17.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Σε θρίλερ… εξελίσσεται ο «εμφύλιος» στην OpenAI

    Ενώ οι φήμες για τον εμφύλιο που ξέσπασε στην OpenAI διαδέχονται η μια την άλλη, το Reuters παρουσίασε μια νέα εκδοχή για τους λόγους που οδήγησαν στην απόλυση του συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Αλτμαν και σε παραίτηση τον πρόεδρο της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν οι οποίοι όμως λίγες μέρες αργότερα επέστρεψαν θριαμβευτικά  ενώ την ίδια ώρα το ΔΣ απομακρύνθηκε από τα καθήκοντα του.

    Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο στα εργαστήρια της εταιρείας παράλληλα με τα υπόλοιπα πρότζεκτ που έτρεχαν είχε ξεκινήσει η ανάπτυξη ενός νέου προγράμματος γενετικής νοημοσύνης. Το πρόγραμμα αυτό που είχε λάβει την ονομασία Q* (Q-Star), εξελισσόταν ταχύτατα και σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters είχε αρχίσει να δείχνει εκπληκτικές ικανότητες κυρίως στον μαθηματικό τομέα και έδειχνε ότι θα μπορούσε σύντομα να γίνει το πιο προηγμένο πρόγραμμα γενετικής νοημοσύνης με δυνατότητες απρόβλεπτες.

    Κάποιοι από τους ερευνητές της εταιρείας που δεν αναφέρεται αν εμπλέκονταν στο πρότζεκτ ή απλά ενημερώθηκαν για αυτό έστειλαν σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Reuters ενημερωτικό σημείωμα στα ανώτερα στελέχη της OpenAI και πιθανώς και σε μέλη του ΔΣ που πιθανώς γνώριζαν ότι δεν είχαν πολύ στενή σχέση με τον Άλτμαν. Το σημείωμα αυτό υποδείκνυε σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας και κυρίως κινδύνους για την ανθρωπότητα από αυτό το σούπερ νέο πρόγραμμα ΑΙ.

    Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή τα μέλη του ΔΣ δεν γνώριζαν ούτε την ύπαρξη του προγράμματος ούτε την επικινδυνότητα του για αυτό και αποφάσισαν να εκδιώξουν άμεσα τον Άλτμαν κατηγορώντας τον στην ουσία για απόκρυψη σημαντικών πληροφοριών για την εταιρεία και διαρρέοντας ότι προχωρούσε σε ανάπτυξη τεχνολογιών που δεν ήταν σύμφωνες με το καταστατικό αλλά και την φιλοσοφία της εταιρείας.

    Αναπόφευκτα τώρα ανοίγει ένας νέος κύκλος ερωτηματικών και παρασκηνίου. Όλοι θέλουν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για αυτό το πρόγραμμα αλλά έχει και ενδιαφέρον αν το ρεπορτάζ ισχύει ότι δεν ήταν όλοι οι εργαζόμενοι και ειδικά οι ερευνητές της OpenAI τυφλά πιστοί στον Άλτμαν αλλά κάποιοι εξ αυτών είχαν σοβαρές επιφυλάξεις για ότι συνέβαινε στην εταιρεία και δεν δίστασαν να παρακάμψουν το αφεντικό τους και να ενημερώσουν τη διοίκηση εν αγνοία του.

    Παράλληλα την στιγμή που όπως φαίνεται η Microsoft βγήκε ωφελημένη από αυτή την κρίση που ξέσπασε στην OpenAI και ουσιαστικά απέκτησε πλέον τον έλεγχο της οι ανταγωνιστές (Google, Metα κ.α) έχουν ξεκινήσει την υλοποίηση ενός σχεδίου αποδυνάμωσης της OpenAI.

    Οι διαρροές από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που αναπτύσσουν τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης αναφέρουν ότι ετοιμάζονται να προσεγγίσουν αν δεν έχουν ήδη προσεγγίσει πελάτες της OpenAI προσφέροντας τους προτάσεις συνεργασίες με καλύτερους όρους και κυρίως προσφέροντας τους μεγαλύτερη ασφάλεια και λιγότερη εξάρτηση από αυτή που είχαν στην OpenAI και τα προϊόντα της, ειδικότερα από το ChatGPT.

    Έχει γίνει γνωστό ότι πελάτες της OpenAI που οι εταιρείες τους βασίζονται απόλυτα στις τεχνολογίες της OpenAI θορυβήθηκαν όταν διαφάνηκε ότι μπορεί η εταιρεία να καταρρεύσει και άρχισαν να ξανασκέφτονται το επίπεδο συνεργασίας και εξάρτησης που είχαν μαζί της.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles