να ανοίξετε περισσότερα tabs στον browser σας, χωρίς το παραμικρό lag). Παράλληλα, σερφάροντας στο Internet θα διαπιστώσετε ότι ορισμένα websites/υπηρεσίες καταναλώνουν περισσότερη RAM από κάποια άλλα (για παράδειγμα ένα απλό ενημερωτικό website είναι πιο ελαφρύ από το Netflix). Σε γενικές γραμμές, τα προγράμματα έχουν τη τάση να χρησιμοποιούν περισσότερη RAM όσο αυξάνεται η πολυπλοκότητα τους. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα για chat ή ένα απλό casual game καταναλώνει ελάχιστη μνήμη, εν αντιθέσει με ένα γιγαντιαίο φύλλο στο Excel, ένα μεγάλο project στο Photoshop (ή στο αγαπημένο σας video editing πρόγραμμα) και ένα τελευταίας γενιάς game.

    Σε ένα ιδανικό σενάριο λοιπόν τα 2GB είναι εντάξει για ένα απλό tablet για να παρακολουθείτε ταινίες, να σερφάρετε στο net ή να παίζετε στα social media, ωστόσο εάν στόχος σας είναι να το χρησιμοποιήσετε και για δουλειά (αντικαθιστώντας ενδεχομένως το PC σας), δεν θα πρέπει να συμβιβαστείτε με οτιδήποτε κάτω από τα 4GB. Σε ότι έχει να κάνει με τα laptops, εδώ ισχύει μια παρόμοια κατάσταση, καθώς ένα entry-level laptop που είναι ταυτόχρονα και εξαιρετικά οικονομικό μπορεί να φέρει εις πέρας ορισμένα βασικά tasks, ωστόσο σε αυτή τη φάση (για να αγοράσετε κάτι που θα αντέξει και στο πέρασμα του χρόνου) θα σας προτείναμε από 8GB και άνω. Σε ότι έχει να κάνει με τα desktop συστήματα, εδώ θα πρέπει πάντοτε να έχετε στραμμένο το βλέμμα προς το μέλλον. Σας προτείνουμε να επενδύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται στη μνήμη του συστήματος σας, στοχεύοντας στα 16GB, έτσι ώστε να μείνετε καλυμμένοι άνετα για μια διετία – τριετία τουλάχιστον. Τα 32GB βέβαια δεν θα ήταν άσχημα, φτάνει μόνο όντως να καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες σας και φυσικά να το επιτρέπει το budget σας.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles