14.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Smartphone app διαγιγνώσκει τον καρκίνο του δέρματος!

    Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι τα smartphones διευκολύνουν σημαντικά τη ζωή μας.  Από το απλό σερφάρισμα στο Internet μέχρι τις συναλλαγές μας με τη τράπεζα, ένα smartphone και οι εφαρμογές του έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μας. Ωστόσο, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Houston φαίνεται ότι προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, καθώς δημιούργησαν  μία πολλά υποσχόμενη smartphone app, η οποία έχει τη δυνατότητα να διαγιγνώσκει με μεγάλη επιτυχία την ύπαρξη καρκίνου στο δέρμα.

    Dermoscan_app2

    Η εξελιγμένη smartphone app DermoScan, είναι βασισμένη σε μία αρκετά απλή ιδέα, καθώς αυτό που κάνει είναι να τραβάει μία φωτογραφία της ύποπτης περιοχής στο δέρμα και στη συνέχεια να την αναλύει με τη χρήση ειδικών αλγορίθμων και άλλων στοιχείων. Τα πρώτα αποτελέσματα μέχρι στιγμής είναι άκρως ενθαρρυντικά, καθώς υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή εμφανίζει επιτυχία που αγγίζει το 85% των περιπτώσεων. Μάλιστα, οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Houston αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η εφαρμογή που ανέπτυξαν δύναται να εμφανίζει μεγαλύτερα ποσοστά επιτυχίας, ακόμη και από τον ίδιο τον δερματολόγο! Παρόλα αυτά, υπάρχει και ένα αρνητικό στην όλη ιστορία, καθώς για να λειτουργήσει το DermoScan απαιτείται η προσαρμογή στο κινητό ενός ειδικού μεγεθυντικού φακού, ο οποίος στοιχίζει τουλάχιστον 500 δολάρια! Όπως καταλαβαίνετε με ένα τόσο ακριβό εξάρτημα, μία επίσκεψη στον παραδοσιακό γιατρό μάλλον συμφέρει  περισσότερο.

    Μπορεί αυτή η εφαρμογή να μην είναι και πολύ χρήσιμη για τους κατοίκους των μεγάλων αστικών κέντρων, όμως για όσους ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υφίστανται οι απαραίτητες ιατρικές υποδομές και υπηρεσίες, τότε σίγουρα το DermoScan μπορεί να αποτελέσει μία χρήσιμη λύση. Κρίνοντας από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι οι smartphone apps πλέον έχουν αρχίσει να κατακτούν και τον χώρο της ιατρικής.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles