24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Snapdragon 865… Τι αναμένουμε από το «chipset-κτήνος», που θα κυκλοφορήσει το 2020!

    Η Qualcomm δεν ξαποσταίνει ποτέ και είναι λογικό από τη στιγμή που το τρένο της εξέλιξης στον κόσμο της τεχνολογίας δεν σταματάει. Για αυτό και μετά τον Snapdragon 855 που ήδη «κατοικεί» σε αρκετές από τις πανίσχυρες ναυαρχίδες του σήμερα, το ενδιαφέρον στρέφεται στον διάδοχο του, Snapdragon 865! Αν και ακόμη η Qualcomm δεν έχει προβεί στις επίσημες ανακοινώσεις για το SoC που θα φιλοξενηθεί σε αρκετά από τα flagships του 2020, ωστόσο ήδη έχουμε τις πρώτες πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές για το τι ακριβώς θα προσφέρει το νέο chipset.

    Snapdragon 865 (2)

    Ξεκινώντας από την τεχνολογία κατασκευής, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα δούμε μία μείωση κάτω από την αρχιτεκτονική των 7nm, δηλαδή στο μέγεθος των τρανζίστορ, παρόλα αυτά θα υπάρξει αλλαγή στη μέθοδο παραγωγής, καθώς η Qualcomm σκοπεύει να υιοθετήσει την ultra-violet τεχνολογία της Samsung, πράγμα που θα επηρεάσει όχι μόνο την αξιοπιστία των γραμμών παραγωγής, αλλά σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό και την απόδοση. Το νούμερο που ακούγεται είναι 30% μεγαλύτερη ταχύτητα σε σύγκριση με τον Snapdragon 855 και 30 με 50% χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Επιπλέον, το γεγονός ότι στο εσωτερικό του θα υπάρχει ένας Cortex A77 και αυτό αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη απόδοση, καθώς η Arm έχει δηλώσει αύξηση στον τομέα του performance κατά 20% σε σύγκριση με τον Cortex core A76 που βρίσκεται στο Snapdragon 855.

    Snapdragon 865 (3)

    Και τα ευχάριστα νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς εφόσον πάνε όλα καλά με το development, το νέο chipset της Qualcomm θα υποστηρίζει τις νέες μνήμες LPDDR5, οι οποίες σε σύγκριση με τις LPDDR4x αναμένεται να αποτελέσουν μια τεράστια ποιοτική αναβάθμιση. Για να καταλάβετε την διάφορα, οι τωρινές μνήμες φτάνουν ταχύτητες που αγγίζουν τα 4.266 mb/s, ενώ οι νεότερες μνήμες θα φτάνουν τα 6.400 mb/s. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Καλύτερη απόδοση σε όλους τους τομείς του smartphone σας, όπως το άνοιγμα μεγάλων φακέλων και των εξαιρετικά heavy apps, τα παιχνίδια θα τρέχουν πολύ πιο smooth, ενώ το multitasking θα είναι… ποίημα.

    Snapdragon 865 (4)

    Επίσης, η Qualcomm έχει στα σκαριά τη δημιουργία του δικού της HDR προτύπου που ακούγεται ότι θα υποστηρίζει ο νέος high-end Snapdragon και θα είναι μια ποιοτική μετεξέλιξη του HDR10+. Παράλληλα, σε ότι έχει να κάνει με την υποστήριξη 5G, η αμερικάνική εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει δύο εκδόσεις του νέου chipset, μια με 5G modem και μία χωρίς, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα στις κατασκευάστριες εταιρείες να ενσωματώσουν στα νέα smartphones τους μία πιο οικονομική έκδοση του νέου 865.

    Σε ότι έχει να κάνει με την κυκλοφορία του νέου SoC (και εάν κρίνουμε από τα προηγούμενα releases της Qualcomm), το πιθανότερο είναι να δούμε το νέο high-end chipset τον Δεκέμβριο του 2019, με τα πρώτα smartphones που θα βασίζονται σε αυτό να κυκλοφορούν στις αρχές της επόμενης χρονιάς.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles