Με κάθε νέα έκδοση του Android, η Google ενισχύει τα επίπεδα ασφαλείας των συσκευών. Τώρα όμως, με το Android 16, η εταιρεία εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση του Factory Reset Protection (FRP), του βασικού μέτρου που καθιστά… άχρηστα τα κλεμμένα τηλέφωνα χωρίς τα στοιχεία του κατόχου.
Ήδη στο Android 15 υπήρξαν σημαντικές αναβαθμίσεις: ακόμη και αν κάποιος παρακάμψει τον οδηγό αρχικών ρυθμίσεων, δεν μπορεί να προσθέσει νέο Google λογαριασμό, να εγκαταστήσει εφαρμογές ή να απενεργοποιήσει την προστασία μέσω των Developer Options. Μόνο με τον αρχικό κωδικό ή τον Google λογαριασμό του ιδιοκτήτη ξεκλειδώνεται η συσκευή.
Στο Android 16, η Google προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Όπως αποκάλυψε στο “The Android Show: I/O Edition”, εάν σ’ ένα τηλέφωνο γίνει reset χωρίς εξουσιοδότηση, θα αποκλειστεί κάθε λειτουργία του, εμφανίζοντας προειδοποιητικό μήνυμα και απαιτώντας νέο factory reset και είσοδο με τα αρχικά διαπιστευτήρια. Ουσιαστικά, το τηλέφωνο γίνεται άχρηστο για τους κλέφτες – δεν θα μπορούν ούτε να πραγματοποιήσουν κλήσεις.
Η νέα έκδοση του FRP δεν αναμένεται απαραίτητα στο πρώτο release του Android 16 τον Ιούνιο, αλλά πιθανόν αργότερα μέσα στη χρονιά μέσω QPR (Quarterly Platform Release). Όποτε κι αν έρθει, πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση στην ασφάλεια του Android οικοσυστήματος.
Η νέα στρατηγική της Google αντανακλά μια ευρύτερη στροφή της εταιρείας προς την προληπτική ασφάλεια, με στόχο όχι απλώς να ανακτήσει ο χρήστης τη συσκευή του, αλλά να αποτρέψει εντελώς την εκμετάλλευσή της από τρίτους. Παράλληλα, οι αλλαγές στο FRP λειτουργούν και αποτρεπτικά, μειώνοντας το κίνητρο για κλοπή, καθώς το κινητό μετατρέπεται σε “τούβλο” χωρίς καμία δυνατότητα αξιοποίησης. Επιπλέον, αυτό ενισχύει την εμπιστοσύνη των χρηστών στο Android οικοσύστημα, καθώς βλέπουν ότι η Google λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις πραγματικές απειλές που αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι smartphones στην καθημερινότητα.