12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Πρώτη επαφή με το Huawei Mate 20 Pro: «More strength, more speed… more intelligence»!

    H πορεία της Huawei στον κόσμο των smartphones έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προσδιορίζουν ένα προσεκτικά μελετημένο “success story”. Και φυσικά πλέον είμαστε σε θέση να μιλάμε για μία τεράστια επιτυχία, από τη στιγμή που η Huawei κατάφερε να αναρριχηθεί στην δεύτερη θέση των κατασκευαστών mobile συσκευών παγκοσμίως. Αυτό φυσικά σε καμία περίπτωση δεν έγινε εν μία νυκτί, καθώς μεσολάβησαν πολλές προσεγμένες και ορθά σχεδιασμένες κινήσεις από τον κινεζικό κολοσσό.

    Mate 20 Pro Budapest (1)
    Ως γνωστόν βέβαια, «είναι εύκολο να φτάσεις στην κορυφή, αλλά το πιο δύσκολο είναι να  διατηρηθείς σε αυτή», για αυτό και η Huawei εξακολουθεί και βάζει πλώρη για… μεγάλα πράγματα, μοιάζοντας με μία «υπερταχεία» η οποία δεν ελαττώνει ταχύτητα… ποτέ! Σύμφωνα μάλιστα με τον Peter Gauden, Global Senior Product Marketing Manager, το 2017 δαπανήθηκε από τη Huawei το 15% από τα έσοδα της στον τομέα της έρευνας & ανάπτυξης, ενώ μόνο στον ευρωπαϊκό οργανισμό διαχείρισης πατεντών, υπάρχουν περισσότερες από 2000 πατέντες τεχνολογικής φύσεως που φέρουν το όνομα της Huawei. Με το 5G να βρίσκεται προ των πυλών, η καινοτομία και η περαιτέρω ανάπτυξη των mobile συσκευών δεν μπορεί παρά να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για τον κινεζικό κολοσσό.

    Mate 20 Pro Budapest (7)

    Με τη λέξη «καινοτομία» να ακούγεται πολύ έντονα στο στρατόπεδο της Hua, σίγουρα το «next big thing» της, ονόματι Mate 20 Pro, είναι αυτή τη στιγμή το πιο «hot» smartphone που όλοι οι fans του Android περιμένουν πως και πως για να γνωρίσουν από κοντά. Το νέο Mate μπορεί πλέον να πατήσει στις στέρεες βάσεις των Mate 10 (που εμφανίστηκε πέρσι τέτοια εποχή) και του P20 που αδιαμφισβήτητα είναι το πληρέστερο smartphone για mobile photography. Με το Mate 10 να αποτελεί το «κέλυφος» για την παρουσίαση του Kirin 970, του πρώτου SoC με Mobile A.I., ο προκάτοχος του δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργήσει ως το επόμενο εξελικτικό στάδιο, επεκτείνοντας στο maximum νευραλγικούς τομείς της συσκευής όπως η φωτογραφία, η mobile Α.Ι., το design, η αυτονομία κ.ά. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά το νέο Mate στο ειδικό pre-briefing event που διοργάνωσε η Huawei στη Βουδαπέστη και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας…

    Mate 20 Pro Budapest (6)

    Iconic & elegant Design

    Το πρώτο στοιχείο που εστίασαν οι υπεύθυνοι της Huawei στο Mate 20 Pro, είχε να κάνει με το design και πραγματικά εμφανισιακά η συσκευή… σκίζει! Θέλοντας να συνδυάσουν  την απλότητα, το εργονομικό design και την συμμετρία, υπάρχει μία προσέγγιση που δίνει έμφαση στη λεπτομέρεια. Εξαιρετικά elegant και λεπτό μαζί με τις καμπύλες συνθέτουν ένα σύνολο που είναι «eye catchy» και συγχρόνως premium. Αυτό βέβαια που αμέσως τραβάει την προσοχή είναι το πίσω μέρος και συγκεκριμένα η ξεχωριστή διάταξη με την οποία σχηματίζεται ουσιαστικά ένα «τετράγωνο» στο κέντρο του back plate, στο οποίο φιλοξενούνται οι τρεις φακοί και το dual tone flash. Συνηθίζοντας την οριζόντια και την κάθετη διάταξη που βλέπουμε στις περισσότερες συσκευές, αναμφίβολα το σχεδιαστικό team της Huawei επιδεικνύει μεγαλύτερη «τόλμη» στο να δοκιμάσει και κάτι διαφορετικό (είναι θέμα προσωπικού γούστου βέβαια εάν αρέσει το “τετραγωνισμένο” camera setup).

    Δοκιμάζοντας την συσκευή είναι εμφανές ότι μπορείτε να την χειριστείτε με άνεση με το ένα χέρι, ενώ επιπλέον τα διάφορα buttons είναι προσεκτικά τοποθετημένα και με εργονομικό τρόπο ώστε να δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στην ευκολία χρήσης. Η Huawei Βέβαια δεν θα μπορούσε παρά να δώσει ξεχωριστή προσοχή και στην ανθεκτικότητα της συσκευής της, για αυτό και το Mate 20 Pro έρχεται με το πρότυπο IP68, που σημαίνει αντοχή στη σκόνη και στο νερό (waterproof). Επίσης, ένα πράγμα που διαπιστώνεις όταν κρατάς στα χέρια σου το Mate 20 Pro είναι η απουσία του fingerprint scanner σε κάποιο εμφανή εξωτερικό σημείο του κινητού, καθώς η Huawei προτίμησε να ενσωματώσει όχι έναν, αλλά δύο αισθητήρες εντός της οθόνης, προσφέροντας έτσι καλύτερη απόκριση και μεγαλύτερη ταχύτητα στην «ανάγνωση» του αποτυπώματος του χρήστη. Όσον αφορά το display, για μία ακόμη φορά η Huawei δεν έκανε συμβιβασμούς, προτιμώντας μία οθόνη 6.39’’, με AMOLED display (ανάλυση 3120×1440 pixels) και aspect ratio στα 19.5:9, προσφέροντας μια μοναδική multimedia εμπειρία θέασης.

    Mate 20 Pro Budapest (13)

    Σε ότι έχει να κάνει με τις υπόλοιπες «σχεδιαστικές προσεγγίσεις», το tray που δέχεται τη Nano-SIM και την NanoSD (τη νέα κάρτα αποθήκευσης που ετοιμάζει αποκλειστικά η Huawei και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να αυξάνει τον αποθηκευτικό χώρο στα 256GB) μαζί με την USB Type-C θύρα βρίσκονται στην κάτω πλευρά (μαζί με ένα εκ των τριών μικροφώνων), ενώ δεν λείπει και το γνωστό Notch στο επάνω τμήμα, το οποίο έρχεται μαζί με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου 3D Face Unlock (Depth Sensing Technology), όπου ο χρήστης μπορεί να ξεκλειδώνει τη συσκευή σε μόλις μισό δευτερόλεπτο! Σε ότι έχει να κάνει με το display, εδώ η Huawei δεν έκανε συμβιβασμούς, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα smartphone που το display του… «φυσάει». Με Τέλος, όσον αφορά τα τρία χρώματα που θα το δούμε στη χώρα μας, οι Έλληνες χρήστες θα μπορούν να το αγοράσουν σε Midnight Blue, Twilight και Total Black.

    Mate 20 Pro Budapest (16)

    Who am A.I.?

    Το πιο πολυδιαφημισμένο feature του Mate 20 Pro είναι αναντίρρητα το επόμενο εξελικτικό στάδιο του Kirin. Και μπορεί η «φιλοσοφία» να παραμένει η ίδια, όμως η αρχιτεκτονική έχει αλλάξει προς το καλύτερο (αναφερθήκαμε στην αρχή του άρθρου για την προσήλωση που δίνει η Huawei στην έρευνα και στην ανάπτυξη), προσφέροντας συνoλικά παραπάνω από 20% βελτίωση στο performance και 40% βελτίωση στην ενεργειακή διαχείριση της συσκευής. Για να επιτευχθεί αυτό βέβαια, η Huawei επέκτεινε ακόμη περισσότερο την ιδέα της N.P.U (Neural Processing Unit), με τον Peter Gauden στη διάρκεια της παρουσίασης να αναφέρει ότι στο Kirin 980 υπάρχει ένα Dual N.P.U setup, όπου η μία N.P.U αναλαμβάνει τα πιο απλά «basic» tasks, ενώ η άλλη N.P.U τα πιο περίπλοκα, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο εύρος στις υπολογιστικές δυνατότητες του Mate 20 Pro (σε αυτό φυσικά θα βοηθούν φυσικά και τα 6GB RAM). Πέραν όμως των dual-N.P.U, κατακόρυφη αύξηση σημειώνεται και στην G.P.U, όπου εκεί βλέπουμε βελτίωση στην απόδοση που ξεκινάει από το 45% και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει μέχρι το 105%! Με τέτοια απόδοση και από την G.P.U είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι θα έχουμε τεράστια βελτίωση στα απαιτητικά 3D games και από ότι ήδη γνωρίζουμε η Huawei έχει ήδη ξεκινήσει να κοιτάζει με ιδιαίτερη θέρμη προς την κατεύθυνση του mobile gaming.

    Mate 20 Pro Budapest (3)

    Unlimited… power!

    Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, τα σημερινά smartphones είναι σχεδιασμένα για να καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λειτουργιών. Η ταυτόχρονη διαχείριση μεγάλου αριθμού εφαρμογών και το multitasking μπορούν να «γονατίσουν» τις μπαταρίες με μη επαρκή χωρητικότητα σε mAh, για αυτό και η Huawei στη τελευταία ναυαρχίδα της «προσέχει για να έχει», προτιμώντας μία μπαταρία με χωρητικότητα στα 4200mAh. Όμως o κινεζικός κολοσσός με το Mate 20 Pro έχει ρίξει το βάρος και σε άλλους «ενεργειακούς» τομείς. Για αυτό και έχει ενσωματώσει λειτουργία Super Charge, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα στους users του Mate 20 Pro να φορτίσουν τη συσκευή τους από το 0 έως το 70% μέσα σε μόλις 30 λεπτά! Και οι εκπλήξεις δεν σταματούν εδώ, καθώς το high-end smartphone της Huawei υποστηρίζει Wireless Quick Charging στα 15 watts, νούμερο που είναι διπλάσιο από το standard που επικρατεί στην αγορά, ενώ ίσως η πιο εντυπωσιακή λειτουργία που συναντήσαμε στο νέο Mate είναι η λειτουργία Reverse Charging, η οποία δίνει τη δυνατότητα στο Mate 20 Pro να «φορτίσει» μία άλλη συσκευή ακουμπώντας την απλώς στο πίσω τμήμα του! Αν μη τι άλλο το reverse Charging που το είδαμε στην πράξη ήταν ένα από τα πιο εντυπωσιακά features του νέου Mate.

    Mate 20 Pro Budapest (10)

    «Thinking» Lens

    Το P20 είναι η ναυαρχίδα, η οποία άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο της mobile φωτογραφίας και η Huawei στο Mate 20 Pro προτίμησε ένα triple camera setup, το οποίο σε συνδυασμό με την αναβάθμιση στον Kirin 980 βελτιώνει τόσο την ποιότητα όσο και το user experience που προσφέρει το Mate 20 Pro στον χρήστη. Αν και θα ακουστεί κάπως «αδόκιμο», ωστόσο σύμφωνα με τον Peter Gauden, το τριπλό camera setup «σκέφτεται» και είναι «έξυπνο», καθώς αντιλαμβάνεται κάθε φορά τι πρέπει να κάνει και σε ποιο αντικείμενο θα πρέπει να εστιάσει. Παράλληλα, η λειτουργία Master A.I. συνδυάζεται με τις dual N.P.U και το οι τρεις φακοί (Normal φακός στα 40MP, Telephoto στα 8MP και Ultra Wide Angle lens στα 20MP) φέρνουν την αίσθηση της επαγγελματικής φωτογραφίας πιο κοντά στο mobile photography από ποτέ.

    Mate 20 Pro Budapest (15)

    Από το setup απουσιάζει ο Monochrome φακός που υπήρχε στο P20, όμως αυτό δεν φαίνεται να είναι και ιδιαίτερο πρόβλημα, καθώς οι Black & White φωτογραφίες εξακολουθούν και διαθέτουν την ίδια ποιότητα και ευκρίνεια, ενώ η συνολική διαχείριση του φωτός διακρίνεται για την εκπληκτικά ρεαλιστική ποιότητα της. Παράλληλα, το 4D predictive auto focus (που εστιάζει και ακολουθεί το υποκείμενο της φωτογραφίας ακόμη κι εάν αυτό βρίσκεται εν κινήσει), η δυνατότητα για Super Wide Angle και η λειτουργία A.I. Cinema αναβαθμίζουν την επαγγελματική προσέγγιση που θέλει να χαρίσει η Huawei στο φωτογραφικό αποτέλεσμα που παράγει το Mate 20 Pro. Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, είναι εμφανές ότι το Mate 20 Pro πατάει σε σημαντικό βαθμό πάνω στην εμπειρία που χαρίζει το P20 και σίγουρα οι μήνες που μεσολάβησαν από το release του P20 μέχρι το Mate 20, έκαναν την Huawei ακόμη πιο «σοφή» στον τομέα του mobile photography, για αυτό και η κινεζική εταιρεία δικαιολογημένα υπόσχεται ακόμη πιο εξελιγμένο και άρτιο αποτέλεσμα.

    Mate 20 Pro Budapest (8)

    Born-Winner!

     Ολοκληρώνοντας την πρώτη μας επαφή με τη νέα ναυαρχίδα της Huawei, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε στην εμφανώς βελτιωμένη έκδοση (9.0) του EMUI της Huawei, το οποίο σε συνδυασμό με το Android 9 Pie προσφέρει ένα άνετο και γρήγορο User Interface. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η Huawei έχει δουλέψει πάνω σε όλες εκείνες τις λεπτομέρειες που καθιστούν την εμπειρία χρήσης της high-end συσκευής της, εύχρηστη, αποτελεσματική, απλή και προπάντων πολύ πιο ασφαλή.

    Mate 20 Pro Budapest (9)

    Η τιμή της νέας ναυαρχίδας της Huawei θα ανέρχεται στα 1049 ευρώ και θα κυκλοφορεί στην χώρα μας από την 1η Νοεμβρίου. Όσοι προχωρήσουν στην προπαραγγελία του κινητού θα αποκτήσουν μαζί και το Huawei Watch GT (αν μη τι άλλο μία εξαιρετική προσφορά από την Huawei).  Το Mate 20 Pro αυτή τη στιγμή θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως το πληρέστερο smartphone της Huawei, καθώς ενσωματώνει την φινέτσα και τον γοητευτικό premium high-end χαρακτήρα της σειράς Mate με τις ανεπτυγμένες φωτογραφικές δυνατότητες και την “mainstream” προσέγγιση του P20. Χωρίς αμφιβολία έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη smartphone από τη Huawei, το οποίο είναι «γεννημένος νικητής» και σίγουρα θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τις μετοχές της Huawei στο χρηματιστήριο αξιών των κατασκευαστών smartphones.

    Δείτε την πρώτη μας εμπειρία με το Mate 20 Pro στο video που ακολουθεί και μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες για το “next big thing” της Huawei από την ειδική κάλυψη μας στο παγκόσμιο launch του Λονδίνου… 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles