18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Ψηφιακή Ημέρα 2021: Έναυσμα συσπείρωσης για τις ψηφιακές προκλήσεις της Ε.Ε.

    Τους αρμόδιους υπουργούς ψηφιακής πολιτικής και καινοτομίας της ΕΕ, μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευθυντικά στελέχη του κλάδου και διάφορους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, συγκέντρωσε η Ψηφιακή Ημέρα 2021 που διοργανώθηκε διαδικτυακά την περασμένη Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την πορτογαλική Προεδρία, και οικοδεσπότη τον κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την εσωτερική αγορά.

    Κύριο αντικείμενο των συζητήσεων αποτέλεσαν οι υφιστάμενες και μελλοντικές προκλήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών και η ανάγκη κοινής και συντονισμένης αντιμετώπισής τους.

    Παράλληλα, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, οι υπουργοί υπέγραψαν τρεις διακηρύξεις αναφορικά με την καταβολή κοινών προσπαθειών και τη συγκέντρωση πόρων για την προώθηση της διεθνούς συνδεσιμότητας, την παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη καθαρών ψηφιακών τεχνολογιών και τη βελτίωση του κανονιστικού περιβάλλοντος για τις νεοφυείς και τις επεκτεινόμενες επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε ο Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος  Εσωτερικής Αγοράς: «Η Ψηφιακή Ημέρα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο που επιτρέπει στα κράτη να συσπειρώνονται γύρω από βασικούς ψηφιακούς στόχους. Οι νέες δεσμεύσεις που ανέλαβαν σήμερα τα κράτη μέλη δείχνουν επίσης την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε, ως Ευρωπαϊκή Ένωση, για να αναλάβουμε έναν πιο ηγετικό ρόλο στον ψηφιακό τομέα έως το 2030.»

    Ο κύπριος Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο οποίος συμμετείχε στη διαδικτυακή εκδήλωση, σε δική του παρέμβασή αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές πύλες δεδομένων, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος, ως νησιωτικό κράτος μέλος στην περιφέρεια της ΕΕ, είναι αποφασισμένη να ενισχύσει τη συνδεσιμότητά της με την ηπειρωτική Ευρώπη (καθώς και τους εταίρους της στην ανατολική Μεσόγειο), μέσω ανθεκτικών υποβρυχίων καλωδίων και δορυφόρων υψηλής χωρητικότητας, λειτουργώντας ως περιφερειακή πύλη δεδομένων μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, Αραβικού κόσμου και Ασίας. Ως εκ τούτου, η αύξηση και η διασφάλιση της υποβρύχιας συνδεσιμότητας και η επέκταση της διαστημικής ασφαλούς συνδεσιμότητας αποτελούν κορυφαίες προτεραιότητες για τη χώρα. Ειδικότερα, τα υποβρύχια καλώδια είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να διατηρηθεί η εκθετική αύξηση του όγκου της διαδικτυακής κίνησης και να διασφαλιστεί η ασφάλεια, η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του ανοικτού διαδικτύου, βασικού πυλώνα μίας δυναμικής ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας. Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δέσμευση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RFF) για την υλοποίηση ενός πολυκρατικού διασυνοριακού έργου στον τομέα της συνδεσιμότητας υποβρυχίων καλωδίων.

    Το απόγευμα της Ψηφιακής Ημέρας 2021 ακολούθησε εκδήλωση αφιερωμένη στις νεοσύστατες επιχειρήσεις για την οικοδόμηση μια πιο συνδεδεμένης, ανταγωνιστικής και βιώσιμης Ευρώπης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles