BREAKING

3

Πώς δεν διασκεδάζουμε όταν βλέπουμε τα κείμενα και τις φωτογραφίες μας σε άλλα sites, για "δικά τους"

Όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα και είσαι διακριτικός άνθρωπος, προσπαθείς να βρεις μία διακριτική λύση. Όταν το κάνεις αυτό, βοηθάς και το άλλο μέρος του προβλήματος να το επισημάνει και να συνεισφέρει στη λύση του, διακριτικά. Βέβαια, για να γίνει αυτό, θα πρέπει και το άλλο μέρος του προβλήματος να αντιμετωπίζει τα πράγματα με τον ίδιο πολιτισμό που τα αντιμετωπίζεις εσύ.

Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση, το άλλο μέρος του προβλήματος να νομίζει πως εσύ κινείσαι διακριτικά για άλλους λόγους και να συνεχίζει να αγνοεί το πρόβλημα, ή τις επισημάνσεις σου... από θράσσος. Τότε παίρνεις την απόφαση ότι θα πρέπει να βάλεις στην άκρη τον πολιτισμό σου και να θέσεις το ζήτημα λίγο πιο "φωναχτά", μήπως και καταλάβει.΄

Στο digitallife.gr, έχουμε την αρχή να αναφέρουμε τις πηγές μας, όταν μεταδίδουμε μία είδηση ή παίρνουμε από κάπου μία ιδέα, για δύο λόγους. Πρώτον γιατί είναι η ελάχιστη αναγνώριση στο πόνημα κάποιου. Δεύτερον γιατί, όσοι γνωρίζουν από την λειτουργία του διαδικτύου, γνωρίζουν ότι τα "ενεργά links" βοηθούν στην αξιοπιστία ενός site. Άρα... γιατί να μην ενισχύσουμε την αξιοπιστία ενός site απ' το οποίο εμπνευστήκαμε;

Μία αντίστοιχη αντιμετώπιση περιμένουμε και από όσους εμπνέονται από εμάς, ενώ πολύ συχνά συμβουλεύουμε πως το copy-paste δεν βοηθά, αντίθετα, εκθέτει όποιον το κάνει. Το ίδιο, όμως εκτίθεται ένας άλλος συντάκτης, ή site, όταν συστηματικά παίρνει ειδήσεις, ή ακόμα χειρότερα, απόψεις, χωρίς ποτέ να εμφανίζει τις πηγές του. Υπάρχουν φορές που δεν γίνεται πιστή αντιγραφή ενός κειμένου, αλλά μία προσεκτική (ή όχι τόσο προσεκτική) αναπαραγωγή του.

Στις περιπτώσεις που συμβαίνει αυτό χωρίς να μπαίνουν ενεργά links στο digitallife.gr, κομψά και διακριτικά ενημερώνουμε τα συνάδελφα sites πως είναι καλό να αναφέρουν τις πηγές τους και εξηγούμε τους λόγους, γιατί. Δυστυχώς, όσο κι αν το κάναμε αυτό στην περίπτωση του mediagate.gr, ουδέποτε άλλαξε τακτική, όπως και ουδέποτε ανταποκρίθηκε στις επισημάνσεις μας. Επισημάνσεις που μόνο στόχο έχουν το αμοιβαίο όφελος: αυτό της πηγής.

Έτσι, μετά το στάδιο των κατ' ιδίαν επισημάνσεων, αποφασίσαμε να αφήσουμε τον "πολιτισμό" μας στην άκρη για λίγο για να αναρωτηθούμε μεγαλόφωνα: Πόση ευπρέπεια στοιχίζει ένα ενεργό link, φίλοι "γραφιάδες";

Φώτο: The Monkey Buddha

Πηγή: digitallife.gr - mediagate.gr, digitallife.gr - mediagate.gr και άλλα... πολλά

3 Comments

 • dasdsdfds
  7 Απριλίου 2012 at 11:51

  ξέρετε τι θέλει σε αυτή την περίπτωση ε? ΕΕΕ μα φυσικά trollingggggggg :P

 • 6 Απριλίου 2012 at 23:36

  Αγαπητή νίκη ποσο δίκιο έχεις δυστυχώς κάποιοι δεν σέβονται καθόλου.

  Και εγώ αντίγραφο αρκετές φορές από γνωστά site όπως το δικός σας αλλα τουλάχιστον βάζω «παραπεμπτικό» σύνδεσμο γιατί και έτσι πρέπει να γίνει αλλιώς είναι κλοπή αλλα επίσης γιατί δίνει κύρος στην είδηση.

  Εγώ έχω παρατηρήσει και αλλα δυο τραγικά φαινόμενα το πρώτο είναι ότι αν εσείς (σαν παράδειγμα το λέω φυσικά) πάρετε μια είδηση από εμενα και με βάλετε σαν πηγή τότε ο επόμενος που θα αντιγράψει από εσάς θα βάλει εσάς σαν πηγή και εμενα θα με ξεχάσει εντελώς.

  Και δεύτερο πολύ εκνευριστικό αντιγραφουν την είδηση από εσένα και βάζουν σαν πηγή το ξενόγλωσσο site λες και εσύ δεν στραβώθηκες τόση ώρα να κανεις τη μετάφραση ή δεν «ξαγρύπνισες» μέχρι τα χαράματα για να γράψεις πρώτος μια είδηση.

  Προσωπικά επειδή εσείς είστε μεγάλο site και μπορείτε να κάνετε τη διαφορα θα σας πρότεινα να πάτε δικαστικός αν γίνετε.

 • Ανδρονίκη
  6 Απριλίου 2012 at 20:24

  Εχω πετύχει κ σε άλλες ιστοσελίδες άρθρα κοπιαρισμένα ή ελαφρώς παραλλαγμένα από δικά σας άρθρα κ φυσικά ποτέ δεν αναφέρουν καμιά πηγή. Απαράδεκτο…