13.4 C
Athens
Πέμπτη, 2 Απριλίου, 2026
More

    Σοκ! Το iPhone Air χάνει το μισό της αξίας του σε μόλις 10 εβδομάδες

    Το iPhone Air φαίνεται πως αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση μεταπωλητικής αξίας που έχει καταγραφεί σε iPhone τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της SellCell για τις πρώτες δέκα εβδομάδες μετά την κυκλοφορία. Τα δεδομένα δείχνουν ότι αρκετές εκδόσεις της συσκευής έχουν χάσει σχεδόν το 50% της αρχικής τους τιμής, μια επίδοση που το κατατάσσει στο χαμηλότερο σημείο της αγοράς μεταχειρισμένων iPhone εδώ και αρκετές γενιές.

    Η SellCell συγκέντρωσε πραγματικές τιμές trade-in από πάνω από 40 εταιρείες αγοράς μεταχειρισμένων συσκευών στις ΗΠΑ, συγκρίνοντας τις μέσες τιμές ανά εβδομάδα από την κυκλοφορία τους με βάση το αρχικό MSRP. Όλες οι συσκευές αξιολογήθηκαν σε «καλή κατάσταση» για συνεπή αποτελέσματα.

    Από την ανάλυση προκύπτει ένας έντονος διαχωρισμός ανάμεσα στα μοντέλα iPhone 17 και στο iPhone Air. Η σειρά iPhone 17 καταγράφει μέση απόσβεση 34,6% στις δέκα εβδομάδες, επίδοση καλύτερη από την αντίστοιχη του iPhone 16, το οποίο πέρσι είχε αγγίξει το 39% στο ίδιο διάστημα. Ακόμη καλύτερα εξακολουθεί να αποδίδει η σειρά iPhone 15, η οποία παραμένει η ισχυρότερη των τελευταίων κύκλων, με μέση πτώση μόλις 31,9%. Η σειρά iPhone 14, για σύγκριση, είχε κινηθεί στο 36,6%.

    Το iPhone Air, αντίθετα, παρουσιάζει σαφώς πιο αδύναμη διατήρηση αξίας, με μέση πτώση 44,3% σε όλες τις εκδόσεις. Σύμφωνα με τη SellCell, οι απώλειες κυμαίνονται από 40,3% έως 47,7%, καθιστώντας τη σειρά την πιο αδύναμη από το 2022, όταν αντίστοιχη εικόνα είχαν εμφανίσει το iPhone 14 Plus και ορισμένες εκδόσεις του iPhone 13 mini. Το χειρότερο αποτέλεσμα σε όλο το dataset καταγράφει η έκδοση 1TB iPhone Air, η οποία σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση τιμής.

    Στον αντίποδα, τα iPhone 17 Pro και Pro Max συνεχίζουν να εμφανίζουν ισχυρή παρουσία στη δευτερογενή αγορά. Το κορυφαίο σε απόδοση μοντέλο, το 256GB iPhone 17 Pro Max, έχει χάσει μόλις 26,1%, ενώ το 512GB Pro Max έχει υποχωρήσει κατά 30,3%. Καμία επαγγελματική σειρά δεν έχει ξεπεράσει το 40%, δείχνοντας συνεχή ζήτηση. Τα βασικά iPhone 17 κινούνται μεταξύ 32,9% και 40,8%, σε ευθυγράμμιση με προηγούμενες γενιές. Συνολικά, η σειρά iPhone 17 διατηρεί 9,7% περισσότερο της αξίας της σε σχέση με το Air.

    Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι η πτώση του iPhone Air συνεχίζεται μέχρι και τη δέκατη εβδομάδα, αντίθετα με τα υπόλοιπα μοντέλα που σταθεροποιούνται. Η SellCell θεωρεί ότι αυτό μπορεί να υποδηλώνει μεγαλύτερη αβεβαιότητα γύρω από τη μακροπρόθεσμη αξία μεταπώλησης του Air, κάτι που το καθιστά εξαίρεση σε σχέση με τα υπόλοιπα iPhone της αγοράς.

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    15,400ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles