15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Smartphones που… αντέχουν στο χρόνο! Τι να κάνεις στη δική σου συσκευή

    Η αντικατάσταση των smartphones ανά δύο περίπου χρόνια είναι ένας από τους λόγους που πληθαίνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τα ηλεκτρονικά απόβλητα στις χωματερές. Εάν οι συσκευές που πετάμε στοιβαχθούν η μία πάνω στην άλλη, χωρίς υπερβολές θα έφταναν μέχρι τον ISS. Παρόλα αυτά, για τη διόγκωση του φαινομένου δε φταίνε μόνο οι καταναλωτές, καθώς αρκετοί μικρότεροι κατασκευαστές προσφέρουν υποστήριξη λογισμικού για περίπου δύο χρόνια.

    Τώρα όμως, η κατάσταση αλλάζει. Έχουμε σταδιακά μακροχρόνιες δεσμεύσεις software από τους μεγάλους κατασκευαστές και μια νομοθεσία που δίνει σημαντικές ευκαιρίες επισκευής. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα νέα smartphones μπορούν να παραμείνουν στην τσέπη μας για περισσότερο καιρό, αρκεί να ακολουθήσουμε κάποια βασικά βήματα.

    Χρησιμοποιείστε θήκη

    Το design του smartphone είναι συχνά εντυπωσιακό. Οι πιθανότητες ενός κινητού να επιβιώσει από μια πτώση όμως αυξάνονται δραματικά όταν χρησιμοποιείται επιπλέον προστασία. Μην παραλείπετε επομένως να επενδύσετε σε μια καλή θήκη, προκειμένου να προστατέψετε ένα κινητό που… γερνάει και να το γλιτώσετε από μερικά ατυχήματα που συμβαίνουν στην καθημερινότητα.

    Δώστε προσοχή στη μπαταρία

    Δεδομένου ότι η μπαταρία ενός τηλεφώνου είναι το πρώτο πράγμα που δείχνει σημάδια γήρανσης, αξίζει να ακολουθήσετε τις συστάσεις για την επέκταση της διάρκειας ζωής της. Οι lithium-ion μπαταρίες των smartphones δε λειτουργούν καλά σε υψηλές θερμοκρασίες και θα πρέπει να αποφεύγετε να τις φορτίζετε εάν η θερμοκρασία είναι πάνω από 35°C — αυτό μπορεί να επιδεινώσει γρήγορα την κατάσταση της μπαταρίας, ακόμα και να προκαλέσει δυσλειτουργία. Αντίθετα, αντέχουν καλύτερα στο κρύο. Εάν αποθηκεύετε ένα smartphone για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερο να το κάνετε όταν η μπαταρία βρίσκεται στο ήμισυ της φόρτισης, και όχι όταν είναι άδεια ή πλήρως φορτισμένη.

    Καθαρίστε τον αποθηκευτικό χώρο των smartphones

    Το μεγαλύτερο μέρος των συμβουλών για το πώς να κάνετε ένα smartphone να λειτουργεί πιο γρήγορα επικεντρώνεται σε ένα πράγμα: τον ελεύθερο χώρο. Το λειτουργικό σύστημα του τηλεφώνου σας πιθανότατα θα έχει προτάσεις για τον καθαρισμό του storage space, όπως το αυτόματο offloading αχρησιμοποίητων εφαρμογών ή η διαγραφή μηνυμάτων παλαιότερων του ενός έτους.

    Μπορείτε επίσης να κάνετε κάποια πράγματα χειροκίνητα, διαγράφοντας οποιεσδήποτε εφαρμογές δεν χρησιμοποιείτε. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο που αποθηκεύετε και είτε επιλέξτε να πληρώσετε για αποθήκευση στο cloud είτε μεταφέρετε τα αρχεία σε υπολογιστή ή σε εξωτερική backup συσκευή. Μπορείτε επίσης να σκεφτείτε να ξεφορτωθείτε μουσική και ταινίες που έχετε κατεβάσει για να βλέπετε εκτός σύνδεσης και να διαγράψετε παλιά μηνύματα και μεγάλα συνημμένα αρχεία. Μια καλή οδηγία είναι να κρατάτε τον αποθηκευτικό χώρο σας στο 80% της χωρητικότητάς του. Αφού διαγράψετε και μεταφέρετε όσα μπορείτε, επανεκκινήστε το τηλέφωνό σας για να του δώσετε τη δυνατότητα να ελευθερώσει την προσωρινή μνήμη του.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles