23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
More

    Σε αρνητική τροχιά το οικονομικό κλίμα στη Κύπρο τον Ιούνιο

    Περαιτέρω επιδείνωση παρουσίασε τον Ιούνιο το οικονομικό κλίμα στη Κύπρο, με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να μειώνεται κατά 7,0 μονάδες σε σύγκριση με τον Μάιο 2018. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχειά του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), η σημαντική αυτή μείωση οφείλεται σε χειροτέρευση του επιχειρηματικού κλίματος σε όλους τους τομείς καθώς και σε υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές παρουσιάστηκαν λιγότερο αισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο, τη μείωση της ανεργίας και την πιθανότητα αποταμίευσης κατά επόμενους 12 μήνες, με αποτέλεσμα την κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

    Εν τω μεταξύ, η πτώση του κλίματος στις υπηρεσίες σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις της οικονομικής κατάστασης και της ζήτησης των επιχειρήσεων κατά τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς και σε λιγότερο θετικές εκτιμήσεις για τη μελλοντική ζήτηση των υπηρεσιών τους. Σημαντική βαρύτητα στη διαμόρφωση λιγότερο αισιόδοξου κλίματος στις υπηρεσίες είχαν οι δυσμενέστερες απαντήσεις στους υποτομείς των ξενοδοχείων και εστιατορίων καθώς και στους υποτομείς των δραστηριοτήτων αποθήκευσης καιυποστήριξης μεταφορών.

    Τέλος, το κλίμα στις κατασκευές και στη μεταποίηση υποχώρησε λόγω της αναθεώρησης προς τα κάτω των προσδοκιών για την απασχόληση και την παραγωγή, αντίστοιχα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles