16.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Στην αντεπίθεση η Intel, παρουσιάζοντας τους Come Lake, την 10η γενιά των desktop processors της!

    Η μάχη ανάμεσα στην AMD και στην Intel έχει φουντώσει για τα καλά, με την πρώτη να κλέβει τις εντυπώσεις στον τομέα του «value for money» και την δεύτερη να διατηρεί τα ηνία στους mainstream επεξεργαστές σε κάποιες πιο βαριές κατηγορίες επεξεργαστών και στα laptops. Φυσικά η εξέλιξη δεν σταματάει και έτσι η Intel αποφάσισε να περάσει για μια ακόμη φορά στην… αντεπίθεση, παρουσιάζοντας την 10η γενιά των desktop επεξεργαστών της.

    Ξεκινώντας από την «κορυφή», οι προβολείς πέφτουν πάνω στον Core i9-10900K, ο οποίος είναι ο κορυφαίος επεξεργαστής της Intel, με 10 πυρήνες / 20 threads και συχνότητα ρολογιού που ξεκινάει από τα 3.7GHz και φτάνει με boost στα 5.1GHz! Επιπλέον, η Intel προσέθεσε στο νέο i9 τις τεχνολογίες Turbo Boost Max 3.0 και Thermal Velocity Boost, προσφέροντας καλύτερη ενεργειακή διαχείριση και καλύτερους χρονισμούς. Η ενεργειακή κατανάλωση του 10900Κ ανέρχεται στα 125W TDP, υποστηρίζοντας παράλληλα μνήμες DDR4 στα 2933MHz, αν και θα μπορεί να συνεργαστεί εύκολα με μνήμες υψηλότερων ταχυτήτων. Όσον αφορά την τιμή του θα ανέρχεται στα 488$ ανά χίλιες μονάδες, οπότε όπως μπορείτε να αντιληφθείτε θα είναι πολύ πιο υψηλή για τον απλό καταναλωτή.

    Στη γενιά των Core-i7, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει ο 10700KF, ο οποίος παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς ουσιαστικά πρόκειται για έναν 9900Κ με το ίδιο ακριβώς design των 8 πυρήνων και 16 threads, με συχνότητες ρολογιού που μπορούν να ξεπεράσουν τα 5GHz και σε πολύ πιο value for money τιμή σε σύγκριση με τον «προκάτοχο» του. Στους πιο mainstream i5, o 10600KF έρχεται με 6 πυρήνες και 12 threads, προσφέροντας ταχύτητες στα 4.1/4.8GHz, χωρίς ωστόσο να υπάρχει δυνατότητα Turbo Boost Max 3.0 και Thermal Velocity Boost. H τιμή είναι πιο τσουχτερή σε σύγκριση σε έναν AMD Ryzen 5 3600, ωστόσο η Intel έχει το πάνω χέρι στις ταχύτητες ρολογιού και σίγουρα μια benchmarking αναμέτρηση ανάμεσα στους δύο θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

    Στα πιο κάτω πατώματα, υπάρχουν αρκετοί Pentium Gold και Celeron που απευθύνονται κυρίως σε εκείνους που θέλουν απλώς ένα λειτουργικό PC για πιο απλά tasks, ενώ και στους i3 δεν υπάρχει κάτι το επαναστατικό, με την έλλειψη hyperthreading σε ορισμένες CPUs να είναι ένα θέμα. Σε γενικές γραμμές, το νέο line-up των επεξεργαστών Comet Lake αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση της προηγούμενης γενιάς, με περισσότερες επιλογές στα unlocked μοντέλα και μια πολύ σημαντική διαφορά, καθώς η σειρά 10 των Comet Lake θα είναι συμβατή με το νέο socket LGA-1200. Αυτό σημαίνει ότι τα παλαιότερα motherboards δεν θα μπορούν να συνεργαστούν με το νέο line-up και αυτό γιατί το νέο socket διαθέτει μια σειρά από extra pins, τα οποία όμως αφορούν στη υποστήριξη της τεχνολογίας PCIe 4.0, η οποία ωστόσο θα γίνει διαθέσιμη στους μελλοντικούς Rocket Lake. Κρίνοντας λοιπόν με βάση τα παραπάνω, αυτό που μπορούμε να καταλάβουμε είναι ότι η συγκεκριμένη σειρά πρόκειται για ένα είδος «γέφυρας» ανάμεσα στην 9η και 11η γενιά.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles