18.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Star Wars Jedi: Survivor Review

    Το Star Wars Jedi: Fallen Order όταν κυκλοφόρησε το 2019 ήταν ένας τίτλος που αν μη τι άλλο όχι μόνο άρεσε στην gaming community, αλλά παράλληλα κατάφερε να συλλέξει τη «μαγεία» του Star Wars. Όλοι γνωρίζουμε βέβαια ότι πολλές φορές το βαρύ όνομα του Star Wars μπορεί να είναι αρκετό για την πετυχημένη εμπορική πορεία ενός τίτλου. Ωστόσο καλές οι πωλήσεις, όμως στο τέλος της ημέρας το σημαντικότερο είναι αυτό που μένει στις καρδιές των fans και των gamers. Και αναμφίβολα το Fallen Order ήταν ένα game που κατάφερε να μιλήσει στο μυαλό και στην καρδιά των φανατικών φίλων του Star Wars, προσφέροντας μια διασύνδεση με το ευρύτερο lore του Star Wars και ειδικότερα με την εποχή της απόγνωσης που αποτελεί το μεσοδιάστημα μεταξύ του Revenge of the Sith και του A New Hope. Αν μη τι άλλο o κεντρικός πρωταγωνιστής, ονόματι Cal Kestis, κατάφερε να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι του «μύθου» του Star Wars, για αυτό και ένα sequel από την Respawn που θα συνέχιζε τις περιπέτειες του, δεν θα μπορούσε παρά να λειτουργήσει ως φυσικό επακόλουθο… Το Jedi: Survivor λοιπόν χωρίς το στοιχείο της έκπληξης πλέον έρχεται να «πατήσει» πάνω στην τεράστια επιτυχία του πρώτου μέρους και στο review που ακολουθεί πρόκειται αν διαπιστώσουμε κατά πόσο έχει τη Δύναμη με το μέρος του…

    Fear is the path to the Dark Side…

    Tα γεγονότα του Survivor λαμβάνουν χώρα περίπου 5 χρόνια μετά τα όσα συνέβησαν στο Fallen Order. Η Αυτοκρατορία βρίσκεται στο απόγειο της, συνθλίβοντας οποιονδήποτε θύλακα αντίστασης και το πλήρωμα του Mantis έχει απλωθεί στα πέρατα του γαλαξία αναλαμβάνοντας διαφορετικές αποστολές. Το παιχνίδι εκκινεί από τον εμβληματικό Coruscant, όπου ο κεντρικός ήρωας Cal βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική και ριψοκίνδυνη μυστική αποστολή (μάλλον ως αποστολή… αυτοκτονίας θα την χαρακτηρίζαμε καλύτερα). Αφού κατορθώνει να διαφύγει των δυνάμεων της Empire στο και… 5, ο δρόμος του τον βγάζει τελικά στον πλανήτη Koboh. Εκεί ανακαλύπτει ένα Jedi Protocol droid από την εποχή της High Republic (περίπου 700 με 750 χρόνια πριν από το The Phantom Menace), μια χρυσή χρονική περίοδο που οι Jedi βρίσκονταν στο peak της δύναμης τους.

    Μέσω του εν λόγω ρομπότ, ο Cal μαθαίνει για τον Tanalorr, έναν πλανήτη που βρίσκεται θαμμένος και ξεχασμένος σε αρχέγονους μύθους και παλιές δοξασίες, ένα μυθικό μέρος στο οποίο όμως πηγάζει η Δύναμη, στην πιο καθαρή και ανόθευτη μορφή της. Ο Cal Kestis αποφασίζει να ενώσει τα κομμάτια του puzzle και να φτάσει στον Tanalorr, παρόλα αυτά δεν θα είναι μόνος του σε αυτό το ταξίδι, καθώς ένας Jedi από την εποχή της High Republic θα βρεθεί στο κατόπι του, καθώς επιθυμεί να κυριαρχήσει στον Tanalorr για τους δικούς του… δόλιους σκοπούς…

    Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε περισσότερο για το σενάριο και το story, καθώς κατά τη γνώμη μας αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά στοιχεία του Jedi: Survivor, με πολλές εκπλήξεις και έντονο συναίσθημα. Ωστόσο, το σημείο που θα θέλαμε να σταθούμε αφορά στην τολμηρή απόφαση του story να εστιάσει ουσιαστικά σε μια εποχή που η αλήθεια δεν την γνωρίζουν ακόμη και οι hardcore fans του Star Wars. Η «σχετικά νέα» High Republic έχει εξερευνηθεί μόνο μέσω ορισμένων comics και βιβλίων, χωρίς να έχει ακολουθήσει μια ταινία ή κάποια σειρά. Παρόλα αυτά, πρόκειται για μια ευχάριστη διαφοροποίηση, η οποία μάλιστα ενσωματώνει μια διαφορετική φιλοσοφία για το πως αντιλαμβανόμαστε τους Jedi.

    Κεντρικός άξονας και κινητήριος δύναμη για τους Jedi της εποχής της High Republic είναι ο «φόβος», το συναίσθημα που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη Σκοτεινή Πλευρά. Αυτό είναι και το συναίσθημα που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την περιπέτεια του Cal Kestis προς το άγνωστο. Ο ήρωας του Jedi Survivor νιώθει διαρκώς την παγωμένη ανάσα του φόβου στον λαιμό του και σε πολλές περιπτώσεις η ύπαρξη του, είναι αυτή που καθορίζει σε μεγάλο ποσοστό τις πράξεις του. Η ύπαρξη του φόβου (και της αποτυχίας που μπορεί να έρθει ως επακόλουθο του) είναι εκείνη που καθιστά τον Cal ευάλωτο και τον συντροφεύει σε κάθε του βήμαΦόβος να σώσει τους γύρω του, φόβος να μείνει πιστός στα ιδανικά που πρεσβεύει, φόβος για το αύριο σε έναν γαλαξία που ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τις δυνάμεις της Empire…

    Αν μη τι άλλο, οι developers και οι σεναριογράφοι της Respawn κατάφεραν να κάνουν εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας ένα άκρως engaging story, το οποίο διακρίνεται για τα φρικτά διλήμματα που θέτει στον παίκτη και για τις αποφάσεις που εκείνος καλείται να πάρει, ακροβατώντας διαρκώς σε μια λεπτή κόκκινη γραμμή και σε ένα moral μονοπάτι που σε πολλές περιπτώσεις θα τον κάνει να φλερτάρει έντονα με τη Σκοτεινή Πλευρά και τον «δρόμο χωρίς επιστροφή». Χωρίς αμφιβολία, το story είναι βαθύ και δημιουργεί ένα έντονο συναισθηματικό δέσιμο ανάμεσα στον Cal και στον παίκτη, ο οποίος θα δει σε πολλές περιπτώσεις τον χαρακτήρα που ελέγχει να κυριεύεται από συναισθήματα απόγνωσης, απώλειας, θυμού και εκδίκησης. Συναισθήματα που μπορούν να «θρυμματίσουν» τον ηθικό κώδικα ακόμη και του πιο πιστού στο δόγμα των Jedi.

    Rebellions Are Built on Hope… and good gameplay!

    Αναμφίβολα, το Fallen Order πέραν του ότι έκανε τρελό fan service κατάφερε να κερδίσει την gaming community με τα gameplay mechanics του. Τo Jedi: Survivor δεν θα μπορούσε να αλλάξει το μείγμα των πετυχημένων μηχανισμών που χαρακτήρισαν το Fallen Order, κάνοντας παράλληλα μια προσπάθεια περαιτέρω εμπλουτισμού τους. Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι τα διαφορετικά concepts του gameplay λειτουργούν άψογα και ισορροπημένα. Έτσι λοιπόν αυτό το blend από platform, action, puzzle-solving και souls-like combat αποδίδει και στο sequel, με τους developers να έχουν κάνει σημαντικό tweaking στην προαναφερθείσα φόρμουλα.

    Αυτό που διαπιστώνει κανείς είναι ότι το Jedi: Survivor σε καμία περίπτωση δεν είναι «μονοδιάστατο», καθώς διαθέτει πολλούς τρόπους για να κρατήσει τους gamers απασχολημένους. Πέραν λοιπόν του απαραίτητου platforming (που θα φέρει στο νου Tomb Raider, Uncharted και Assassin’s Creed), ο Cal Kestis καλείται να εξερευνήσει με διαφορετικούς τρόπους τα levels των πλανητών στα οποία βρίσκεται. Και με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι η Respawn για μια ακόμη φορά έδωσε τον καλύτερο της εαυτό (όπως ακριβώς είχε κάνει και στο Fallen Order) στο κομμάτι του level design. Το παιχνίδι ωθεί τον παίκτη στο να έχει διαρκώς ένα άγρυπνο μάτι στον χώρο που τον περιβάλλει, με τη δομή των επιπέδων να σε καλούν να τα εξερευνήσεις σπιθαμή προς σπιθαμή και ξανά και ξανά!

    Αυτό που διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ήταν ότι στο Jedi: Survivor σίγουρα δεν πρόκειται να βαρεθείτε τόσο από την ποικιλία των πλανητών που θα επισκεφθείτε, όσο και από το πλήθος των αποστολών. Μάλιστα, στη νέα περιπέτεια του Cal Kestis καταφέραμε να εντοπίσουμε την ύπαρξη μιας συμπληρωματικής non-linear φιλοσοφίας, δημιουργώντας μια ψευδό-open world αίσθηση που αν μη τι άλλο λειτουργούσε ευχάριστα, δίχως να κάνει τον παίκτη να «χάνεται» και να αφήνει το στόχο του main campaign, το οποίο διαρκεί για περισσότερες από 20 ώρες.

    Εξυπακούεται βέβαια ότι καλό το exploration, όμως σαν το… combat δεν έχει, για αυτό και η μάχη δεν θα μπορούσε παρά να παίζει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού. Το Survivor (ακολουθώντας τον προκάτοχό του) διαθέτει μια κλασική souls-like φόρμουλα, μόνο που δεν τιμωρεί τον παίκτη (κοινώς δεν του σμπαραλιάζει το ηθικό) στον βαθμό που συμβαίνει στους τίτλους που φέρουν την υπογραφή του Hidetaka Miyazaki. Η ροή του combat, οι εναλλαγές ανάμεσα στα διάφορα lightsaber forms, τα συντονισμένα και καλά συγχρονισμένα parries και η ορθή χρήση των Force Powers του Cal, αδιαμφισβήτητα καθιστούν τη μάχη μια πραγματικά διασκεδαστική εμπειρία. Το lightsaber σας είναι ένα όπλο με μοναδική αξία και ξεχωριστές δυνατότητες και αυτό είναι κάτι που φαίνεται σε όλες τις αναμετρήσεις σας. Σε γενικές γραμμές, το combat στο Survivor δεν αποτελεί μια «ελαφριά τη καρδία» brainless button mashing εμπειρία, αλλά απαιτεί προσεκτική διαχείριση των διαθέσιμων πόρων σας, συντονισμό, αλλά και tactical σκέψη που θα σας δώσει το κλειδί για επιβίωση.

    To θετικό είναι ότι η μάχη είναι διασκεδαστική, χωρίς να καταντάει πολύπλοκη και κουραστική, με τα boss fights να είναι σε πολλές περιπτώσεις μια μίνι… απόλαυση. Φυσικά, όπως και στον πρώτο τίτλο της σειράς, ο Cal Kestis μπορεί να κάνει level-up ξοδεύοντας τα διάφορα points που αποκομίζει όσο ανεβαίνει επίπεδο, ενώ όπως σε κάθε Star Wars game που πρωταγωνιστούν Jedi (και σέβεται τον εαυτό του), έτσι και εδώ ο Cal όσο προχωράει στο παιχνίδι προσθέτει νέα Jedi powers που τον κάνουν όλο και πιο ισχυρό, ανοίγοντας του παράλληλα νέους δρόμους για να «ταλαιπωρήσει» τους Imperials και τους λοιπούς αντίπαλους που θα επιχειρήσουν να σταθούν εμπόδιο στο δρόμο του. Τέλος, υπάρχει και η δυνατότητα απόκτησης μιας σειράς από περιορισμένα perks, τα οποία αναμένεται να κάνουν ακόμη πιο εύκολο το έργο σας, ανεβάζοντας την αντοχή σας ή αναβαθμίζοντας το block ability σας.

    THIS ISStar Wars!

    Σε τεχνικό επίπεδο, το Jedi: Survivor είναι με δύο λέξεις εντυπωσιακά “eye-candy”, συλλαμβάνοντας στο maximum την audiovisual μαγεία του σύμπαντος του Star Wars. Ο Coruscant, ο πλανήτης που ξεκινάει το παιχνίδι κόβει την ανάσα με το εντυπωσιακό εύρος του, η Jedah με τους επιβλητικούς αμμόλοφους και τις ορεινές εκτάσεις και ο μυστηριώδης Talanorr αποτελούν τα καλύτερα δείγματα των πλανητών που θα επισκεφθείτε στον «γαλαξία» του Jedi: Suvivor. Εντυπωσιακή είναι η δουλειά που έχει γίνει και στον ήχο, με τα sound effects να «απαιτούν» για να ακουστούν από ένα δυνατό audio setup, ενώ η ατμοσφαιρική  μουσική δένει εντυπωσιακά με τη δράση.

    Βέβαια, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε και σε μια σειρά από «παραφωνίες» στην κατά τ’ άλλα καλοκουρδισμένη «συμφωνία» του Survivor. Συγκεκριμένα, η έκδοση για τα PC ήταν αφόρητα προβληματική, γεγονός που ώθησε αρκετούς PC gamers να βομβαρδίσουν με αρνητικά σχόλια τις σελίδες κριτικής που φιλοξενούσαν τον τίτλο της Respawn, εστιάζοντας όχι μόνο στα bugs και στα glitches αλλά και στο κακό optimization. Ωστόσο, η κατάσταση απείχε αρκετά από το να είναι ιδανική και στις κονσόλες (Xbox Series X/S και PS5), όπου εκεί είχαμε τυχαία crashes, παγώματα, ελεύθερη πτώση των frames, screen-tearing και game breaking bugs που γενικώς εκνεύριζαν και χαλούσαν την συνολική εμπειρία. Η κατάσταση ύστερα από τα πρώτα patches έχει κάπως διορθωθεί, όμως σίγουρα δεν συνάδει με την εικόνα ενός ΑΑΑ τίτλου, καθώς τα περισσότερα προβλήματα που αφορούν στο performance εξακολουθούν και παραμένουν.

    Ολοκληρώνοντας, το review μας πάνω στο Jedi: Survivor, αν μη τι άλλο η Respawn κατάφερε να ανεβάσει ακόμη περισσότερο τον πήχη σε σύγκριση με το Fallen Order. Επεκτείνοντας και εμπλουτίζοντας σημαντικά τα κεντρικά concepts του αρχικού παιχνιδιού, τολμώντας με ένα πιο… «εναλλακτικό» story σε σύγκριση με τα τετριμμένα (λέγε με High Republic era) και την προώθηση ενός gameplay που βασίζεται στο morality του main ήρωα, το Jedi: Survivor (παρά τα τεχνικής φύσεως προβλήματα) προσφέρει μια μοναδική εμπειρία Star Wars στα… καλύτερα της, την οποία θα εκτιμήσουν τόσο οι fans του Πολέμου των Άστρων όσο και οι λάτρεις των ποιοτικών action adventure games. Επάξια κερδίζει με το «lightsaber» του μια θέση στη gaming library σας!

    Ανάπτυξη: Respawn Έκδοση: EA Διάθεση: Bandai Namco

    ΓΡΑΦΙΚΑ: 91%
    HXOΣ: 90%
    GAMEPLAY: 84%
    ANTOXH: 80%
    ΓΕΝΙΚΑ: 86%

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles