14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στα «σκαριά» η δημιουργία χώρων διευκολύνσεων στους αυτοκινητόδρομους: που θα εγκατασταθούν οι πρώτοι σταθμοί επαναφόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων

    Την πρόταση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τη δημιουργία δημόσιων χώρων που θα παρέχουν διευκολύνσεις στους πολίτες  περιλαμβανομένων και των σταθμών επαναφόρτισης στο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της Κύπρου ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο. Η εισήγηση προέκυψε κατόπιν αιτημάτων από φορείς του τουρισμού και άλλα οργανωμένα σύνολα, με στόχο την υποστήριξη των χρηστών των αυτοκινητόδρομων.

    Η λειτουργία τέτοιων υποδομών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε πολλές χώρες του εξωτερικού, όπου οι αποστάσεις είναι μεγαλύτερες. Στην Κύπρο, παρόλο που οι αποστάσεις είναι σχετικά μικρές, η πρόταση αξιολογήθηκε θετικά, αφού αναμένεται ότι θα ικανοποιήσει τόσο τις ανάγκες των ντόπιων χρηστών του δικτύου όσο και των επισκεπτών και των τουριστών της χώρας.

    Έτσι, στο πλαίσιο μελέτης που εκπονήθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων, έχει τεθεί ως κριτήριο απόστασης (πυκνότητας) των σχετικών υποδομών τα 30 χλμ. Αφού λήφθηκαν υπόψη τα βασικά αστικά κέντρα, καθώς και η εξοικονόμηση πόρων με την αξιοποίηση υφιστάμενων δημόσιων χώρων και υποδομών (π.χ. Σταθμοί Λεωφορείων και Ζυγιστικοί Σταθμοί), οι εν λόγω υποδομές θα δημιουργηθούν, σε πρώτη φάση, στα ακόλουθα σημεία:

    1. Αλάμπρα (τμήμα Αλάμπρα – Λευκωσία)
    2. Ξυλοτύμπου (τμήμα Αλάμπρα – Αγία Νάπα)
    3. Κοφίνου (τμήμα Αλάμπρα – Λεμεσός)
    4. Επισκοπή (τμήμα Λεμεσός – Πάφος, κατεύθυνση από Πάφο)
    5. Μανδριά (τμήμα Λεμεσός – Πάφος, κατεύθυνση από Λεμεσό).

    Στα εν λόγω σημεία θα παρέχονται υπηρεσίες 24ωρης βάσης, καθώς και σημεία φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα.

    Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής των δρόμων, θα λειτουργήσουν ανάλογοι χώροι και στους αυτοκινητόδρομους Λευκωσίας-Αστρομερίτη-Ευρύχου και Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles