17.4 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
More

    Τα πρόσωπα πίσω από τη μάσκα


    Μάσκες τρομακτικές, αποκρουστικές, μυθικές… Ορισμένες από αυτές, άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα σε ταινίες τρόμου (κυρίως) ή sci-fi, χαρίζοντας μας ορισμένους από τους πλέον αξέχαστους κινηματογραφικούς εφιάλτες. Ποιος ήταν όμως εκείνος που στάθηκε απέναντι στον Arnold Schwarzenegger στο Predator και του έκανε τη ζωή δύσκολη; Ποιος ήταν ο ψηλός Alien που έκοψε την λαλιά της Sigourney Weaver; Για πολλά χρόνια, αθέατοι ηθοποιοί μας διασκέδασαν/τρόμαξαν, ενώ κρύβονταν πίσω από μία μάσκα και μία στολή. Τους δίνουμε τα εύσημα που τους αξίζουν, αναφέροντας τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

    Michael Myers – Nick Castle
    Ένας παλιός φίλος του John Carpenter ήταν εκείνος που έπαιξε τον Michael Myers στο αυθεντικό Halloween. Το όνομά του ήταν Nick Castle, που πληρώθηκε μόλις 25 δολάρια την ημέρα για να υποδυθεί έναν από τους καλύτερους ψυχοπαθής που εμφανίστηκαν ποτέ στην οθόνη. Πολλά χρόνια αργότερα, όταν ο πρώην wrestler, Tyler Mane, έμαθε πως θα ερμήνευε τον χαρακτήρα στο Halloween του 2007, κάθισε και είδε όλες τις ταινίες του franchise σερί…



    Leatherface – Gunnar Hansen
    Αυτός ο ευγενικός άντρας υπήρξε ο Leatherface, ένα τρομακτικό κινηματογραφικό τέρας που μας στοίχιωσε με τα φρικτά του εγκλήματα. Όταν πήρε το ρόλο ο Ισλανδός ηθοποιός και συγγραφέας, πέρασε τέσσερις εβδομάδες τρέχοντας μπροστά στην κάμερα, κραδαίνοντας ένα αλυσοπρίονο πάνω από το κεφάλι του, επί 12 ώρες που διαρκούσαν τα γυρίσματα! Πήρε 800 δολάρια και μετά εξαφανίστηκε από την ηθοποιία. Στο remake του 2003 ανέλαβε ο Αndrew Bryniarski.

    Alien – Bolaji Badejo
    Το μεγάλο μυστήριο… ακόμα και μετά την αφαίρεση της μάσκας. Ένας από τους casting directors του Alien, χρειάστηκε απλά να μπει στο σωστό μπαρ αφού εκεί συνάντησε τον εξαιρετικά ψηλό (2.10!) και λεπτό, γεννημένο στη Σομαλία, Bolaji Badejo, ένα γραφίστα που έμενε στο Νότιο Λονδίνο. Όταν ο Ridley Scott τον ρώτησε εάν θέλει να παίξει στο έργο, εκείνος απάντησε “sure” και έτσι πέρασε τους επόμενους δέκα μήνες παίζοντας το απόλυτο ίσως κινηματογραφικό τέρας. Ο Badejo όπως εμφανίστηκε στο σετ, έτσι και εξαφανίστηκε αφού δεν άκουσε ποτέ κανένας κάτι γι’ αυτόν ξανά.

    Predator – Kevin Peter Hall
    Όταν ο Carl Weathers τον πρωτοείδε στο σετ του Predator να στέκεται 35 ολόκληρα εκατοστά πιο ψηλά από τον Arnold Schwarzenegger, τότε σκέφτηκε για τον Αυστριακό: «he is in trouble». Και μπορεί το ύψος του να ήταν από μόνο του τρομακτικό (2.26!!), ωστόσο εκείνο που οριοθέτησε το ρόλο ήταν οι απίστευτες κινήσεις του και η μοναδική στάση του κυνηγού, στοιχεία που αντέγραψαν ανοιχτά όλοι οι επόμενοι Predator χαρακτήρες. Δεν υπάρχει άνθρωπος γεννημένος που να έχει ξεστομίσει κακιά κουβέντα για τον Kevin Peter Hall, που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή…

    Chewbacca – Peter Mayhew
    Ο βρετανός ηθοποιός έχει ύψος… 2.21 (!), δηλαδή ήταν ο πλέον κατάλληλος για να μπει στην τριχωτή φόρμα του Chewbacca του Star Wars, με τον ειδικό του ήχου Ben Burtt να φροντίζει για τους βρυχηθμούς του. Και για να μην ξεχνιόμαστε… Τα ρομπότ Lando και R2-D2 ανέλαβαν αντίστοιχα οι Billy Dee Williams και Kenny Baker.

    Gollum – Andy Serkis
    Το απόλυτο παράδειγμα της νέας γενιάς των μεταμορφώσεων. Ούτε λίγο, ούτε πολύ ο Andy Serkis πέρασε τρία χρόνια της ζωής του σ’ ένα εφαρμοστό leotard, έτσι ώστε κάθε κίνησή του να καταγράφεται από τους σύγχρονους υπολογιστές της παραγωγής του Lord of the Rings.

    Darth Vader – David Prowse + James Earl Jones
    Εδώ εκτός από τον άγγλο bodybuilder David Prowse που έδωσε στον άρχοντα τον Sith την εντυπωσιακή του κορμοστασιά, αυτός που αξίζει ιδιαίτερης αναφοράς δεν είναι άλλος από τον James Earl Jones τον ηθοποιό που χάρισε την χαρακτηριστική βαριά ανάσα στον μαυροφορεμένο “πατέρα”.

    Godzilla – Kenpachiro Satsuma
    Το απίστευτο είναι πως ο Kenpachiro Satsuma έχασε τη ζωή του ερμηνεύοντας τον Godzilla, αφού τα “κουστούμια” του ρόλου ήταν πολύ βαριά και μετά δυσκολίας μπορούσες να αναπνεύσεις. Πράγματι η έλλειψη του οξυγόνου ήταν αυτό που σκότωσε και τον Satsuma, που έπαιξε το τέρας σε 10 ταινίες. Επίσης και ο Haruo Nakajima φόρεσε τη στολή της διάσημης, τεράστιας σαύρας.

    The Na’vi – Ζοe Saldana
    Όταν η τεχνολογία βοήθησε επιτέλους τον James Cameron να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, τότε όλα έγιναν εύκολα, και η Zoe Saldana πήρε την πράσινη όψη της…

    Freddy Krueger – Robert Englund
    Ο Robert Englund είναι το πρόσωπο και τα.. νύχια πίσω από τον Freddy Krueger στο μυθικό φιλμ Nightmare on Elm Street. Μιλάμε για τη μάσκα που στοίχειωσε κάθε όνειρο. Με διαφορά.

    Red Pyramid – Roberto Campanella
    Για να ερμηνεύσει τον πραγματικά πρωτόγνωρα τρομακτικό Red Pyramid στο Silent Hill, ο Roberto Campanella χρειάστηκε να φοράει μία προσθετική στολή που αποτελούνταν από πέντε μέρη και για τα οποία χρειάζονταν τρεις ώρες για να τα βάλει! Επίσης φορούσε σόλες που είχαν ύψος 38.1 εκατ., που τον έκαναν να δείχνει πάνω από 2.10!

    The Faun – Doug Jones
    O Doug Jones ήταν εκείνος που ερμήνευσε το The Faun στο Pan’s Labyrinth του Guillermo del Toro, περνώντας πέντε ώρες στο makeup!

    Frankenstein – Boris Karloff
    O Boris Karloff έγινε star όταν έπαιξε το τέρας του Frankenstein στο μυθικό ομώνυμο φιλμ του 1931. Το απίστευτο ήταν πως ενώ γύριζε το Son of Frankenstein (1939), γεννήθηκε η κόρη του στο νοσοκομείο και χρειάστηκε να πάει εκεί ενώ φορούσε ακόμα το makeup. Λογικά θα «ξάπλωσε» πολύ κόσμο…

    King Kong – Rick Baker
    Ο Rick Baker δεν είναι άλλος από τον master του makeup, τον θρύλο του Hollywood, εκείνο που μετέτρεψε τον Michael Jackson στον αξέχαστο λυκάνθρωπο του Thriller. Στο φιλμ όμως του 1976, έπαιξε τον μοναδικό του “πρωταγωνιστικό” ρόλο μπροστά στην κάμερα, ενώ φορούσε πολλά κιλά από ψεύτικη τρίχα, latex και animatronics.

    Ghostface – Dane Farwell
    Ο Dane Farwell ήταν πίσω από τον χαρακτήρα του Ghostface στο Scream και ήταν η επιθετικότητα στις κινήσεις του εκείνη που έδωσε το στίγμα του διάσημου serial killer, κάνοντας τον μία αξέχαστη πηγή τρομάρας.

    The Phantom – Lon Chaney Sr.
    Για το ρόλο του μυθικού Φαντάσματος της Όπερας και το φιλμ του 1925, ο Lon Chaney Sr. έβαλε βαμβάκι στα μάγουλά του, κόλλησε τα αυτιά του στο κεφάλι του και χρησιμοποίησε λάστιχο και δέρμα ψαριού (!) για να τραβήξει πίσω τη μύτη του και να επιδεικνύει με τρομακτικό τρόπο τα ρουθούνια του. Η μύτη του μάτωνε από όλο αυτά το επιχείρημα, αλλά άξιζε τον κόπο μιας και λιποθύμησαν πολλοί όταν είδαν την μάσκα…

    Teenage Mutant Ninja Turtles – Josh Pais, Michelan Sisti, Leif Tilden & David Forman
    Και οι χελώνες έχουν ψυχή… Και πρόσωπο.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles