21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Καταγράφοντας τον ήχο ενός… ατόμου

    Ερευνητές από το Columbia University, αλλά και το Charmers University στη Σουηδία, μπόρεσαν να καταγράψουν τον ήχο που κάνει ένα και μόνο… άτομο όταν κινείται. Αυτό επετεύχθη, με την καταγραφή των δονήσεων που προέρχονται από αυτό (ναι, ναι, αυτό που μάθαμε στο σχολείο πως ό,τι κινείται ή δονείται παράγει ήχο επεκτείνεται και στον κόσμο των ατόμων), ωστόσο μην περιμένετε σε αυτό το θέμα κάποιο link ώστε να μπορέσετε να ακούσετε το “θαυμαστό” αποτέλεσμα. Γιατί, όμως; Καθώς, πολύ απλά, αυτόν τον ήχο, πρακτικά, δεν έχετε τη δυνατότητα να τον ακούσετε.

    single-atom-sound

    Σε κάθε περίπτωση, η καταγραφή πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια ενός ειδικά κατασκευασμένου chip, το οποίο μετατρέπει ακουστικά κύματα σε μικροκύματα τα οποία είναι αρκετά μεγάλα ώστε να μπορούν να ηχογραφηθούν χρησιμοποιώντας φυσικά ειδικούς ενισχυτές.

    Τα αποτελέσματα της ιδιαίτερης αυτής έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Science. Κι αν αναρωτιέστε για ποιον λόγο να καταγραφεί ένας τέτοιος ήχος; Η πρώτη απάντηση είναι επειδή οι επιστήμονες …μπόρεσαν να το κάνουν, αυτό, ωστόσο, είναι αρκετά απλοϊκό μπροστά στις προοπτικές που τελικά μπορεί να ανοίξει μία τέτοια ανακάλυψη.

    Είναι ένας τρόπος για να αντιληφθούν οι ερευνητές τις νέες ευκαιρίες που τους προσφέρει η κβαντική φύση του ήχου, όπου τα πακέτα ενέργειάς του (φωνόνια), μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη θέση εκείνων του φωτός (φωτόνια) που αξιοποιούνται έως τώρα. Και επειδή ο ήχος, όπως μάθαμε πάλι στο σχολείο, έχει χαμηλότερη ταχύτητα διάδοσης από το… φως, παρέχει στους ερευνητές τη δυνατότητα να εξετάσουν με περισσότερη λεπτομέρεια ζητήματα της κβαντικής μηχανικής, με το επίτευγμά τους να μπορεί να βρει χρήση ακόμη και σε νέους κβαντικούς υπολογιστές, όπου η πιο αργή ταχύτητα δίνει νέα δυναμική στα συστήματα για την επεξεργασία των κβάντων και τον πιο γρήγορο συντονισμό των qubits (με τη βοήθεια των φωνονίων και όχι των φωτονίων). Ίσως λοιπόν το μέλλον των κβαντικών επικοινωνιών βρίσκεται στον… ήχο και, έτσι κι αλλιώς, αναμένεται συναρπαστικό.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles