15.8 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
More

    Στο φως το MediaTek Dimensity 1300Τ; Θα εστιάζει στο mobile gaming και θα είναι tablet-only!

    Η MediaTek το τελευταίο χρονικό διάστημα ποντάρει πάρα πολύ στην περαιτέρω ανάπτυξη της σειράς Dimensity, η οποία ήδη φιλοξενείται σε αρκετά smartphones. Ύστερα λοιπόν από το εξαιρετικά πετυχημένο Dimensity 1200 (που μέχρι στιγμής αποτελεί τη «ναυαρχίδα» της MediaTek), σειρά παίρνει το Dimensity 1300Τ SoC, το οποίο  αναμένεται να ξεπεράσει το 1200 κατά πολύ! Συγκεκριμένα, όπως ισχυρίζονται καλά πληροφορημένες πηγές (η επίσημη ανακοίνωση του εν λόγω SoC μπορεί να γίνει από στιγμή σε στιγμή), το 1300T θα βασίζεται στην τεχνολογία κατασκευής των 6nm, με τη CPU του (άγνωστος ο αριθμός των πυρήνων σε αυτή τη φάση) να στηρίζεται στους Cortex A78.

    Αν και δεν γνωρίζουμε μέχρι στιγμής τον αριθμό των πυρήνων της CPU, στην GPU του θα φιλοξενούνται 9 πυρήνες, πράγμα που σημαίνει το πιθανότερο ότι η MediaTek θα έχει βασιστεί στην ίδια GPU με το 1200 (Mali-G77 MC9). Επιπλέον, το εν λόγω chipset θα διαθέτει και μια APU 3.0 unit των 6 πυρήνων. Αν και δεν υπάρχει τίποτα επίσημο αναφορικά με το performance, δεν αποκλείεται το 1300Τ να αποδίδει 30% καλύτερα στην CPU, 40% καλύτερα στην GPU και 82% περισσότερο performance σε υπολογισμούς που σχετίζονται με την A.I., σε σύγκριση με τον προκάτοχο του. Κρίνοντας με βάση τα παραπάνω, το Dimensity 1300T δεν αποκλείεται να στοχεύει περισσότερο στο mobile gaming, ενώ σύμφωνα με όλες τις αναφορές το εν λόγω chipset θα επικεντρώνεται αποκλειστικά στα high-end tablet και μάλλον θα είναι πολύ δύσκολο να το δούμε σε κάποιο μελλοντικό smartphone (ενδεχομένως να συμβεί αυτό με μια άλλη πιο “cut” έκδοση του).

    Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα όσα έχουν διαρρεύσει η Honor έχει υπογράψει ειδική συμφωνία αποκλειστικότητας με την MediaTek, για αυτό δεν αποκλείεται να δούμε το προαναφερθέν chipset στα προϊόντα της μέσα στους επόμενους μήνες κατ’ αποκλειστικότητα. 

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles