21.7 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου: Σύσταση προς την Κυβέρνηση για επενδύσεις, σε τομείς αιχμής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης

    examining a chart_001 invest investing

    Την πρώτη του επίσημη σύσταση πολιτικής προς την Κυβέρνηση έκανε σήμερα το Συμβούλιο Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Κύπρου. Πρόκειται για μία σειρά πρακτικών εισηγήσεων στις οποίες έχει καταλήξει το Συμβούλιο, μελετώντας το ισχύον επενδυτικό πλαίσιο στην Κύπρο, περιλαμβανομένου του υφιστάμενου Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, λαμβανομένης υπόψη και της πρόσφατης αξιολόγησής του από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Το Συμβούλιο Οικονομίας αναγνωρίζει τα μέχρι σήμερα οφέλη για την κυπριακή οικονομία από την εφαρμογή του Επενδυτικού Προγράμματος, ωστόσο, καλεί την Κυβέρνηση να κατευθύνει μέρος των εσόδων του Προγράμματος σε παραγωγικές επενδύσεις με μακροπρόθεσμα οφέλη για την κυπριακή οικονομία.

    Στις εισηγήσεις του Συμβουλίου περιλαμβάνεται η σύσταση ενός Ειδικού Ταμείου μέσω του οποίου τα έσοδα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν, με στοχευμένες επενδύσεις, σε τομείς αιχμής έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής οικονομίας, καθώς και σε επενδύσεις με μακροχρόνιο αναπτυξιακό χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης. Επισημαίνεται παράλληλα η ανάγκη διασφάλισης της ορθής εφαρμογής του Κυπριακού Προγράμματος Επενδύσεων μέσα από την εφαρμογή ελέγχων δέουσας επιμέλειας, ώστε να διασφαλίζεται η φήμη, αλλά και η αποτελεσματικότητα του Προγράμματος.

    Σε ό,τι αφορά το ευρύτερο πλαίσιο επενδύσεων στην Κύπρο, το Συμβούλιο προτείνει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία One-Stop-Shop για αδειοδοτήσεις με απλοποιημένες ηλεκτρονικές διαδικασίες, τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, τη σύνδεση των δυνητικών επενδυτών με πανεπιστήμια και επαγγελματικά δίκτυα, καθώς και την περαιτέρω προώθηση οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για τη συνεχή προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Σημαντική και η ενίσχυση των προσπαθειών για προσέλκυση ξένων εταιρειών για εγκαθίδρυση στην Κύπρο των κεντρικών ή περιφερειακών τους γραφείων, που, πέραν των άλλων οικονομικών οφελών, θα μπορούσαν να συμβάλουν στη δημιουργία νέων υψηλού επιπέδου θέσεων εργασίας.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles