18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Print 2025: Οδεύοντας προς ένα πιο έξυπνο μέλλον

     Από τον Lawrence Lee, VP Incubation and Strategy, Xerox Corp.

    Η εισαγωγή της ψηφιακής εκτύπωσης προκάλεσε μια κολοσσιαία αλλαγή της βιομηχανίας, αλλά δεν αποτελεί παρά μια σταγόνα στον ωκεανό σε σύγκριση με αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα, έτοιμο να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την εκτύπωση και τις δυνατότητές της. Η εκτύπωση ψηφιακών γραφικών, η λειτουργική εκτύπωση και η δομική εκτύπωση 3D είναι το μέλλον της εκτύπωσης, καλύπτοντας τα πάντα – από την έξυπνη συσκευασία μέχρι την παραγωγή κατά παραγγελία – και φέρνοντας οφέλη που θα γίνουν αισθητά σε ολόκληρη την κοινωνία.

    B8075_Office

    Περισσότερη αξία με την εκτύπωση ψηφιακών γραφικών

    Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε γρήγορες εξελίξεις στην ψηφιακή έγχρωμη εκτύπωση στo χώρο των γραφικών τεχνών, συμπεριλαμβανομένων νέων τύπων μελανιών και τόνερ που μπορούν να δημιουργήσουν υψηλότερη ποιότητα εικόνας και εξειδικευμένα εφέ.

    Υπάρχει όμως και μια άλλη μεγάλη ευκαιρία ανάπτυξης, πέρα ​​από την εκτύπωση εγγράφων, που θα προκύψει από τη δυνατότητα ψηφιακής εκτύπωσης σε ένα ευρύτερο φάσμα υλικών. Η ψηφιακή εκτύπωση σε κουτιά, συσκευασίες και αντικείμενα επιτρέπει στους μετατροπείς και τους κατασκευαστές να προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στους πελάτες τους, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής, της εξατομίκευσης και των έτοιμων υλικών για το ράφι. Η πρόοδος στις νέες τεχνολογίες σύντομα θα είναι σε θέση να προσφέρει όλα τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής τεχνολογίας, με την ποιότητα της εικόνας και το κόστος λειτουργίας της αναλογικής εκτύπωσης, σε μεγαλύτερο εύρος και εκτενέστερο φάσμα μέσων συσκευασίας από φύλλα και φιλμ, έως πλαστικά και μέταλλα.

    Λειτουργική εκτύπωση που ενεργοποιεί τη νοημοσύνη

    Πέρα από την εκτύπωση γραφικών επικοινωνιών, το επόμενο όριο στην εκτύπωση είναι η λειτουργική εκτύπωση. Σήμερα βλέπουμε εφαρμογές ενεργών λειτουργικών μελανιών που μπορούν να αλλάξουν το χρώμα ή τη δομή ανάλογα με τους τοπικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία. Βλέπουμε επίσης πρώιμα πρωτότυπα τυπωμένων ηλεκτρονικών που επιτρέπουν την ανίχνευση και την παρακολούθηση σε επίπεδο επιμέρους πακέτου. Μέχρι το 2025 θα δούμε ένα πολύ πιο εξελιγμένο υβριδικό οικοσύστημα εκτυπώσεων, με λογισμικό που θα απλοποιήσει το σχεδιασμό συσκευών και με ψηφιακά συστήματα παραγωγής που θα παράγουν μια ποικιλία αισθητήρων, κυκλωμάτων, μνήμης, επικοινωνιών και επιλογών ισχύος με ευέλικτες ετικέτες ή δυνατότητα εκτύπωσης απευθείας σε προϊόντα και συσκευασίες.

    Η λειτουργική εκτύπωση θα μας δώσει τη δυνατότητα να επεκτείνουμε ευρέως τις πληροφορίες σε έγγραφα, προϊόντα και εφαρμογές που σχετίζονται με το Internet of Things. Αυτό θα ενισχύσει ριζικά τις υπάρχουσες υπηρεσίες, από την εφοδιαστική αλυσίδα, μέχρι την περιβαλλοντική καταγραφή, δημιουργώντας νέες υπηρεσίες που θα συνδέουν το φυσικό και ψηφιακό κόσμο. Οι πάροχοι εκτύπωσης δεν θα παραδίδουν πλέον μόνο τυπωμένα υλικά αλλά και analytics που θα μπορούν να οδηγήσουν σε αποτελεσματικότερη τιμολογιακή πολιτική και υπεραξία.

    Δομική εκτύπωση σε κλίμακα

    Σήμερα η τρισδιάστατη εκτύπωση εξαρτημάτων ή η δομική εκτύπωση περιορίζεται κυρίως σε ταχεία πρωτοτυποποίηση ή εξειδικευμένη παραγωγή χαμηλού όγκου με βάση τον περιορισμό του κόστους και της ταχύτητας των τρισδιάστατων διεργασιών και υλικών εκτύπωσης 3D. Ωστόσο, ακόμη και με τους σημερινούς περιορισμούς, μπορούμε να δούμε την αξία των εξειδικευμένων τρισδιάστατων τυπωμένων τμημάτων, όπως τα τεχνητά εμφυτεύματα, τα οποία δεν είναι μόνο προσαρμοσμένα σε κάθε ασθενή, αλλά διαθέτουν εξειδικευμένες δομές που μιμούνται βιολογικές μορφές. Τα επόμενα χρόνια, οι νέες εξελίξεις στην εκτύπωση τρισδιάστατων τρισδιάστατων πλαστικών και ακόμη και στην τρισδιάστατη μεταλλική εκτύπωση θα επιτρέψουν την παραγωγή μεγάλου όγκου σύνθετων εξαρτημάτων με αρκετή αντοχή και χαμηλό κόστος για να ανταγωνιστούν τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.

    Καθώς οι νέες αυτές τεχνολογίες ωριμάζουν στην αγορά, θα παρατηρήσουμε επίσης σημαντικές αλλαγές στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αποστολή εξαρτημάτων που πρέπει να γίνουν σε εργοστάσια είναι σήμερα άκαμπτη και χρονοβόρα. Η δομική εκτύπωση επιτρέπει τα προϊόντα να γίνονται τοπικά και προσφέρει τη δυνατότητα να πραγματοποιούνται συχνές αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία χωρίς επιβάρυνση σε κόστος εργασίας ή επιπλέον καθυστερήσεις.

    Η ευελιξία της δομικής εκτύπωσης θα αποφέρει επίσης σημαντική αξία σε εφαρμογές όπου η διανομή είναι προβληματική και η παραγωγή προϊόντων με συμβατικές μεθόδους δεν είναι εφικτή. Η εξερεύνηση του χώρου είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έχουν ήδη πειραματιστεί με 3D εκτύπωση για να κατανοήσουν τη δομή και την απόδοση εκτυπωμένων εργαλείων. Στο μέλλον, οι αστροναύτες θα έχουν την ευελιξία να εκτυπώνουν ένα ευρύ φάσμα εργαλείων και εξαρτημάτων όπως και όταν χρειάζεται.

    Δομική και λειτουργική εκτύπωση ενώνονται για τη δημιουργία έξυπνων αντικειμένων

    Ίσως η συναρπαστικότερη μελλοντική εξέλιξη είναι ο συνδυασμός της δομικής 3D εκτύπωσης και της ψηφιακής λειτουργικής εκτύπωσης, που θα δημιουργήσουν εξατομικευμένα έξυπνα προϊόντα – όχι μόνο εξαρτήματα – on demand. Αυτή η εξέλιξη είναι ιδιαίτερα συναρπαστική για τον κλάδο της υγείας και του fitness. Έχουμε ήδη πρώιμα προϊόντα έξυπνων ενδυμάτων με ενσωματωμένους αισθητήρες και ανατροφοδότηση. Στο μέλλον θα δούμε ακόμα πιο εξατομικευμένες εφαρμογές που συνδυάζουν δομικές και λειτουργικές ιδιότητες. Πάρτε για παράδειγμα προσαρμοσμένα 3D εκτυπωμένα ορθοπεδικά αξεσουάρ. Ξεκινώντας με μια τρισδιάστατη σάρωση, θα είναι δυνατή η εκτύπωση ενός προσαρμοσμένου ορθοπεδικού αξεσουάρ που υποστηρίζει το πόδι σας, με αποτέλεσμα μια βολική και οικονομικά αποδοτική λύση. Μπορεί να γίνει ακόμη πιο έξυπνο προσθέτοντας τυπωμένους αισθητήρες και ενσωματωμένη τεχνολογία για να επικοινωνεί με το smartphone σας και να δίνει αναλυτικά στοιχεία σχετικά με το βάδισμα σας. Είναι πιθανό, με την πάροδο του χρόνου, νέα λειτουργικά υλικά να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα υποστήριξης, καθώς οι άνθρωποι ανακάμπτουν από χειρουργικές επεμβάσεις και οι ανάγκες τους αλλάζουν κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.

    Μεταμορφώνοντας τη βιομηχανία εκτύπωσης

    Αυτοί οι τρεις διαφορετικοί τύποι νέων τεχνολογιών εκτύπωσης θα οδηγήσουν σε μεγάλες αλλαγές σε όλη την εκτυπωτική βιομηχανία καθώς θα προσεγγίσουμε το 2025. Οι πάροχοι εκτύπωσης θα αντιμετωπίσουν νέες ευκαιρίες για κέρδος, εξελισσόμενοι σε one-stop-shop, που θα προσφέρει από τα αρχικά σχέδια ως τα τελικά προϊόντα και από χρήσιμα analytics μέχρι συστάσεις. Η μετεξέλιξη αυτή μπορεί να φαίνεται μακρινή για τους παρόχους εκτύπωσης, όμως οι τελευταίες καινοτομίες εκτύπωσης σε συνδυασμό με ένα πιο έξυπνο λογισμικό θα καταστήσουν τις αλλαγές αυτές πιο προσιτές στην αγορά με την πάροδο του χρόνου. Εξελιγμένο λογισμικό που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τους σχεδιαστές αλλά και τους μη εξειδικευμένους χρήστες να χρησιμοποιήσουν αυτές τις νέες τεχνολογίες. Παράλληλα, το cloud  θα διευκολύνει τη συλλογή δεδομένων, την υλοποίηση πρωτοποριακών ενεργειών marketing και την ανάπτυξη νέων Internet of Things εφαρμογών, οι οποίες σήμερα φαντάζουν ένα μακρινό όνειρο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles