22.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

  Στην εποχή της AI και η κινητή – Πάνω από 1 δισ. GenAI smartphones μέχρι το 2027

  Η βιομηχανία των smartphone βρίσκεται μπροστά σε μια επανάσταση, με την παρουσίαση και ευρύτερη εξάπλωση συσκευών που θα βασίζονται στην Generative AI.

  Το μερίδιο των GenAI smartphone αναμένεται πως θα φτάσει στο 4% της αγοράς το 2023, εν΄ώ είναι πιθανό να διπλασιαστεί μέσα στο επόμενο έτος. Μέχρι το 2027, το μερίδιο των GenAI smartphone θα φτάσει το 40% και θα ξεπεράσει το μισό δισεκατομμύριο σε αποστολές. Συγκεντρωτικά, πάνω από 1 δισεκατομμύριο τέτοιες συσκευές αναμένεται πως θα αποσταλούν αθροιστικά κατά την περίοδο 2024-2027.

  Σύμφωνα με την έκθεση «GenAI Smartphone Shipments and Insights» της Counterpoint Research, το επόμενο έτος θα είναι κομβικό για αυτά τα κινητά τηλέφωνα, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως οι αποστολές θα ξεπεράσουν τις 100 εκατομμύρια μονάδες το 2024. Μέχρι το 2027, αναμένεται ότι θα φτάσουν τις 522 εκατομμύρια μονάδες, με CAGR 83%.

  Η Counterpoint Research ορίζει τα GenAI smartphone ως ένα υποσύνολο της αγοράς των AI smartphone, τα οποία χρησιμοποιούν Generative AI για τη δημιουργία πρωτότυπου περιεχομένου, αντί να παρέχουν προκαθορισμένες απαντήσεις ή να εκτελούν προκαθορισμένες εργασίες. Αυτές οι συσκευές θα «τρέχουν» μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με native τρόπο και θα διαθέτουν συγκεκριμένες hardware προδιαγραφές.

  Βραχυπρόθεσμα, η Counterpoint Research βλέπει πως οι κατασκευαστές θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους σε τέσσερις βασικούς τομείς: παροχή πληροφοριών, δημιουργία εικόνων, ζωντανή μετάφραση και εφαρμογές προσωπικού βοηθού. Όπως τονίζει η εταιρεία, η Samsung και η Qualcomm τοποθετούνται ως πρωτοπόροι του χώρου, «καθώς οι τρέχουσες παροχές προϊόντων και δυνατοτήτων τις τοποθετούν στην πρώτη θέση.

  «Παρόμοια με αυτό που έκανε με τα foldables, η Samsung είναι πιθανό να κατακτήσει σχεδόν το 50% της αγοράς για τα επόμενα δύο χρόνια, ακολουθούμενη από κινεζικούς OEM όπως οι Xiaomi, vivo, Honor και Oppo. Η Samsung έχει αναφερθεί στη χρήση του Galaxy AI. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι OEM είναι προσανατολισμένοι να διαφοροποιήσουν τα επερχόμενα smartphone και η GenAI θα παίξει βασικό ρόλο σε αυτή τη διαφοροποίηση».

  Η Qualcomm είναι πιθανό να καταλάβει πάνω από το 80% της αγοράς των GenAI smartphone μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Η MediaTek είναι πιθανό να προβάλει σημαντικό ανταγωνισμό, μέσω των συσκευών που θα βασίζονται στο Dimensity 9300 chipset.

  Ο Διευθυντής Έρευνας της Counterpoint Research, Tarun Pathak, δήλωσε πως «το μερίδιο των GenAI smartphone στη συνολική αγορά smartphone θα είναι μονοψήφιο μέχρι το επόμενο έτος. Αλλά αυτοί οι αριθμοί δεν θα αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια τον ενθουσιασμό και την υπερβολή στο μάρκετινγκ που αναμένεται να δούμε».

  Ο Αντιπρόεδρος & Διευθυντής Έρευνας, Peter Richardson, δήλωσε πως «η τεχνητή νοημοσύνη είναι χαρακτηριστικό των smartphone τα τελευταία χρόνια. Τώρα αναμένουμε να δούμε την εμφάνιση smartphone βελτιστοποιημένων για την εκτέλεση μοντέλων GenAI, εκτός από την κανονική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

  Τα πιθανά use cases θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία πιο εξατομικευμένου περιεχομένου, εξυπνότερων ψηφιακών βοηθών με μοναδικές προσωπικότητες και στυλ συνομιλίας, προτάσεις περιεχομένου και άλλα πολλά. Ωστόσο, αυτό θα απαιτήσει την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως ο περιορισμός της μνήμης και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια υβριδική προσέγγιση για ορισμένες περιπτώσεις».

  Χρήστος Κοτσακάς
  Χρήστος Κοτσακάς
  Ο Χρήστος Κοτσακάς είναι δημοσιογράφος με πολυετή εμπειρία στον χώρο του τεχνολογικού, επιχειρηματικού και διεθνούς ρεπορτάζ, επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του στα new media, τις νέες τεχνολογίες και τις startups. Έχει συνεργαστεί με μια σειρά από ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα, σε τομείς όπως η αρθρογραφία, η επικοινωνία και η ενημέρωση.

  Related Articles

  Stay Connected

  45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
  6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
  14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


  Latest Articles