BREAKING

Τα tips που πρέπει να γνωρίζετε: Πώς θα προστατευτείτε από κακοτοπιές αγοράζοντας ένα smartphone

Προέκταση του χεριού μας το smartphone είναι, χωρίς αμφιβολία, η συσκευή εκείνη που χρησιμοποιούμε περισσότερο καθημερινά. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε προσεκτικοί, όταν καλούμαστε να αγοράσουμε ένα νέο μοντέλο. Πρέπει να είμαστε σίγουροι για την αγορά μας, καθώς πρόκειται για το gadget εκείνο που θα μας συντροφεύει παντού. Πολλοί την έχουν πατήσει από μη γνήσιες συσκευές και, στην εποχή μας, δεν είναι δύσκολο να την πατήσετε κι εσείς. Όλα αυτά, βέβαια, αν είστε απρόσεκτοι... Αν έχετε το νου σας, υπάρχουν τα χαρακτηριστικά εκείνα που σας επιτρέψουν να εντοπίσετε και μόνοι σας αν μία συσκευή είναι γνήσια.

S8 fake vs real

Προσοχή στη συσκευασία!

Το πρώτο που πρέπει να κοιτάξετε είναι, φυσικά, η συσκευασία. Εδώ οι κανόνες είναι πάρα πολύ απλοί. Αν είναι χτυπημένη ή ανοιγμένη, αυτό πιθανώς σημαίνει ότι έχει επέμβει κάποιος πέρα από τον κατασκευαστή. Επιπλέον, πρέπει να έχετε υπόψη σας, ειδικότερα σε περίπτωση που αγοράσετε κάποια premium συσκευή, ότι πιθανότατα αυτή θα είναι τυλιγμένη και σφραγισμένη με ζελατίνα εξωτερικά από την συσκευασία της. Αν τη βρείτε ανοικτή, ας είστε λίγο υποψιασμένοι για άλλες ενδείξεις που μπορεί να σας φανούν ύποπτες. Όπως, για παράδειγμα, η απουσία ταινίας ασφαλείας στη συσκευασία ή η ύπαρξη ταινίας που δείχνει σκισμένη ή κολλημένη ξανά.

Κι όταν ανοίξετε τη συσκευή;

Προχωρώντας προς το ...unboxing, το άνοιγμα δηλαδή της συσκευασίας, πρέπει κι εκεί να είστε προσεκτικοί. Ελέγξτε ότι στο εσωτερικό της περιλαμβάνονται όλα εκείνα που πρέπει να υπάρχουν σύμφωνα με το site του κατασκευαστή (π.χ. φορτιστής, ακουστικά κ.ο.κ).

Εξετάστε αν το μοντέλο προορίζεται για την ελληνική αγορά

Τι συμβαίνει όμως με το λογισμικό της συσκευής; Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι κάθε smartphone ρυθμίζεται ανάλογα με τη χώρα στην οποία θα διατεθεί. Αν, λοιπόν, προμηθευτείτε κάποια συσκευή η οποία δεν είναι προορισμένη για την ελληνική αγορά, αυτό μπορεί να σας στοιχίσει, καθώς πιθανότατα το μοντέλο να διαθέτει έλλειψη βασικών υπηρεσιών των τηλεπικοινωνιακών παρόχων (όπως να μην υποστηρίζει 4G ή να αντιμετωπίσετε απώλεια σήματος ή χαμηλή ποιότητα κλήσεων), γρήγορη κατανάλωση μπαταρίας αλλά και έλλειψη συμβατότητας εφαρμογών. Πώς μπορείτε να αντιληφθείτε ότι η συσκευή προορίζεται για την Ελλάδα; Ο πιο εύκολος τρόπος είναι οι όροι εγγύησης να αναγράφονται στα ελληνικά. Για προϊόντα που έχουν αγοραστεί εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ελέγχετε και ότι η εγγύηση ισχύει σε όλες της χώρες της ΕΕ.

Extra προσοχή στα προϊόντα ...μαϊμού

Μπορείτε πάντα να συναντήσετε και πιο εμφανείς περιπτώσεις απομίμησης. Για παράδειγμα, να πέσει στα χέρια σας μία συσκευή από την οποία απουσιάζει ακόμη και ολόκληρο το λογότυπο ή αυτό έχει παραποιηθεί. Εκεί πρέπει να είστε ακόμη περισσότερο προσεκτικοί, καθώς το υλικό κατασκευής της συσκευής ενδέχεται να είναι χαμηλότερης ποιότητας και η ανάλυση της οθόνης ή άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά να μην πληρούν τις προδιαγραφές του κατασκευαστή.

Συμβουλευτείτε το επίσημο site του κατασκευαστή

Είναι χρήσιμο να είστε ενημερωμένοι για το προϊόν που θέλετε να αγοράσετε και να έχετε ως πηγή ενημέρωσης το επίσημο site του κατασκευαστή.  Αν το προϊόν που παραλάβετε δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, καλό θα ήταν να το επιστρέψετε, για να μην έχετε περαιτέρω προβλήματα...

Ακολουθήστε το digitallife.gr στο Google News

0 Comment