13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Στο προσκήνιο η επιβολή ψηφιακού φόρου

    Αποφασισμένη να προχωρήσει μονομερώς στην εφαρμογή του μέτρου, επιβολής φόρου επί των ψηφιακών υπηρεσιών εμφανίζεται η Ευρώπη. “Οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να υπάρξει παγκόσμια συναίνεση επί του θέματος. Αλλά, αν χρειαστεί, θα κινηθούμε αυτόνομα”. Με αυτήν τη φράση, η “σιδηρά κυρία” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Δανή Επίτροπος Ανταγωνισμού, κυρία Margrethe Vestager, περιέγραψε τις προθέσεις της Ευρώπης έναντι του ψηφιακού φόρου, μετά από το ναυάγιο των συνομιλιών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ, λόγω της διαφοροποίησης της στάσης των ΗΠΑ.

    Η Ένωση έχει αποφασίσει να επαναφέρει στο προσκήνιο τον λεγόμενο ψηφιακό φόρο – σε μια προσπάθεια εύρεσης πόρων για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης των €750 δισ. “Επενδύουμε στο μέλλον της Ευρώπης. Αυτός είναι ο λόγος που η Επιτροπή θα προτείνει έναν αριθμό νέων ιδίων πόρων, που θα μπορούσαν να βασίζονται στην προγραμματισμένη επέκταση του συστήματος εμπορίας εκπομπών ρύπων, σε έναν φόρο Co2 ή στον ψηφιακό φόρο”, είχε δηλώσει σχετικά η επικεφαλής της Επιτροπής, Ursoula von der Leyen. Παρά την αποτυχία της Ε.Ε. για κοινή θέση, όσον αφορά τη θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού φορολογικού μέτρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η ανάγκη χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης έχει αναζωπυρώσει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον επί του θέματος.

    Ποια στάση κρατούν η ΗΠΑ
    Πλέον η θέση της Ε.Ε. – η οποία έχει εκφραστεί εμμέσως πλην σαφέστατα δια της Εκτελεστικής Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Margrethe Vestager – είναι ότι η Ε.Ε. θα προχωρήσει με τον δικό της φόρο ψηφιακών υπηρεσιών, ακόμη κι αν οι ΗΠΑ επιμείνουν στη στάση τους και εμποδίσουν μια παγκόσμια συμφωνία. “Ο νέος φόρος είναι απαραίτητος λόγω της ευκολίας με την οποία πολλές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ελαχιστοποιούν τους ευρωπαϊκούς φόρους τους”, τόνισε η κυρία Margrethe Vestager σε διαδικτυακή συνέντευξη.

    Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, αποχώρησε από τις συνομιλίες που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στο Παρίσι, με τη συμμετοχή 140 χωρών, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τη δημιουργία ενός παγκόσμιου συστήματος φορολόγησης των ψηφιακών υπηρεσιών. Οι προσδοκίες για την επίτευξη, παγκόσμιας, συμφωνίας διαψεύστηκαν για ακόμη μία φορά, αναγκάζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση να προειδοποιήσει με μονομερή εφαρμογή του μέτρου.

    Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών, Bruno Le Maire, από την πλευρά του, σε συνέντευξή του σε γαλλικό τηλεοπτικό μέσο χαρακτήρισε “πρόκληση” τη στάση των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι, εάν δεν επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Ε.Ε. θα πρέπει να προχωρήσει κανονικά στα δικά της σχέδια για την επιβολή του φόρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles