20.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Στο Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών & Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου

    vasiliki anastasiadou

    Στις εργασίες της Συνόδου του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, συμμετείχε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κα Βασιλική Αναστασιάδου. Τους Υπουργούς απασχόλησε, μεταξύ άλλων, ο προτεινόμενος Κανονισμός για τον σεβασμό της ιδιωτικής ζωής και την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Ο Κανονισμός αυτός θα συμπληρώνει και θα συγκεκριμενοποιεί το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ στις 25 Μαΐου. Σε παρέμβασή της, η κα Αναστασιάδου ανέφερε ότι, παρά την πρόοδο που έχει ήδη επιτευχθεί στο Συμβούλιο, ο Κανονισμός χρειάζεται ακόμη κάποια περαιτέρω επεξεργασία για να εξασφαλίσει την αναγκαία νομική βεβαιότητα, ώστε να ξεκινήσουν  το συντομότερο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των συν-νομοθετών. Ο Κανονισμός θα πρέπει να διασφαλίζει τα θεμελιώδη δικαιώματα που αφορούν την εμπιστευτικότητα στις επικοινωνίες των πολιτών και την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, με ταυτόχρονη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε η κα Υπουργός.

    Στη συνέχεια, οι Υπουργοί ενέκριναν τον Κανονισμό για το «Πρόγραμμα Ψηφιακής Ευρώπης», ανοίγοντας τον δρόμο για διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Κανονισμός αποτελεί μέρος του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τα έτη 2021-2027, με προτεινόμενο προϋπολογισμό της τάξης των 9,2 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πρόνοιες για Υπερυπολογιστές, Τεχνητή Νοημοσύνη, Κυβερνοασφάλεια, Ανάπτυξη Ψηφιακών Δεξιοτήτων και τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δημόσιου Τομέα και των Επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένης και της ίδρυσης των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Κέντρων Καινοτομίας.

    Να σημειωθεί ότι στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, η κα Αναστασιάδου συνυπέγραψε την Κοινή Διακήρυξη των MED7, δηλαδή της ομάδας των επτά νοτίων κρατών μελών της ΕΕ (Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος) για ανάπτυξη συνεργασίας στις τεχνολογίες κατανεμημένων λογαριασμών, γνωστού ως blockchain.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles