BREAKING

Σμύρνη: Η Καταστροφή μίας Κοσμοπολίτικης Πόλης

Καλά τα blockbuster, καλές οι κωμωδίες, καλές οι ταινίες σινεφίλ, ωστόσο εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικό σημαντικό κινηματογραφικό έργο, μία ιστορικής σημασίας δουλειά που μας αφορά άμεσα και που έρχεται να φωτίσει άκρως ευαίσθητες στιγμές της Ελληνικής ιστορίας.
Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή της Σμύρνης, αρχίζουν σήμερα οι προβολές του πολυσυζητημένου ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού που τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Σμύρνη: Η Καταστροφή μίας Κοσμοπολίτικης Πόλης 1900-1922, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Ελλάδας. Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το ντοκιμαντέρ αλλά και η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2012 (σκηνοθεσία και επιμέλεια της έκθεσης Μαρίας Ηλιού, ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, παραγωγή ΠΡΩΤΕΑΣ) 90 χρόνια μετά τη φωτιά της Σμύρνης που ξέσπασε στις 13-14 Σεπτεμβρίου του 1922, αρχίζουν οι προβολές στις κινηματογραφικές αίθουσες πανελλαδικά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στην Πάτρα. Σύντομα η ταινία θα προβληθεί στη Βέροια και άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική (επιλογή του American Film Institute στη Washington DC ανάμεσα στις 20 καλύτερες Ευρωπαϊκές ταινίες του 2008 -The European Showcase- και βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ του Houston) μετά από τέσσερα χρόνια συνεργασίας και έρευνας στην Ευρώπη και την Αμερική, φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε «κλειστά» αρχεία αλλά και μια νέα οπτική που συμπεριλαμβάνει όλες τις κοινότητες στη ζωή της Σμύρνης, καθώς και τα δραματικά γεγονότα του 1922.

Το ιστορικό ντοκιμαντέρ και η έκθεση είναι μεγάλης σημασίας όχι μόνο γιατί το ελληνικό κοινό θα δει άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη, αλλά και γιατί συγχρόνως οι δυο συνεργάτες, φέρνουν μια νέα ματιά στον τρόπο με τον οποίο διηγούνται την ιστορία. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούσαν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια. Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, οι δυο συνεργάτες θέλουν να τιμήσουν τον κόσμο που χάθηκε το 1922 αλλά και συγχρόνως την επιστήμη της ιστορίας. Ιστορικοί από την Αμερική και την Ευρώπη μιλούν για τη μεγάλη Ιστορία, ενώ Σμυρνιοί, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γενιάς, αφηγούνται τις προσωπικές τους ιστορίες. Μάλιστα, τρεις από αυτούς, ξετυλίγουν οικογενειακές μικροϊστορίες σε σχέση με τα γεγονότα, από την Ελληνική, την Αρμενική και την Τουρκική πλευρά, από τα χρόνια του κοσμοπολιτισμού ως τα χρόνια της καταστροφής. Tο ντοκιμαντέρ τεκμηριώνεται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης. Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές, όπως αυτή του Pierre de Gigord, και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe, της Albert Kahn Fondation και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Για την ηχητική επένδυση της ταινίας η μοντέρ εικόνας και ήχου Αλίκη Παναγή χρησιμοποίησε ήχους εποχής προκειμένου να ζωντανέψουν τα γεγονότα, ενώ ο μουσικός Νίκος Πλατύραχος, βασίστηκε σε τραγούδια από τη Σμύρνη και επιτυχίες της εποχής για να συνθέσει την πρωτότυπη μουσική του.

Στην Αθήνα συγκεκριμένα το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται καθημερινά στον κινηματογράφο ΕΛΛΗ, (Ακαδημίας 64) στην ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (Ιερά οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου) και στο ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 1-2 (Λ. Κηφισίας 245, Ζηρίνειο). Από 1- 10 Οκτωβρίου το ντοκιμαντέρ θα προβάλλεται καθημερινά στον κινηματογράφο ODEON ΟΠΕΡΑ 2 (Ακαδημίας 57.) Παράλληλα στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ στην Πειραιώς 138, κάθε Κυριακή από τις 23 Σεπτεμβρίου ως και τις 14 Οκτωβρίου τα πρωινά θα προβάλλεται η ΣΜΥΡΝΗ και κατά αποκλειστικότητα η δεύτερη ταινία της Μαρίας Ηλιού, Διωγμός και Ανταλλαγή Πληθυσμών: Τουρκία-Ελλάδα: 1922-1923. (Ώρες προβολών: 11.00 και 1.00 αντίστοιχα)
Στη Θεσσαλονίκη οι προβολές θα αρχίσουν σήμερα στον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΟΝ και θα διαρκέσουν ως τις 26 Σεπτεμβρίου. Στην Καλαμαριά οι προβολές θα γίνουν στον κινηματογράφο ΣΤΕΡ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ. Μετά τη λήξη των προβολών στο ΟΛΥΜΠΙΟΝ, οι προβολές θα συνεχιστούν στο Μουσείο Κινηματογράφου από 27 Σεπτεμβρίου.
Στις 21 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται η ομότιτλη φωτογραφική έκθεση Σμύρνη: Η Καταστροφή μίας Κοσμοπολίτικης Πόλης: 1900-1922 με το σπάνιο και ανέκδοτο οπτικό υλικό της ταινίας από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η οποία θα διαρκέσει ως τα τέλη Δεκεμβρίου.

0 Comment