21.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
More

    Στην IBM ανακάλυψαν πλαστικό που επιδιορθώνεται μόνο του. Κατά λάθος!

    Μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή ανακάλυψη έκαναν στο τμήμα έρευνας της IBM. Οι επιστήμονες της εταιρείας, ανακάλυψαν μία νέα κλάση πολυμερούς σταθερής θερμοκρασίας που είναι πιο δυνατό κι απ’ το ανθρώπινο κόκκαλο, πλήρως ανακυκλώσιμο και με δυνατότητες αυτοΐασης! Με άλλα λόγια το συγκεκριμένο υλικό μπορεί και γιατρεύεται / επιδιορθώνεται μόνο του, κάτι σαν την «πλάτη» του G Flex της LG.

    self-healing-plastic

    Τη σήμερον ημέρα, τα περισσότερο ευρέως διαδομένα πολυμερή δεν είναι ανακυκλώσιμα, παρ’ ότι είναι αρκετά ελαφριά. Αυτό που παρήχθη όμως στα εργαστήρια της IBM είναι 100% ανακυκλώσιμο και ακόμα ελαφρύτερο. Την ανακάλυψη πιστώνεται η ερευνήτρια Jeannette Garcia η οποία ενώ δούλευε πάνω σε έναν άλλον τύπο πολυμερούς, ξέχασε να προσθέσει σε ένα μείγμα της ορισμένες ουσίες με αποτέλεσμα αυτό να σκληρύνει. Όσο κι αν προσπάθησε, δεν κατάφερε να το σπάσει και έτσι, δουλεύοντας με την ομάδα υπολογιστικής χημείας της IBM, βρήκε ακριβώς τη σύνθεση της ουσίας που η ίδια κατά λάθος δημιούργησε.

    Ο νέος τύπος πολυμερούς ονομάζεται πολυεξαϋδροτριαζίνη (polyhexahydrotriazine αγγλιστί) ή εν συντομία PHT. Πειραματιζόμενοι μάλιστα με αυτό, οι άνθρωποι της IBM παρήγαγαν ακόμα ένα πολυμερές το οποίο ήταν κι αυτό ανακυκλώσιμο και ελαφρύ όμως αρκετά πιο ελαστικό και είχε και δυνατότητες αυτοΐασης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles