20.7 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Saints Row (2022) Review

    Η σειρά Saints Row ανέκαθεν ήταν συνδεδεμένη με το θεοπάλαβο χιούμορ και την γρήγορη και χωρίς περιορισμούς δράση… Αυτά ήταν πάντοτε τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να ξεχωρίζει. Η Volition σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει τον δικό της κλώνο του GTA, φλέρταρε έντονα με το κωμικό και το σατιρικό στοιχείο, θυμίζοντας ενδεχομένως μια προσέγγιση που παραπέμπει στην τρέλα του Ταραντίνο. Το αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις γκροτέσκο και over-the-top, με τη δράση (και τις εκρήξεις) να θυμίζουν ταινία του Michael Bay, το Saints Row σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στους «βαρετούς» open-world τίτλους, καθώς ανέκαθεν αποτελούσε μια σειρά, η οποία δεν έπαιρνε ποτέ τον εαυτό της στα σοβαρά (και αυτό αν μη τι άλλο λειτουργούσε in-game και ήταν τρομερά cool). Ύστερα λοιπόν από 16 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου τίτλου της σειράς, η Volition αποφάσισε να προχωρήσει στο reboot (πράγμα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να συναντήσετε γνωστά πρόσωπα και γνώριμες τοποθεσίες), το οποίο επιχειρεί να φέρει τον εγκληματικό και θεοπάλαβο κόσμο του Saints Row στο σήμερα και στη νεότερη γενιά κονσολών…

    The Big Boss!

    Το Saints Row δίνει τη δυνατότητα στους παίκτες να υποδυθούν τον/την “Boss” έναν μεγαλοβαρόνο του οργανωμένου εγκλήματος που είναι το «μυαλό» της εγκληματικής οργάνωσης Saints. Πριν o Boss βέβαια φτάσει στο να ελέγχει ένα από τα σημαντικότερα συνδικάτα δεν ήταν απλώς πάρα ένας μισθοφόρος σε μια παραστρατιωτική οργάνωση και ουσιαστικά το story του Saints Row αυτό που κάνει είναι να εξερευνήσει το πώς εκείνος (μαζί με τους εκκεντρικούς και αλλόκοτους φίλους του), κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή. Το σενάριο φυσικά από την αρχή του μας προϊδεάζει ότι έχουμε να κάνουμε με μια μη συμβατική ιστορία, καθώς οι 4 κύριοι ήρωες ουσιαστικά καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους σκοτεινή αυτοκρατορία, βαδίζοντας στον δρόμο της ανομίας γιατί πολύ απλά δεν μπορούσαν να πληρώσουν το νοίκι και το… φοιτητικό τους δάνειο.

    Εκτός βέβαια από τον/την Boss που υποδύονται οι gamers (και του οποίου τη μορφή και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά μπορούν να προσαρμόσουν πλήρως κάνοντας χρήση των δεκάδων διαφορετικών customization options), υπάρχει ο «γόης» Kevin που είναι ο DJ της παρέας, η Neenah που αποτελεί την expert στην οδήγηση και στις fast & furious αποδράσεις και ο «nerd» Eli, ένας τύπος που λειτουργεί ως το κοφτερό και οργανωτικό «μυαλό» των Saints. Το τετραμελές αυτό αλλοπρόσαλλο παρεάκι κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αν και η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα games της σειράς, οι χαρακτήρες δεν φαίνονται να ωθούνται από την ίδια τρέλα (που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν των προηγούμενων Saints Row). Αντιθέτως, οι 4 ήρωες δείχνουν να κατέχουν μια πιο συνηθισμένη και στερεοτυπική θέση στο story.

    Όπως προαναφέραμε, στόχος σας είναι να δημιουργήσετε μια πανίσχυρη αυτοκρατορία του εγκλήματος, με το σενάριο να ακολουθεί την προσπάθεια σας να φτάσετε από το… zero to hero! Η προσπάθεια σας για να κυριαρχήσετε στους δρόμους του Santo Ileso, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς θα πρέπει να αντιμετωπίσετε τους Idols Collective, μια ομάδα αναρχικών που τους αρέσει η αισθητική νέον και οτιδήποτε στις αποχρώσεις του… ροζ (!), τους Los Panteros που συνηθίζουν να περνούν το μεγαλύτερο χρόνο τους στο γυμναστήριο και λατρεύουν τις κόντρες με ακριβά αμάξια και τέλος η παραστρατιωτική οργάνωση: Marshall, η οποία θησαυρίζει (σωστά το μαντέψατε) από τις πωλήσεις όπλων.

    Σε γενικές γραμμές κρίνοντας τη συνολική προσέγγιση στο ύφος, αυτό που καθίσταται σαφές είναι ότι το εν λόγω reboot είναι έναν τόνο πιο κάτω σε επίπεδο χιουμοριστικών και σατιρικών στοιχείων, σε σύγκριση για παράδειγμα με το Saints Row 4. Αναμφίβολα, έχει τις «στιγμές» του, όμως είναι λίγες οι φορές που θα γελάσετε με την ψυχή σας εξαιτίας ενός cheesy διαλόγου ή μιας παλαβής φάσης που ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Ακόμη και έτσι όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο Saints Row απαρνείται τον καλό παλιό του «εαυτό» σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι του gameplay που εξακολουθεί να παραμένει τρομερά διασκεδαστικό με κάποιους όμως… αστερίσκους.

    Kill & driveem all!

    Αποτελώντας ένα παραδοσιακό open-world third-person game, οι παίκτες (ύστερα από τις πρώτες scripted αποστολές που έχουν τον χαρακτήρα tutorial) μπορούν να ξεχυθούν στους δρόμους του Santo Ileso, επιλέγοντας αποστολές που θα τους βοηθήσουν να ενδυναμώσουν και να βελτιώσουν την θέση των Saints. Εκεί που σίγουρα το Saints Row είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας, είναι στη μεγάλη ποικιλία των αποστολών, στις οποίες θα μπορέσετε απλόχερα να σκορπίσετε το απόλυτο… χάος. Από το να κλέψετε ένα tank και να το χρησιμοποιήσετε για να εισβάλλετε σε ένα συνέδριο, μέχρι την κατάρριψη ενός εχθρικού ελικοπτέρου και το μπλέξιμο σε μια τρελή τρελή καταδίωξη, σίγουρα το πλήθος των αποστολών σίγουρα θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Παρόλα αυτά, να τονίσουμε ότι πολλές εξ’ αυτών διαθέτουν επαναλαμβανόμενα και χωρίς φαντασία mission objectives, καθώς όπως θα διαπιστώσετε η κύρια σας ασχολία θα είναι απλώς να φτάσετε στο σημείο Α και να καθαρίσετε μια περιοχή από αντιπάλους και στη συνεχεία να μεταβείτε στο σημείο Β για να ξεπαστρέψετε τους υπόλοιπους «ενοχλητικούς» εχθρούς που στέκονται εμπόδιο στο δρόμο σας, δημιουργώντας έτσι ένα loop που επαναλαμβάνεται σε αρκετές περιπτώσεις.

    Ωστόσο, οι δημιουργοί του Saints Row μπορούν άνετα να καυχηθούν για τη δημιουργία ενός απλού ναι μεν, αλλά αποτελεσματικού δε συστήματος μάχης, το οποίο αν μη τι άλλο συμβάλει στον φρενήρη ρυθμό της δράσης. O χαρακτήρας σας, Boss, διαθέτει εξαιρετική έφεση στο να χειρίζεται μια μεγάλη ποικιλία όπλων που ξεκινούν από απλά πιστόλια, ημιαυτόματα και sniper rifles και φτάνουν μέχρι σε ματσέτες, τσεκούρια, αντιαρματικά και… piñata launchers. Αν μη τι άλλο, όταν αρχίσουν τα gunfights και θα πρέπει να καλυφθείτε με αστραπιαίες κινήσεις για να αποφύγετε τα εχθρικά πυρά, θα πρέπει να είστε διαρκώς στην τσίτα και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγάλα plus του συστήματος μάχης που συμβάλλει τα μέγιστα στην σούπερ διασκεδαστική εμπειρία που προσφέρει το reboot του Saints Row. Παράλληλα, πολύ καλή δουλειά έχει γίνει και στον τομέα της οδήγησης, καθώς ο έλεγχος των οχημάτων (αν και εντελώς arcadey) προσφέρει μοναδικές στιγμές που κόβουν την ανάσα και stunts που εκτοξεύουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Επιπλέον, οι developers φρόντισαν και εδώ να προσθέσουν μια μεγάλη ποικιλία οχημάτων που θα λατρέψουν οι fans του είδους, καθώς θα κληθείτε να οδηγήσετε από τζιπάκια και μηχανές μέχρι monster trucks, ελικόπτερα και jet-skis. Αυτό που διαπιστώσαμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση ήταν ότι η λίστα των οχημάτων ήταν πραγματικά… ανεξάντλητη.

    Πέραν των action και shooting στοιχείων που σαφώς καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι της εξέλιξης, στη διάρκεια του παιχνιδιού θα κληθείτε αρκετές φορές να λάβετε γενναίες αποφάσεις που σχετίζονται με την πορεία της εγκληματικής σας οργάνωση. Με τα χρήματα που κερδίζετε από τις αποστολές σας μπορείτε να επεκτείνετε τις δραστηριότητες σας, ανοίγοντας συνεχώς νέες παράνομες «δουλίτσες» ειδικού χαρακτήρα, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους θα συνεισφέρουν στη αύξηση του εισοδήματος σας και στην τόνωση της επιρροή σας στη πόλη του Santo Ileso. Και μιας και αναφερθήκαμε στην περιοχή που εξελίσσεται το παιχνίδι, εδώ έχουμε την ένσταση μας, καθώς αυτό που της λείπει είναι η «ζωντάνια» και κάποιο (έστω υποτυπώδες) level of interaction.  Μπορεί να κεντρίζει το ενδιαφέρον με την έκταση της, ωστόσο δεν υπάρχουν σημεία για να εξερευνήσετε (πέραν ορισμένων συγκεκριμένων shops) και σε γενικές γραμμές μοιάζει με μία πόλη… φάντασμα. Επιπλέον, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην προβληματική A.I., η οποία έχει την τάση να glitchάρει και να λειτουργεί αλλοπρόσαλλα (για παράδειγμα οι εχθροί κάνουν spawn σε λάθος σημεία που επηρεάζουν το αποτέλεσμα μιας αποστολής), ενώ υπάρχουν και πολλές «εκνευριστικές» στιγμές που θα πρέπει να επαναλάβετε μια αποστολή επειδή η A.I. είναι γεμάτη από bugs (ειδικότερα σε time-based αποστολές αυτό μπορεί να αποδειχθεί δράμα).

    Κλείνοντας με τον κομμάτι των visuals και του performance, εδώ το Saints Row αδυνατεί να κρατήσει μια κοινή συνισταμένη ποιότητας. Για παράδειγμα, διαπιστώσαμε στιγμές που τα γραφικά είναι τόσο καλά που σε κάνουν να τα χαζεύεις (κάντε για παράδειγμα ένα zoom σε ένα από τα πολλά sports car την ώρα που πέφτει ο ήλιος για να δείτε με τα μάτια σας το πόσο όμορφα γυαλίζει) και άλλες φορές που το visual αποτέλεσμα θυμίζει το PlayStation 3 και το Xbox 360 (πολλά φαινόμενα blurring στα textures ή φτωχά μοντέλα των χαρακτήρων). Παρόλα αυτά, σε ότι έχει να κάνει με την απόδοση, το Saints Row του 2022 δεν πρόκειται να σας δυσαρεστήσει, ενώ μάλιστα προσφέρονται και επιλογές για να προσαρμόσετε το παιχνίδι σύμφωνα με τις ανάγκες σας (σε περίπτωση που θέλετε να ρίξετε το βάρος στο frame rate ή στην καλύτερη ανάλυση).

    Flawed but… fun!

    Συνοψίζοντας, το reboot του Saints Row σίγουρα προσφέρει μια άκρως διασκεδαστική εμπειρία, εμμένοντας ωστόσο στην ίδια φόρμουλα και χωρίς να δίνει το κάτι παραπάνω στο είδος που πρεσβεύει. Ο έντονος χαβαλές υπάρχει, ο εκκεντρικός χαρακτήρας επίσης, αλλά και η fast-paced δράση που προσφέρει μάχες χωρίς ανάσα, αν μη τι άλλο αποτελούν στοιχεία που μπορούν να γοητεύσουν και να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον των fans. Παρόλα αυτά, οι νεότεροι παίκτες ενδέχεται να προβληματιστούν από τα τεχνικά προβλήματα, τα game-breaking bugs (ελπίζουμε ότι θα διορθωθούν με την πάροδο του χρόνου μέσω νέων updates), την αδιάφορη και «χωρίς ζωή» open-world πόλη και τα επαναλαμβανόμενα mission objectives. Ρίξτε του μια ματιά εάν αναζητάτε μια ανάλαφρη open-world εμπειρία που ότι χάνει σε βάθος το κερδίζει σε… ατελείωτες εκρήξεις και τρελό χιούμορ.

    Ανάπτυξη: Volition Έκδοση: Deep Silver Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 72%
    HXOΣ: 71%
    GAMEPLAY: 67%
    ANTOXH: 65%
    ΓΕΝΙΚΑ: 69%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles