Η τεχνολογία των ρομπότ κάνει ένα εντυπωσιακό άλμα στον χώρο του αθλητισμού, καθώς το Unitree G1 απέδειξε ότι μπορεί να παίξει τένις με άνθρωπο χρησιμοποιώντας μια επαναστατική μέθοδο εκπαίδευσης που ονομάζεται LATENT. Η καινοτομία αυτή αναπτύχθηκε από την εταιρεία Galbot και αξιοποιεί «θραύσματα δεξιοτήτων» (skill fragments) από ανθρώπινες κινήσεις αντί να απαιτεί πλήρη ανάλυση και προγραμματισμό των αθλητικών ικανοτήτων.
Παραδοσιακά, τα καλύτερα ρομπότ-αθλητές, είτε κάνουν καράτε, πυγμαχία ή parkour, είναι είτε απομακρυσμένα ελεγχόμενα είτε ακολουθούν προκαθορισμένα προγράμματα κινήσεων. Η πραγματική αθλητική αντιπαράθεση με αντίπαλο θεωρείται δύσκολη ή αδύνατη. Η LATENT προσέγγιση, όμως, άλλαξε τα δεδομένα: αντί να εκπαιδεύει το ρομπότ σε ολόκληρη την γκάμα δεξιοτήτων του τένις, επικεντρώνεται σε μικρά «θραύσματα» κινήσεων που αντιπροσωπεύουν τις βασικές ανθρώπινες δεξιότητες κατά το παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο, το ρομπότ μπορεί να κατανοήσει ζωντανό παιχνίδι και να ανταποκριθεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ρομπότ που μπορεί να επιστρέφει μπάλες σε διάφορες συνθήκες, στοχεύοντας συγκεκριμένες περιοχές του γηπέδου, επιδεικνύοντας δεξιοτεχνία που εντυπωσιάζει. Στην επίδειξη που δημοσιεύτηκε, το Unitree G1 όχι μόνο παίζει, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να υπερτερεί ενός ανθρώπινου αντιπάλου, γεγονός που υπογραμμίζει τις δυνατότητες της μεθόδου LATENT.
Η χρήση «ατελών» ανθρώπινων δεδομένων (imperfect human motion data) φαίνεται να παρέχει αρκετή πληροφορία για να κατανοήσει το ρομπότ τις βασικές δεξιότητες και να τις εφαρμόσει σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον των αθλητικών αγώνων μπορεί να αλλάξει, ανοίγοντας τη δυνατότητα για τουρνουά όπου ανθρώπινοι παίκτες αντιμετωπίζουν ρομπότ, ακόμα και σε υψηλό επίπεδο, κάτι που μέχρι τώρα θεωρούνταν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η LATENT μέθοδος μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την εκπαίδευση άλλων αθλητικών ή πολεμικών ρομπότ, καθώς δίνει έμφαση στην αποτελεσματική εκμάθηση από περιορισμένα δεδομένα και όχι σε πλήρη, πολύπλοκα προγράμματα.



