16.3 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Πρόστιμο-ρεκόρ €2,42 δισ. στην Google από την Ε.Ε. για αλλοίωση αποτελεσμάτων αναζήτησης

    Η Google κρίθηκε ένοχη από την Ε.Ε. και “τιμωρήθηκε” με πρόστιμο-ρεκόρ της τάξεως των €2,42 δισ., για παραβίαση νομοθεσίας περί μονοπωλίων. Συγκεκριμένα, η εταιρεία βρέθηκε κατηγορούμενη για αλλοίωση των αποτελεσμάτων αναζήτησης σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα να εμφανίζει σε υψηλότερες θέσεις τα αποτελέσματα του Google Shopping, μιας υπηρεσίας σύγκρισης τιμών που έχει ενσωματώσει στη μηχανή αναζήτησής της.

    64835_1498560690-full

    Η απόφαση ελήφθη μετά από 7ετή (!) έρευνα πάνω στις πρακτικές που ακολουθεί η Google και το πρόστιμο είναι υπερδιπλάσιο του προηγούμενου μεγαλύτερου προστίμου, που επεβλήθη το 2009 στην Intel, για αντίστοιχο λόγο, δηλαδή την εκμετάλλευση της κυρίαρχης θέσης που είχε στην αγορά.

    64834_1498560588-full

    Συνέπεια της απόφασης είναι η υποχρέωση της Google να αλλάξει τον τρόπο που ο αλγόριθμός της κατατάσσει τα διάφορα websites, ώστε να μην “καπελώνει” ανταγωνιστικές, σε αυτή, online υπηρεσίες. Η Ε.Ε. δεν αστειεύεται σε αυτές τις περιπτώσεις και αν η Google δεν συμμορφωθεί, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόστιμα ίσα με έως και το 5% των ημερήσιων εσόδων της! Φυσικά, η εταιρεία μπορεί να ασκήσει έφεση, αναβάλλοντας όλα τα παραπάνω για αρκετά χρόνια, μέχρι να ληφθεί μια οριστική απόφαση. Σε ανακοίνωσή της, η Google δήλωσε πως διαφωνεί με την απόφαση και εξετάζει το ενδεχόμενο έφεσης.

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles