15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Επικίνδυνο τραπεζικό Trojan απαιτεί χρήματα για την εμφάνιση ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον COVID-19 και βρίσκονται κοντά σας!

    Το διαβόητο Ginp banking Trojan, το οποίο απέκτησε τη δυνατότητα εισαγωγής ψεύτικων μηνυμάτων κειμένου στα εισερχόμενα μιας κανονικής εφαρμογής SMS τον Μάρτιο, έχει πλέον αποκτήσει μια νέα λειτουργικότητα που εκμεταλλεύεται την πρόσφατη πανδημία του COVID-19. Αφού εγκατασταθεί στο τηλέφωνο του θύματος, το Ginp Trojan μπορεί να λάβει εντολή από τον εισβολέα να ανοίξει μια ιστοσελίδα με τίτλο “Coronavirus Finder”, η οποία ισχυρίζεται ότι σε κοντινή απόσταση υπάρχουν άνθρωποι μολυσμένοι από τον ιό. Για να μάθει πού βρίσκονται αυτά τα άτομα, ζητείται από το θύμα να πληρώσει 75 ευρώ. Αν το θύμα συμφωνήσει, μεταφέρεται σε ιστοσελίδα πληρωμής. Μόλις καταγραφούν τα στοιχεία πληρωμής, ωστόσο, το θύμα δεν χρεώνεται ούτε αυτό το ποσό ούτε λαμβάνει πληροφορίες για αυτά τα «μολυσμένα» άτομα. Αντ’ αυτού, τα στοιχεία της πιστωτικής του κάρτας έχουν μόλις παραδοθεί σε ψηφιακούς εγκληματίες.

    Το Ginp είναι ένα Trojan που έχει εξελιχθεί γρήγορα από τότε που εμφανίστηκε για πρώτη φορά, αποκτώντας συνεχώς νέες δυνατότητες. Επιπλέον, ενώ στο παρελθόν οι στόχοι ήταν κυρίως κάτοικοι της Ισπανίας, το όνομα αυτής της τελευταίας έκδοσης υποδηλώνει ότι οι επιτιθέμενοι σχεδιάζουν να στοχεύσουν και σε άλλες χώρες. «Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν προσπαθήσει εδώ και μήνες να επωφεληθούν από την κρίση των κορονοϊών, ξεκινώντας επιθέσεις phishing και δημιουργώντας κακόβουλο λογισμικό με βασική θεματική τον κορωνοϊό. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όμως, που βλέπουμε ένα τραπεζικό Trojan να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία. Είναι ανησυχητικό, ιδιαίτερα επειδή το Ginp είναι ένα τόσο αποτελεσματικό Trojan. Ενθαρρύνουμε τους χρήστες Android συσκευών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τη δεδομένη χρονική συγκυρία και τα popups, οι άγνωστες ιστοσελίδες και τα μη αναμενόμενα μηνύματα για τον κορωνοϊό θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό», δήλωσε ο Alexander Eremin, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

    Τα προϊόντα της Kaspersky εντοπίζουν με επιτυχία και εμποδίζουν την απειλή.

    Περισσότερες πληροφορίες για το Ginp μπορείτε να διαβάσετε στο Kaspersky Daily.

    Για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης στο Ginp ή σε άλλα τραπεζικά Trojans, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

    • «Κατεβάζετε» εφαρμογές μόνο από τα επίσημα Android Stores.
    • Μην κλικάρετε σε ύποπτα links και μην αποκαλύπτετε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως κωδικούς πρόσβασης ή πληροφορίες πιστωτικών/χρεωστικών καρτών.
    • Εγκαταστήστε μια αξιόπιστη λύση ασφάλειας στο τηλέφωνό σας, όπως το Kaspersky Internet Security for Android, που προστατεύει από ένα ευρύ φάσμα απειλών, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζικών Trojans.
    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles