21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Sony WH-1000XM2 headset: Τo φορέσαμε και… την ακούσαμε!

    Όπως θα θυμάστε, ίσως, το 2016 η Sony ταρακούνησε την αγορά των headsets για τα καλά με το MDR-1000X, που είχαμε δει και δοκιμάσει πρώτη φορά στην IFA του Βερολίνου. Εκεί, είχαμε εντυπωσιαστεί με το εξαιρετικό noise cancellation του headset που σήμαινε ότι μπορούσες να βρίσκεσαι ανάμεσα σε εκατοντάδες κόσμο που μιλά και φωνάζει, αλλά να μη σε ενοχλεί καθόλου, σα να υψώνονται 4 τοίχοι με ακουστική μόνωση γύρω σου.

    sony WH-1000XM2 (9)

    Το WH-1000XM2 είναι ο διάδοχος εκείνου του headset και ουσιαστικά προσφέρει μια βελτιωμένη, στα σημεία, εμπειρία, βελτιώνοντας το αρχικό μοντέλο, αλλά χωρίς να ξεφεύγει πολύ από την πεπατημένη. Το είχαμε στη διάθεσή μας για δοκιμή και φυσικά, ποιός καλύτερος για να τα δοκιμάσουμε από… το ίδιο το γραφείο. Εκεί που χρειάζεται ησυχία για να συγκεντρωθείς, αλλά ενίοτε αυτό είναι δύσκολο, φυσιολογικά. Φοράς, λοιπόν, το headset της Sony, ενεργοποιείς το noise cancellation και ξαφνικά… απόλυτη ησυχία! Μονάχα κάποιοι μακρινοί “ψίθυροι” φτάνουν στα αυτιά σου, καθώς όλοι οι ήχοι περιβάλλοντος “ακυρώνονται” χάρη στην τεχνολογία αυτή, έτσι μπορείς να ακούσεις απερίσπαστος μουσική στο μετρό ή στο σπίτι, να δείς ένα video/ταινία σε ένα γεμάτο κόσμο μέρος, ή απλώς να εκμηδενίσεις οποιοδήποτε θόρυβο περιβάλλοντος και να απολαύσεις… την ησυχία!

    sony WH-1000XM2 (4)

    Ας μπούμε λίγο στο κομμάτι των τεχνικών χαρακτηριστικών… αφού μιλήσουμε για την κατασκευή. Πρακτικά, η Sony έχει κρατήσει το ίδιο “σουλούπι” με τον προκάτοχο των WH-1000XM2, αλλά διαφοροποιώντας κάποιες μικρές λεπτομέρειες. Έχουμε μεταλλικό σκελετό με μαλακά μαξιλαράκια για το κεφάλι και τα αυτιά, ενώ το εξωτερικό των earcups είναι ματ μαλακό πλαστικό με ωραία αίσθηση. Είναι σημαντικό διότι με swipes του δακτύλου πάνω του, γίνονται κάποιες ρυθμίσεις (π.χ. ένταση). Είναι σχετικά ελαφριά παρά τον όγκο τους και δε κουράζουν, ούτε μετά από πολύωρη χρήση, χάρη στην εργονομική σχεδίαση και τη σωστή πίεση που ασκείται στο κεφάλι και τα αυτιά.

    sony WH-1000XM2 (3)

    Φυσικά, πρόκειται για “hybrid” ακουστικά που μπορούν να λειτουργήσουν και ασύρματα και ενσύρματα, χάρη σε αποσπώμενο καλώδιο. Υποστηρίζουν Bluetooth 4.1 και έχουν NFC για εύκολο pairing, ενώ το πρωτόκολλο AptX εξασφαλίζει μετάδοση ήχου υψηλής ποιότητας (24bit/48kHz) μέσω του Bluetooth, ενώ μπορείτε να “στείλετε” και 24bit/96KHz από Sony συσκευές ήχου. Τα ηχεία είναι 1.57″, τύπου “dome” με μαγνήτες neodymium, ενώ υπάρχει και microUSB θύρα για τη φόρτιση. Όπως προείπαμε, μπορείτε να ελέγξετε τα ακουστικά μέσω του ενός πλήκτρου που διαθέτει για το noise cancellation/ambient sound, αλλά και με swipes ή κράτημα της παλάμης σας πάνω στο εξωτερικό των earcups.

    sony WH-1000XM2 (10)

    Το noise cancellation είναι εξαιρετικό, όπως έχετε καταλάβει ήδη, δημιουργώντας απόλυτη ησυχία. Επειδή αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο, όμως, ειδικά όταν περπατάτε στο δρόμο ή κάνετε ποδήλατο, υπάρχει και το Ambient Sound Mode, το οποίο επιτρέπει ελαφρώς στους ήχους περιβάλλοντος να φτάνουν στα αυτιά σας, ώστε να έχετε μια σωστή αντίληψή του. Επίσης μπορεί να το ενεργοποιείτε για λίγο και προσωρινά όταν κάποιος σας μιλά, ώστε να τον ακούτε, χωρίς να σταματά η μουσική που ίσως ακούτε. Πολλές ρυθμίσεις και δυνατότητες είναι διαθέσιμες μέσω του αντίστοιχου app της Sony, όπως ο αισθητήρας πίεσης αέρα περιβάλλοντος, που “καλιμπράρει” το headset ανάλογα με το που βρίσκεστε (π.χ. κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, η πίεση στην καμπίνα είναι διαφορετική από ότι στην επιφάνεια του εδάφους και έτσι επηρεάζεται το noise cancellation.

    sony WH-1000XM2 (6)

    Από πλευράς αυτονομίας, το headset της Sony είναι μακράν καλύτερο από τον προκάτοχό του, καθώς αντέχει 30 ώρες σε ασύρματη λειτουργία και 40 ώρες σε ενσύρματη. Αν αναρωτιέστε γιατί καταναλώνεται ενέργεια σε ενσύρματη λειτουργία, αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του noise cancelling χαρακτηριστικού.

    Το WH-1000XM2 είναι ένα από τα κορυφαία noise cancelling headsets της αγοράς, αν όχι το κορυφαίο, και δικαιολογεί 100% την τιμή του (€399). Προσφέρει δυνατότητες που δε θα βρείτε συγκεντρωμένες σε κανένα άλλο headset και το κάνει με “λιτό” παρουσιαστικό, αλλά που “φωνάζει” το πόσο ποιοτικό είναι από μακριά, στον μυημένο λάτρη του ήχου. Μετά από λίγες μέρες μαζί του, είναι πρακτικά αδύνατο να επιστρέψεις σε κάποιο υποδεέστερο headset…

    Δημήτρης Σκιάννης
    Δημήτρης Σκιάννης
    Ο Δημήτρης Σκιάννης είναι δημοσιογράφος/συντάκτης και φανατικός οπαδός της τεχνολογίας από μικρή ηλικία, καταπιανόμενος με οποιαδήποτε συσκευή/εξάρτημα/gadget έπεφτε και πέφτει στα χέρια του. Τον υπόλοιπο χρόνο απλώς γράφει μανιωδώς για όλα τα παραπάνω, αδημονώντας για το τι μας επιφυλάσσει μελλοντικά η επιστήμη και απολαμβάνοντας την καθημερινή παρακολούθηση των εξελίξεων.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles