14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στα «σκαριά» νέο Σχέδιο Χορηγιών για αντικατάσταση Ηλεκτρικών Συσκευών: θα καλύπτει Ψυγεία, Πλυντήρια ρούχων και Κλιματιστικά

    Σε διαδικασία ετοιμασίας ενός νέου Σχεδίου Χορηγιών για αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) με σκοπό αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναλυτικότερα, με το συγκεκριμένο Σχέδιο θα παρέχονται οικονομικά κίνητρα (υπό μορφή χορηγίας), για την αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε κατοικίες ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Μάλιστα, για να προετοιμαστούν καλύτερα οι επιχειρήσεις προμήθειας και λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, το ΥΕΕΒ ανακοίνωσε προκαταρκτικά τις βασικές πρόνοιες του Σχεδίου, οι οποίες έχουν ως ακολούθως:

    • Δικαιούχοι του Σχεδίου θα είναι οι ευάλωτοι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτοί καθορίζονται στο Διάταγμα Κ.Δ.Π. 289/2015.
    • Ο προϋπολογισμός του Σχεδίου έχει καθοριστεί στα €5 εκατ.
    • Οι επιλέξιμες συσκευές αφορούν ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες (μέχρι 1 ανά αιτητή) ή/και πλυντήρια ρούχων (μέχρι 1 ανά αιτητή) ή/και κλιματιστικά (μέχρι 3 ανά αιτητή), των ακόλουθων ενεργειακών κλάσεων:

    ‒      Ψυγεία/Ψυγειοκαταψύκτες: τάξη ενεργειακής απόδοσης D ή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016.

    ‒      Πλυντήρια ρούχων: τάξη ενεργειακής απόδοσης Cή ανώτερη όπως καθορίζεται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016.

    ‒      Κλιματιστικά: τάξη ενεργειακής απόδοσης Α++ ή ανώτερη για ψύξη και Α+ ή ανώτερη για θέρμανση στη ‘’μέση’’ εποχή θέρμανσης όπως αυτές καθορίζονται στον Κατ’ Εξουσιοδότηση Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.626/2011.

    Επιλέξιμες θα είναι κλιματιστικές μονάδες οι οποίες έχουν δυνατότητα ψύξης και θέρμανσης, διαιρούμενου τύπου ισχύος εξόδου μέχρι 12KW. Δεν είναι επιλέξιμες κλιματιστικές μονάδες μόνο μιας λειτουργίας. Όσον αφορά στις κλιματιστικές μονάδες, επιλέξιμες θα είναι και οι δαπάνες εγκατάστασης των κλιματιστικών, εφόσον ο εγκαταστάτης του κλιματιστικού θα είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Εγκαταστατών Τεχνικών Συστημάτων Κτιρίων, σύμφωνα με τους Κ.Δ.Π.285/2018.

    Κατά την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, οι δικαιούχοι θα πρέπει να παραδώσουν την αντίστοιχη παλιά συσκευή που θα αντικατασταθεί στον προμηθευτή/εγκαταστάτη για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλίσουν σχετική Βεβαίωση. Με την υπογραφή της Βεβαίωσης, ο προμηθευτής/εγκαταστάτης θα αναλαμβάνει την υποχρέωση όπως παραδώσει την παλιά συσκευή σε αδειοδοτημένους διαχειριστές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων.

    Πέραν των πιο πάνω και μέχρι την προκήρυξη του Σχεδίου, το ΥΕΕΒ καλεί όλες τις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών, όπως διασφαλίσουν άμεσα ότι οι ενεργειακές ετικέτες των ηλεκτρικών συσκευών που διατίθενται στα καταστήματα και ηλεκτρονικά σημεία πώλησης τους, συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Ειδικότερα όσον αφορά στα πλυντήρια ρούχων και ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τονίζεται ότι αυτά θα πρέπει να φέρουν τις νέες ενεργειακές σημάνσεις που εφαρμόζονται από 01/03/2021, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.2019/2016 (κλίμακα από το A μέχρι το G). Ενδεχόμενη χρήση της παλιάς κλίμακας (κλίμακες με «+») συνιστά παράβαση της νομοθεσίας και δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση στους δυνητικούς δικαιούχους του Σχεδίου.

    Τέλος, σημειώνεται ότι αγορές που θα γίνουν πριν την ημερομηνία προκήρυξης δεν θα μπορούν να επιχορηγηθούν. Η επιχορήγηση θα παραχωρείται μόνο για τις αγορές που θα γίνουν μετά την ημερομηνία προκήρυξης του Σχεδίου.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles