24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στην 13η θέση του ευρωπαϊκού πίνακα για την καινοτομία κατατάσσεται η Κύπρος

    Στην κατηγορία των “μέτριων καινοτόμων” χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεινε η Κύπρος το 2021, καταλαβαίνοντας την 13η του σχετικού ευρωπαϊκού πίνακα για την καινοτομία (EIS). Αναλυτικότερα, με βάση τη βαθμολογία τους, οι χώρες της Ε.Ε. κατανέμονται σε τέσσερις ομάδες επιδόσεων: πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας, χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας, χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας – όπου ανήκει και η Κύπρος – και χώρες με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας. Στα δυνατά σημεία της Κύπρου συγκαταλέγονται οι διεθνείς επιστημονικές δημοσιεύσεις, οι καινοτόμες ΜΜΕ που συνεργάζονται με άλλες και ο μεγάλος αριθμός ατόμων με τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, η Κύπρος υστερεί και παρουσιάζει βαθμολογίες κάτω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. στους δείκτες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

    Η Σουηδία εξακολουθεί να είναι ο πρωτοπόρος καινοτομίας της Ε.Ε., ακολουθούμενη από τη Φινλανδία, τη Δανία και το Βέλγιο, με επιδόσεις καινοτομίας πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο της Ε.Ε.

    Οι ομάδες επιδόσεων τείνουν να είναι γεωγραφικά συγκεντρωμένες, με τις πρωτοπόρες χώρες καινοτομίας και τις χώρες με καλές επιδόσεις καινοτομίας να βρίσκονται στη Βόρεια και τη Δυτική Ευρώπη και τις περισσότερες από τις χώρες με μέτριες επιδόσεις καινοτομίας και με αναδυόμενες επιδόσεις καινοτομίας να βρίσκονται στη Νότια και την Ανατολική Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι ο ετήσιος ευρωπαϊκός πίνακας αποτελεσμάτων για την καινοτομία (EIS) παρέχει μια συγκριτική αξιολόγηση των επιδόσεων έρευνας και καινοτομίας των κρατών μελών της ΕΕ και επιλεγμένων τρίτων χωρών, καθώς και των σχετικών πλεονεκτημάτων και αδυναμιών των συστημάτων έρευνας και καινοτομίας τους. Βοηθά τις χώρες να αξιολογήσουν τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας. Το φετινό EIS αποκαλύπτει ότι οι επιδόσεις καινοτομίας της ΕΕ εξακολουθούν να αυξάνονται με σταθερό ρυθμό. Περαιτέρω συνολική βελτίωση αναμένεται βραχυπρόθεσμα, αλλά η πρόοδος παραμένει άνιση εντός της ΕΕ.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles