20 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
More

    Sony Xperia Z5 Hands-On Review: “To όνομα του είναι Z5… Xperia Z5”!

    Το τελευταίο χρονικό διάστημα ακούγονται πολλά για το μέλλον του mobile τμήματος της Sony, καθώς ακόμη και ο ίδιος o CEO της Kaz Hirai έχει παρουσιάσει την κατάσταση που επικρατεί στο mobile division με μελανά χρώματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι οι συσκευές της Sony έχουν χάσει την λάμψη και την ποιότητα τους (κάθε άλλο μάλιστα θα λέγαμε…) και αυτό ήταν κάτι που φάνηκε περίτρανα στη διάρκεια της φετινής έκθεσης IFA 2015 τον περασμένο Σεπτέμβριο, όπου η Sony έκλεψε την παράσταση με την παρουσίαση των 3 διαφορετικών εκδοχών του Z5 (Compact, Core και Premium). To Xperia Z5 είναι αυτή τη στιγμή η “top πρόταση” του ιαπωνικού κολοσσού και μετά τις άκρως θετικές εντυπώσεις που αποκομίσαμε από το μικρότερο αδερφάκι του Z5 Compact έφτασε η ώρα να δούμε τι μπορεί να κάνει και το basic μοντέλο Xperia Z5, το οποίο με αφορμή τη νέα ταινία του James Bond, Spectre,  λανσάρεται από τη Sony ως το smartphone του απόλυτου κινηματογραφικού πράκτορα 007. Για να δούμε εάν ο γνωστός κινηματογραφικός ήρωας έχει το ίδιο ανεπτυγμένο γούστο στα smartphones όπως έχει και στις… γυναίκες.

    Sony Xperia Z5 (2)

    Goldfinger

    Βγάζοντας το Xperia Z5 από την ειδική “Spectre” συσκευασία του πριν ακόμη καλά-καλά το κρατήσουμε στο χέρι μας μπορέσαμε να διακρίνουμε την τεράστια ποιότητα κατασκευής που διακρίνει μία ακόμη ναυαρχίδα υψηλών προδιαγραφών της Sony. Ειδικότερα, το unibody Xperia Z5 είναι καλυμμένο από μέταλλο και γυαλί, δηλώνοντας έτσι την Premium κατηγορία στην οποία ανήκει, χωρίς ωστόσο να θυσιάζεται ο στιβαρός χαρακτήρας και η γεμάτη αίσθηση που αφήνει στον χρήστη όταν το κρατάει. Μάλιστα, το νέο “μεγάλο” smartphone της οικογένειας των Xperia έρχεται με πιστοποίηση IP68, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη. Σχεδιαστικά το Xperia Z5 ξεχωρίζει για την μινιμαλιστική προσέγγιση αλλά και από το γεγονός ότι τα πάντα έχουν μία συμμετρία, καθώς φαίνεται συμμετρικό και όμορφο από όποια γωνία και να το κοιτάξεις. Συγκρίνοντας το με το Ζ5 Compact, καθίσταται σαφές ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με μία πιο λεπτή συσκευή, η οποία ξεχωρίζει για το sleek και καλά μελετημένο design της

    Sony Xperia Z5 (10)

    Οι διαστάσεις του είναι στα 146x72x7.3 mm, θυμίζοντας λίγο το Z3+, αν και το Z5 είναι ελάχιστα πιο παχύ. Όσον αφορά το βάρος του, αυτό ανέρχεται στα 154 γραμμάρια και φυσικά αποτελεί μία συσκευή που σε καμία περίπτωση δεν κουράζει. Ο συνδυασμός των παραπάνω διαστάσεων με το display των 5.2 ιντσών εξασφαλίζουν χαρακτηριστική άνεση και ευκολία στο χειρισμό ακόμη και με το ένα χέρι. Με ένα screen-to-body ratio που ανέρχεται σε ένα ποσοστό της τάξεως του 69.6% καθίσταται σαφές ότι έχουμε ένα πλήρως “ισορροπημένο smartphone” από άποψη σχεδιασμού. Επιπλέον, παρά το εξαιρετικά λείο πίσω τμήμα, η συσκευή έχει καλό grip και δύσκολα γλιστράει από το χέρι.

    Sony Xperia Z5 (4)

    Προχωρώντας στην ανάλυση της θέσης των buttons, εδώ παρατηρούμε ότι η Sony προτίμησε να “γεμίσει” την δεξιά πλευρά του Xperia Z5, καθώς εκεί θα δούμε ότι “φιλοξενούνται” το power/lock button (που διαθέτει επίσης ενσωματωμένο και έναν fingerprint sensor), ενώ δίπλα ακριβώς βρίσκονται τα volume rockers για την αυξομείωση της έντασης. Τέλος, στην άκρη υπάρχει το “κλασικό” στα Xperia phones camera shutter button που βοηθάει στην ευκολότερη λήψη φωτογραφιών. Στην αριστερή πλευρά βρίκονται τοποθετημένες οι microSD και SIM slots (καλύπτονται από προστατευτικό), ενώ στην κάτω πλευρά παρατηρούμε την microUSB θύρα για την φόρτιση και για την μεταφορά δεδομένων. Τέλος, στην επάνω πλευρά υπάρχει το κλασικό audio input jack για την χρήση hands-free και ακουστικών.

    Sony Xperia Z5 (6)

    Sony Xperia Z5 (12)

    Κρίνοντας συνολικά την εξωτερική εμφάνιση του Xperia Z5 καθίσταται σαφές ότι έχουμε να κάνουμε για μία άκρως γοητευτική συσκευή, η οποία βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ευμορφία, την εργονομία και την ποιότητα κατασκευής. Η μινιμαλιστική φιλοσοφία που το διέπει σε συνδυασμό με το premium feeling που σου αφήνει όταν το κρατάς στο χέρι, φανερώνουν την υψηλή κατηγορία στην οποία ανήκει. Άλλωστε δεν νομίζουμε ότι ο Bond θα επέλεγε ποτέ μία συσκευή, η οποία θα είχε κακόγουστο και χοντροκομμένο design

    For your Eyes Only

    Προχωρώντας στην ανάλυση της οθόνης είναι εμφανές ότι η Sony σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί να κάνει “εκπτώσεις” στο οπτικό αποτέλεσμα που προσφέρει το Ζ5. Αναμφίβολα, η λύση των 1080p αποτελεί το στάνταρ της συγκεκριμένης κατηγορίας και παρόλο που στην  περίπτωση του βασικού μοντέλου δεν έχουμε ένα 4Κ display, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ίσως το “απόλυτο” display στην high-end κατηγορία , αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι η οθόνη του Xperia Z5 μας παρείχε ένα άρτιο και ξεκούραστο οπτικό αποτέλεσμα. Ειδικότερα, το 5.2 ιντσών IPS LCD display του προσφέρει Full HD ποιότητα (1920×1080 pixels) με πυκνότητα pixels που αγγίζει τα 428ppi. Η ενσωμάτωση της Mobile BRAVIA Engine 2 σε συνδυασμό με την  οθόνη Triluminos και την X-Reality Engine είναι ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η Sony αυτή τη στιγμή στον τομέα των mobile οθονών. To δυναμικό contrast, οι άριστοι χρωματισμοί και η υψηλή “κοφτερή” ευκρίνεια αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά της οθόνης του Xperia Z5. Στα πλεονεκτήματα προσθέστε και το βαθύ μαύρο που βοηθάει στην παραγωγή ενός πιο ρεαλιστικού οπτικού αποτελέσματος και θα έχετε σχηματίσει μία πλήρη εικόνα για τις δυνατότητες του display του Xperia Z5. Τέλος, η οθόνη του Ζ5 διαθέτει αντί-χαρακτική προστασία και ελαιοφοβική επίστρωση η οποία προστατεύει από τις ενοχλητικές “δαχτυλιές”.

    Sony Xperia Z5 (3)

    Προχωρώντας στην ανάλυση του “εσωτερικού” του κόσμου, η ναυαρχίδα της Sony στηρίζεται σε ένα octa-core Snapdragon 810 SoC της Qualcomm, το οποίο συνδυάζει τη δύναμη μίας τετραπύρηνης Cortex-A57 χρονισμένης στα 2GHz με ένα τετραπύρηνο Cortex-A53 που η ταχύτητα ρολογιού του ανέρχεται στα 1.5GHz. Ως είθισται οι βαριές και απαιτητικές εργασίες περνούν από το Cortex-A57, ενώ η διαχείριση των πιο light εφαρμογών ανήκει αποκλειστικά στο Cortex-A53. Όσον αφορά τα γραφικά, εδώ μία Adreno 430 GPU αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα απαιτητικά 3D graphics και πράγματι όπως διαπιστώσαμε την δουλειά της την κάνει άψογα. Τα 3GB μνήμης που συνοδεύουν τον Snapdragon 810 αποτελούν μία ιδανική επιλογή, καθώς πλέον οι βαριές εφαρμογές απαιτούν πολλά παραπάνω από το στάνταρ του 1GB, ενώ παράλληλα το multitasking αποδεικνύεται παιχνιδάκι για το Xperia Z5. Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Snapdragon 810 (που είναι γνωστό ότι δεν συνοδεύεται και με την καλύτερη φήμη λόγων των περιστατικών υπερθέρμανσης) είναι “προστατευμένος” από έναν ειδικό σχεδιασμό στο εσωτερικό του Z5, που βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της θερμότητας. Για αυτό και με την περίπτωση του Z5 θα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο ότι δεν υπάρξει μία μέρα που θα το δείτε να ψήνει αυγά στο back-plate του…

    Sony Xperia Z5 (9)

    Τρέχοντας το Antutu Benchmark για να τεστάρουμε τις δυνατότητες της συσκευής της Sony είδαμε ότι έπιασε ένα πολύ δυνατό score, το οποίο ανήλθε στους ~5500 πόντους. To Xperia Z5 τέθηκε σε απόσταση αναπνοής από το HTC One M9 και ξεπέρασε άλλες πολύ γνωστές και πετυχημένες ναυαρχίδες όπως είναι το Meizu MX5, το LG G4 και το Google Nexus 6. Πολύ καλά αποτελέσματα πήραμε και από το απαιτητικό 3D test, το οποίο παραδοσιακά δυσκολεύει τις περισσότερες συσκευές. Αν και δεν βρέθηκε στην κορυφή μαζί με το Galaxy S6 Και το Galaxy Note 5, ωστόσο είναι εμφανές ότι και από τις επιδόσεις του στο benchmarking utility της Antutu ότι ανήκει στο “club” των πιο γρήγορων smartphones της αγοράς. Σε γενικές γραμμές, αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι το Ζ5 διαχειρίζεται με ευκολία οποιαδήποτε εφαρμογή και το net surfing γίνεται με αέρινο τρόπο και με πολύ γρήγορες ταχύτητες.

    Antutu Benchmark Sony Xperia Z5 1

    Όσον αφορά, το User Interface που χρησιμοποιείται στο Xperia Z5 εδώ για μία ακόμη φορά η Sony βαδίζει σε γνώριμα μονοπάτια, μόνο που φυσικά η δική της προσέγγιση αναμειγνύεται με το Android Lollipop 5.1.1 (το οποίο πολύ σύντομα θα αναβαθμιστεί σε Android Marshmallow). Πολύ απλά εάν είχατε στο παρελθόν μία εμπειρία με Xperia smartphones, το user interface του Xperia Z5 θα σας φανεί αρκετά γνώριμο. Τo software προσφέρει πολλαπλές αλλαγές και θα καλύψει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς, ενώ η Sony έχει φροντίσει ώστε να εισαγάγει μία σειρά από widgets και χρήσιμα apps, τα οποία σίγουρα κάνουν τη ζωή του user πιο εύκολη.

    Sony Xperia Z5 UI 1 (Large)

    Sony Xperia Z5 UI 2 (Large)
    Στα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά, το Sony Xperia Z5 έρχεται με 32GB αποθηκευτικού χώρου, τα οποία μπορούν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο μέσω της χρήσης microSD card (δέχεται ακόμη και κάρτες με 200GB). Σε ότι έχει να κάνει με την συνδεσιμότητα της συσκευής σίγουρα ο Q που ετοιμάζει τα high-tech gadgets του James Bond θα ήταν υπερήφανος για το δημιούργημα της Sony, καθώς η τελευταία ναυαρχίδα της έρχεται φορτωμένη με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Έτσι λοιπόν, το Xperia Z5 υποστηρίζει quad-band GSM/GPRS/EDGE και HSDPA, ενώ φυσικά είναι 4G LTE enabled. Ακόμη η ναυαρχίδα της Sony συνδέεται σε dual-band Wi-Fi b/g/n/ac και Wi-Fi Direct. Επιπλέον, υποστηρίζει DLNA, hotspot, Bluetooth 4.1 με A2DP, ενώ  δεν θα μπορούσε να λείπει η υποστήριξη για A-GPS (GLONASS ή Beidou). Τέλος, το Z5 διαθέτει NFC, αλλά και έναν πάντοτε χρήσιμο FM δέκτη με RDS για τους λάτρεις του ραδιοφώνου.

    Diamonds Are Forever

    Ένα χαρακτηριστικό του Xperia Z5 που φυσικά δε γίνεται να μην το εκθειάσεις σχετίζεται με τον ανωτέρου επιπέδου camera sensor που διαθέτει. Η Sony για μία ακόμη φορά ανεβάζει πολύ ψηλά τον πήχη, καθώς μία ακόμη συσκευή της διαθέτει εκπληκτικές φωτογραφικές δυνατότητες, χαρίζοντας δικαιολογημένα στο Xperia Z5 τον τίτλο ενός εκ των κορυφαίων camera phones που κυκλοφορούν στην αγορά. Ο κύριος αισθητήρας με διάφραγμα f/2.0 και wide-angle φακό τραβάει φωτογραφίες στα 23MP (5520×4140 pixels) με εξελιγμένο phase detection autofocus που αντιλαμβάνεται καλύτερα και πιο έξυπνα το αντικείμενο που πρέπει να εστιάσει, ενώ φυσικά δίπλα στον αισθητήρα υπάρχει το απαραίτητο LED flash. Όπως και με την περίπτωση του Z5 Compact (και τα δύο μοντέλα έχουν ακριβώς τις ίδιες κάμερες), το Ζ5 δύναται να τραβήξει video στα 2160p (στα 30 fps), αλλά και στα 1080p στα 60 fps και 720p στα 120 fps. Η μπροστινή selfie cam από την πλευρά της προσφέρει 5.1MP και 1080p video. Όσον αφορά τις λειτουργίες που υποστηρίζει το μόνο σίγουρο είναι ότι και εδώ η ναυαρχίδα της Sony καλύπτει πλήρως τους fans της mobile φωτογραφίας (με Geo-tagging, touch focus, face detection, HDR και panorama).

    Sony Xperia Z5 (7)

    Δοκιμάζοντας την κάμερα του Xperia Z5 μείναμε απολύτως ικανοποιημένοι για μία ακόμη φορά (είχαμε δει τις εξαιρετικές δυνατότητες της στο μικρό του αδερφάκι, Z5 Compact). Ο σένσορας ΙΜΧ300 κάνει καλά τη δουλειά του στις περισσότερες περιπτώσεις και ακόμη και κάτω από δύσκολες συνθήκες φωτισμού. Ένα χαρακτηριστικό του Z5 που αμέσως μας τράβηξε το ενδιαφέρον είναι ότι η κάμερα του Xperia Z5 ξεχώριζε για την ταχύτατη απόκριση της. Οι περισσότερες φωτογραφίες που τραβήξαμε ήταν αρκετά ικανοποιητικές με ρεαλιστικά χρώματα, μπόλικη ευκρίνεια και λεπτομέρεια, καθαρό zoom και πολύ καλή αντίληψη των πηγών φωτισμού. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε το πόσο καλή δουλειά έχει κάνει η Sony στο software που πλαισιώνει αποτελεσματικά το hardware, καθώς σε auto-mode η κάμερα του Z5 προσφέρει ένα άκρως φωτορεαλιστικό αποτέλεσμα που καλύπτει όλους εκείνους που δεν είναι experts στην mobile φωτογράφηση, ενώ τα πολλά και διαφορετικά φωτογραφικά modes χαρίζουν μεγάλη ποικιλία στα χέρια του user που νιώθει την ανάγκη να πειραματιστεί λιγάκι παραπάνω με την κάμερα του κινητού του.

    Sony Xperia Z5 (8)

    Επίσης, το φωτογραφικό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μας κάλυψε πλήρως, με το LED flash μάλιστα να δουλεύει στην εντέλεια. Μοναδική ίσως παραφωνία ήταν ο ελαφρώς αυξημένος θόρυβος που παρατηρήσαμε σε ορισμένα shots, αλλά ακόμη και έτσι η κάμερα του Xperia Z5 δύναται να καλύψει τόσο τον αρχάριο user, όσο και τον πιο “μυημένο” λάτρη της mobile φωτογραφίας. Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και μία γνωστή ταινία του James Bond, τα “διαμάντια είναι παντοτινά (Diamonds Αre Forever)”, εδώ με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι οι φωτογραφίες που θα τραβήξετε με το Z5 θα είναι “παντοτινές”. Δείτε ένα μικρό δείγμα των φωτογραφικών δυνατοτήτων του Xperia Z5, καθώς επίσης και ένα σύντομο video recording στα 1080p.

    Mall 8MP Xperia Z5 (Large)
    Συνθήκες χαμηλού Φωτισμού (απογευματινή ώρα) – 8MP
    Church 8MP Zoom (Large)
    Full Zoom 5Χ – 8MP
    Birds 23MP Xperia Z5 (Large)
    Full Zoom 5Χ – 23MP
    Lion 2 8MP Xperia Z5 (Large)
    Κόντρα ήλιος  – 8MP
    Lion 8MP Xperia Z5 (Large)
    Κόντρα ήλιος – 8MP
    Disk Zoom (Large)
    Κοντινό – 8MP
    Church 23MP (Large)
    Αντίληψη της πηγής φωτισμού – 23MP
    Dimotiko Theatro Macro 1 (Large)
    Νυχτερινή λήψη – Μακρινό – 8MP
    Dimotiko Theatro Night 3 ON FLASH Xperia Z5 (Large)
    Φωτογραφία με flash ενεργοποιημένο – 8MP
    Dimotiko Theatro Night 3 OFF FLASH Xperia Z5 (Large)
    Φωτογραφία με flash απενεργοποιημένο – 8MP
    Dimotiko Theatro Night 1 Xperia Z5 (Large)
    Νυχτερινή λήψη – κοντινό – 8MP
    Flowers 23MP Xperia Z5 (Large)
    Κοντινή λήψη – 23MP

    Tomorrow Νever Dies

    Ολοκληρώνοντας την εμπειρία μας με το κινητό του James Bond δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε και στην ενεργειακή του συμπεριφορά. Τo 5.2 ιντσών Sony Xperia Z5 τροφοδοτείται από μία μπαταρία με χωρητικότητα στα 2900mAh, η οποία δεν είναι removable. Η μπαταρία του core μοντέλου είναι 200mAh πιο μεγάλη από το Z5 Compact και 530mAh μικρότερη από το Premium Z5. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι ακόμη και υπό καθεστώς full χρήσης το Xperia Z5 άντεξε κοντά στις δύο μέρες, παρέχοντας συνολικά 8 ώρες αναπαραγωγής video και 17 ώρες ομιλίας. Όχι κι΄ άσχημα από τη στιγμή που υπάρχουν άλλες ναυαρχίδες, οι οποίες βγαίνουν off από την πρώτη κιόλας ημέρα συνεχούς χρήσης.

    Sony Xperia Z5 (1)

    Κρίνοντας συνολικά την εμπειρία μας με το Xperia Z5 είναι εμφανές ότι έχουμε να κάνουμε με ένα καλοσχεδιασμένο, ανθεκτικό και πανίσχυρο smartphone, το οποίο δημιουργήθηκε για να παίξει μπάλα με αξιώσεις στη μεγάλη λίγκα των high-end smartphones. Αδιαμφισβήτητα, πρόκειται για μία “ώριμη” πρόταση από τη Sony στην κατηγορία των high-end smartphones. Φυσικά η τιμή του είναι υψηλή (στοιχίζει 769 Ευρώ), ωστόσο κυμαίνεται στα στάνταρ που θα περιμέναμε για τη συγκεκριμένη κατηγορία. Χωρίς αμφιβολία, το Z5 είναι ένα πανίσχυρο smartphone, το οποίο ενσωματώνει μία σειρά από χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς στο τεχνολογικό “αύριο” των smartphones. Και επειδή όπως αναφέραμε και στην αρχή της παρουσίασης μας το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να μαζεύονται σύννεφα πάνω από το mobile division της Sony, όπως αναφέρει και μία πολύ γνωστή ταινία του Bond, το “αύριο” ποτέ δεν πεθαίνει…

    *Τo Sony Xperia Z5 της δοκιμής μας το προσέφεραν η COSMOTE και τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και στην ειδική Spectre Edition μαζί με την συσκευή δίνεται δώρο και ένα Bluetooth ηχείο εξαιρετικής ποιότητας, όπως επίσης και άλλα αναμνηστικά από τη νέα ταινία του James Bond.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles