17 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
More

    Ψηφιακή Κύπρος: αλλάζουμε, αναπτυσσόμαστε, εξελισσόμαστε μαζί!

    Τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε έναν εξαιρετικά δυναμικό κόμβο για το παγκόσμιο επιχειρείν, με εταιρείες από το Ισραήλ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιλέγουν να εγκατασταθούν στη χώρα μας. Αυτή η ενίσχυση του ενδιαφέροντος αποτελεί απόδειξη των μετασχηματιστικών αλλαγών που έχει πετύχει η κυπριακή αγορά και των προοπτικών που προσφέρονται για το άμεσο μέλλον.

    Χαρακτηριστικές περιπτώσεις τέτοιων εταιρειών είναι η Murex, η Brain Rocket, Wrike, DataArt, TangoMe, IponWeb και Jetbrains, οι οποίες προχώρησαν στη δημιουργία βάσης στην Κύπρο, με τη μεταφορά 1800 περίπου εργαζομένων και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού από την εγχώρια αγορά εργασίας.

    Διαχρονική παρουσία στην Κύπρο έχουν επίσης μεγάλες διεθνείς εταιρείες όπως η NCR, η Amdocs, η Wargaming, η Exness, η 3CX, η Nexters, η EasyBrain, η Soul Publishing, η eToro, η Palta, η ASBIS, η TSYS και πιο πρόσφατα η MUFG ISFT, οι οποίες εργοδοτούν συνολικά πέραν των 20.000 εργαζόμενων.

    Την ίδια ώρα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε και τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης, φθάνοντας σε αξία τα 781 εκατ. ευρώ το 2022. Μάλιστα, καθώς προχωράμε προς το τέλος του 2023, οι πρόσφατες προβλέψεις της IDC δείχνουν ότι ο τομέας των ΤΠΕ θα φτάσει ή θα ξεπεράσει σε αξία τα 808 εκατ. στο τέλος του τρέχοντος έτους.

    Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ηγείται των δαπανών για υπηρεσίες πληροφορικής, ακολουθούμενος από το δημόσιο και τις τηλεπικοινωνίες. Είναι ενθαρρυντικό ότι οι μισές εταιρείες σχεδιάζουν να αυξήσουν τις δαπάνες τους, δείχνοντας μια ισχυρή δέσμευση για ψηφιακή πρόοδο.

    Όσον αφορά στη συνδεσιμότητα, υπάρχουν πολύ θετικά αποτελέσματα, με την κάλυψη των δικτύων VHCN να αυξάνεται σε 60% το 2022. Την ίδια ώρα, το 5G καλύπτει πλέον το 100% των κατοικημένων περιοχών.

    Ωστόσο, το Digital Decade Country Report 2023 υπενθυμίζει ότι υπάρχει ακόμη αναξιοποίητη δυναμική. Ενώ έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε τομείς όπως τα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και η συνδεσιμότητα, χρειάζεται ακόμη περισσότερη δουλειά. Για παράδειγμα, μόνο το 50% του κυπριακού πληθυσμού διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες.

    Για αυτόν τον λόγο, βρισκόμαστε σε μια χρονική στιγμή που δεν χρειάζεται εφησυχασμός, καθώς είναι σημαντικό να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Με ποιο τρόπο θα ψηφιοποιήσουμε περαιτέρω τον δημόσιο τομέα, πώς θα εξοπλίσουμε κάθε πολίτη με βασικές ψηφιακές δεξιότητες, και πώς θα διασφαλίσουμε τα οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα, είναι μερικές εξ αυτών.

    Αλλά, περισσότερο από την ανάδειξη των προκλήσεων, είναι ανάγκη να εστιαστούμε  στην αξιοποίηση των ευκαιριών. Στην αναζήτηση καινοτόμων λύσεων, την προώθηση στρατηγικών συνεργασιών και την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών, με απώτερο σκοπό την αξιοποίηση της δύναμης της ψηφιακής τεχνολογίας για την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

    Αυτό το υπέροχο ταξίδι προς τη διαμόρφωση του ψηφιακού μέλλοντος της Κύπρου, εκεί όπου η τεχνολογία ενδυναμώνει, οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ο κανόνας και η συνδεσιμότητα μας φέρνει πιο κοντά, να το δούμε ως ένα ξεκάθαρο κάλεσμα για δράση. Ένα κάλεσμα «συστράτευσης» για ενότητα και τεχνολογική συνεργασία, αναγνωρίζοντας ότι το ψηφιακό μέλλον που προσδοκούμε μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν προχωρήσουμε μαζί.

    Σε αυτό το ταξίδι, κάθε συμμετέχων, κάθε συζήτηση και κάθε ιδέα, μπορεί να συμβάλει σε μια θετική αλλαγή. Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, όχι μόνο αλλάζουμε μαζί, αλλά αναπτυσσόμαστε μαζί, εξελισσόμαστε μαζί, πετυχαίνουμε μαζί.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles