12.4 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Ρομπότ πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργείο χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

    Τα τελευταία χρόνια τα ρομπότ έχουν γίνει “σύμμαχοι” σε πολλές ανθρώπινες δραστηριότητες, αφού τα έχουμε δει να αναλαμβάνουν δράση σε διάφορα πόστα. Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως δε σταματά να μας εκπλήσσει, καθώς πλέον βλέπουμε τα ρομπότ σε ρόλους που δε μπορούσαμε με τίποτα παλαιότερα να φανταστούμε. Όπως έγινε πρόσφατα γνωστό, ένα ρομπότ, με την ονομασία STAR, πραγματοποίησε με επιτυχία χειρουργική επέμβαση στον μαλακό ιστό ενός εντέρου χοίρου χωρίς καμία ανθρώπινη βοήθεια ή παρέμβαση. Αυτό, κατέστη δυνατό για πρώτη φορά, επιτυγχάνοντας έτσι ένα ορόσημο στον δρόμο για μία πλήρως αυτοματοποιημένη χειρουργική στο μέλλον.

    Το ρομπότ πραγματοποίησε εξαιρετικά την αναστόμωση του εντέρου, μία διαδικασία που απαιτεί υψηλό επίπεδο ακρίβειας επαναλαμβανόμενων κινήσεων. Η σύνδεση των δύο άκρων ενός εντέρου θεωρείται ένα από τα δυσκολότερα βήματα στη γαστρεντερική χειρουργική. Το παραμικρό τρέμουλο ή λάθος του χεριού του χειρουργού μπορεί να έχει ως συνέπεια καταστροφικές επιπλοκές για τον ασθενή. Το STAR διαθέτει αυξημένη δυνατότητα αυτονομίας και βελτιωμένη χειρουργική ακρίβεια, χάρη σε ένα νέο σύστημα ελέγχου που αναπροσαρμόζει τις ρομποτικές κινήσεις σε πραγματικό χρόνο, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος χειρουργός. Ένα νέο τρισδιάστατο ενδοσκόπιο με βελτιωμένη μηχανική όραση και ένας αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης, που σχεδιάστηκαν από τους Αμερικανούς ερευνητές, καθοδηγεί το STAR.

    Διαβάστε επίσης: Πήρε πιστοποίηση πτήσης το ιπτάμενο αυτοκίνητο AirCar (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles