17 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    «RESTART 2016-2020»: 100 εκ. ευρώ για το νέο πολυετές αναπτυξιακό πλαίσιο Προγραμμάτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας

    Το νέο πολυετές αναπτυξιακό πλαίσιο Προγραμμάτων Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, με ονομασία «RESTART 2016-2020» και συνολικό προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια Ευρώ ανακοίνωσε πρόσφατα το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ).

    Μέσω των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020, επιδιώκεται η αναδείξει της Έρευνας, της Τεχνολογικής Ανάπτυξης και της Καινοτομίας  (ΕΤΑΚ) ως τα τρία βασικά εργαλεία στην προσπάθεια για μετεξέλιξη και αναδιάρθρωση της κυπριακής οικονομίας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική μορφή των Προγραμμάτων διαμορφώθηκε μέσα από δυο φάσεις δημοσίου διαλόγου και διαβούλευσης που είχαν ως στόχο την ευρεία συμμετοχή και την ουσιαστική συμβολή της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας στο περιεχόμενο των Προγραμμάτων καθώς και στα θέματα διαδικασιών και κανονισμών. Οι ενδιαφερόμενοι είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαβούλευσης με διάφορα μέσα, όπως με γραπτή τοποθέτηση σε ειδική ηλεκτρονική διεύθυνση, με τη χρήση ερωτηματολογίων και με τη συμμετοχή σε ημερίδες. Σε θεσμικό επίπεδο, εκπρόσωποι πανεπιστημίων, ερευνητικών κέντρων, οργανωμένων συνόλων επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και άλλων φορέων, προσκλήθηκαν και συμμετείχαν σε ειδικά εργαστήρια για υποβολή θέσεων και εισηγήσεων.

    Νέα σύγχρονα εργαλεία και διαδικασίες

    Τα προγράμματα RESTART 2016-2020 χαρακτηρίζονται από απλοποιημένους κανονισμούς και διαδικασίες συμμετοχής και έντονη εστίαση στο φυσικό αντικείμενο και το αποτέλεσμα των χρηματοδοτούμενων έργων. Έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια για μείωση στον μέγιστο δυνατό βαθμό των προϋποθέσεων και περιορισμών συμμετοχής και των περιοριστικών ορίων σε δραστηριότητες και δαπάνες στα επιμέρους Προγράμματα. Επιπρόσθετα έχουν ενταχθεί νέα πληροφοριακά συστήματα μέσω των οποίων θα γίνεται η εγγραφή των Φορέων, η υποβολή των προτάσεων και η διαχείριση των έργων.

    Βασικοί στόχοι

    Οι βασικές επιδιώξεις των Προγραμμάτων RESTART 2016-2020 αποτυπώνονται στους τρεις βασικούς Πυλώνες Στρατηγικής:

    1. Η έξυπνη ανάπτυξη, με έμφαση σε επιλεγμένους τομείς προτεραιότητας (Ενέργεια, Τουρισμός, Γεωργία-Τρόφιμα, Δομημένο Περιβάλλον και Κατασκευές, Μεταφορές-Ναυτιλία, Υγεία, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Αειφορία- Περιβάλλον, Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής), μέσω της ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας του συστήματος Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας της Κύπρου, της διασύνδεσής του με την παραγωγική βάση της οικονομίας, της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς του και της ενδυνάμωσης των δεσμών και της διαδραστικότητας ανάμεσα στα δομικά του στοιχεία.
    2. Η διασφάλιση της διαχρονικότητας και της δυναμικής του συστήματος ΕΤΑΚ και η ενίσχυση των μελλοντικών προοπτικών του, με έμφαση στην αριστεία και στην ενδυνάμωση της βάσης ανθρώπινου δυναμικού και ιδιαίτερα του ανθρώπινου δυναμικού της νέας γενιάς.
    3. Η υποστήριξη του πλαισίου λειτουργίας του συστήματος ΕΤΑΚ και της παραγωγής προστιθέμενης αξίας από δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας, μέσω της ανάπτυξης υποστηρικτικών εργαλείων και πιλοτικών μέτρων, της ενθάρρυνσης για προβολή και αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της ανάπτυξης και διάδοσης της κατάλληλης κουλτούρας.

    Τα έξι πρώτα Προγράμματα είναι τα ακόλουθα :

    (1) «Ολοκληρωμένα Έργα» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 27η Ιανουαρίου 2017)

    (2) «Έρευνα στις Επιχειρήσεις» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 20η Δεκεμβρίου 2016)

    (3) «Διδάκτωρ» (με προθεσμία υποβολής προτάσεων την 9η Δεκεμβρίου 2016)

    (4) «Συμπληρωματική Χορηγία» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 30ηΣεπτεμβρίου 2020 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)

    (5) «Ενθάρρυνση Συντονισμού Έργου στο Πρόγραμμα Ορίζοντας 2020» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 30η Σεπτεμβρίου 2020 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)

    (6) «Ορίζοντας 2η Ευκαιρία» (με ανοικτή προθεσμία υποβολής προτάσεων έως την 1η Ιουλίου 2019 ή μέχρι εξάντλησης του προϋπολογισμού)

    Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν διαθέσιμες στη διεύθυνση iris.research.org.cy

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles