24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Πώς μερικά USB φλασάκια μπορούν να… σώσουν τους Βορειοκορεάτες από την πλύση εγκεφάλου του καθεστώτος

    Στην εποχή του cloud και υπηρεσιών σαν το Dropbox και το Google Drive, το USB stick κοντεύει να είναι τόσο χρήσιμο όσο ένα CD ή μία δισκέτα. Οκ, ίσως όχι ακριβώς αλλά καταλάβατε πού το πάμε…

    9815_14_1326-582x777

    Σε κάθε περίπτωση αν έχετε μαζέψει αρκετά σπίτι και έχουν ξεμείνει στα συρτάρια σας μαζί με παλιά καλώδια και gadgets, μπορείτε να τους δώσετε μία “δεύτερη ζωή” ως εξής: στέλνοντας τα στη… Βόρεια Κορέα.

    Ναι διαβάσατε καλά. Τα USB sticks μπορούν να αποτελέσουν όπλο των ακτιβιστών ενάντια στην δικτατορία του Kim Jong-un. Μέσω της πρωτοβουλίας Flash Drives for Freedom με βάση τη Νέα Υόρκη καθώς και άλλων παρόμοιων ενεργειών, συγκεντρώνονται USB flash drives με τελικό σκοπό να αποσταλούν στη Βόρεια Κορέα. Ακτιβιστές γεμίζουν τα στικάκια με περιεχόμενο όπως ταινίες και TV shows από τη Δύση ή τη Νότια Κορέα και βρίσκουν τρόπο να τα περάσουν από τα σύνορα, αδιαφορώντας για την απαγόρευση του Kim Jong-Un σε όλα τα ξένα μέσα και την πλύση εγκεφάλου που κάνει το καθεστώς προωθώντας μόνο το δικό του περιεχόμενο στους πολίτες.

    Τα USB sticks γίνονται το μέσο με τη βοήθεια του οποίου οι κάτοικοι της χώρας θα μπορέσουν τελικά να πάρουν πιο εύκολα μία διαφορετική γεύση από την Αμερική, τη Δύση αλλά και τη… Νότιο Κορέα, μία γεύση μακριά απ’ ό,τι τους προσφέρει το καθεστώς.

    Οι υπολογιστές είναι κάτι σπάνιο στη Βόρεια Κορέα και το Internet προσβάσιμο μόνο από λίγους. Ωστόσο φτηνά video players με υποστήριξη αναπαραγωγής USB είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα στη χώρα και υπάρχουν σε πολλά σπίτια. Και κάπως έτσι, οι πολίτες μπορούν να δουν και κάτι διαφορετικό πέρα από την προπαγάνδα του καθεστώτος.

    Όπως σημειώνουν μάλιστα όσοι γνωρίζουν καλά την υπόθεση, αμερικανικά shows όπως τα Friends και Desperate Housewives είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στη χώρα, με τους ακτιβιστές να αναζητούν τους τρόπους να προσφέρουν με τον τρόπο τους μία δόση από την ελευθερία που στερείται από τους πολίτες σε διάφορους τομείς.

    ff_northkorea
    Ένας Βορειοκορεάτης μεταφέρει στην τσάντα του παράνομα USB drives, επιχειρώντας να περάσει τα σύνορα από την πλευρά της Κίνας μέσω του ποταμού Tumen. Η σπάνια φωτογραφία τραβήχθηκε από τον ακτιβιστή Jung Kwang-il το Μάιο του 2013.

    Πώς φτάνουν όμως τα USB flash drives στη Βόρεια Κορέα; Είτε με… μπαλόνια (όπως διαβάζαμε την εποχή του The Interview) είτε μέσα σε φορτηγά είτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, το γεγονός είναι ότι η λύση συνήθως βρίσκεται και μπορεί να ξεπεράσει και το πιο δικτατορικό καθεστώς…

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles