19.2 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    TEDxAUEB: Ήμουν εκεί και αυτές είναι οι εντυπώσεις μου!

    tedxaueb-2014-splash

    Πραγματικά ήταν η πρώτη φορά που νοστάλγησα τα φοιτητικά μου χρόνια. Όχι ότι έχει περάσει και καιρός δηλαδή ή ότι μας πήραν και τα χρόνια αλλά να, θα ήθελα να ήμουν εγώ ο στόχος, ο κύριος αποδέκτης όλων αυτών που ειπώθηκαν και όλων εκείνων που ανέβηκαν on stage στο BIOS το Σάββατο στο πλαίσιο του TEDxAUEB.

    Άνθρωποι καθημερινοί αλλά σίγουρα όχι απλοί. Άνθρωποι που θα μπορούσαν να είναι δίπλα σου στο μετρό ή το λεωφορείο και να μην έχεις ιδέα για όλα όσα κάνουν κι όμως, μιλώντας σου για δέκα λεπτά να σε βάλουν σε σκέψεις για όλα όσα ακούς, όσα κάνεις κι όσα βλέπεις γύρω σου… Αυτό ήταν το TEDxAUEB 2014, αυτός ήταν ο στόχος του: απευθυνόμενο σε φοιτητές και σπουδαστές (όχι μόνο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), να μπολιάσει τα μυαλά τους με ιδέες φρέσκες. Σε τελική ανάλυση αυτοί είναι που κρατούν στα χέρια τους το μέλλον της χώρας. Όχι το παρόν: το μέλλον…

    tedxaueb-2014-1
    Και break dance παρακαλώ! Τους Bellin τους έχω πετύχει αρκετές φορές στους δρόμους της Αθήνας, οπότε τα όσα «ακροβατικά» έκαναν στη σκηνή του BIOS δεν με ξένισαν ;)

    Τι είδα, τι άκουσα

    Οι ομιλίες του TEDxAUEB ήταν όλες τους ενδιαφέρουσες. Όλες τους. Όλες είχαν κάτι να πουν, κάτι να προσφέρουν, κάτι σπάνιο, ιδίως για event που μετράει 15 ομιλητές. Το θέμα ήταν πώς θα εισέπραττε ο καθένας αυτά που είχαν να του πουν οι εισηγητές του TEDxAUEB. Δεδομένου δε ότι μιλούσαν πρωτίστως σε φοιτητές, άπαντες απέφυγαν τα «βαριά» και «παχιά» λόγια. Αντίθετα, προσπάθησαν μέσα από ιστορίες, παραδείγματα, απόψεις και ιδέες να εμπνεύσουν τους ακροατές και παρευρισκόμενους στο BIOS, να τους κάνουν να δουν ότι πίσω από τη μίζερη Ελλάδα του 2014 υπάρχει μία άλλη που είναι στο χέρι τους να βγει μπροστά. Άποψη μου; Τα κατάφεραν. Αν κάποιος πήγε στο BIOS το Σάββατο όντας ανοιχτός σε νέες ιδέες, παραινέσεις, απόψεις και εμπειρίες, δεν υπήρχε περίπτωση να μη φύγει από τον πολυχώρο της Πειραιώς «γεμάτος» από κάθε άποψη.

    Αν ξεχώρισα κάποιους; Φυσικά. Όπως γίνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση. Κατ’ αρχάς δεν θα μπορούσα να μην εξυμνήσω και να μη σταθώ στην ομιλία του Τάσου Παγκάκη, Επικεφαλής Επικοινωνιών της Ericsson για τη ΝΑ Ευρώπη. Είναι συγκλονιστικό να ακούς έναν άνθρωπο της προηγούμενης γενιάς από ‘σένα, εκείνης που ηλικιακά κυβερνά τον τόπο, να σου λέει να μην πάρεις καμία συμβουλή, κανένα ερέθισμα από εκείνους, μιας που ό,τι κι αν είναι αυτό, θα έχει οδηγήσει τη χώρα και την κοινωνία στην κατάσταση μαρασμού που είναι σήμερα. Περιμένω πώς και πώς να ανέβει στο κανάλι του TEDx στο YouTube η εισήγηση του κ. Παγκάκη. Είναι απ’ αυτές τις σελίδες και τα βίντεο που πρέπει να γίνουν bookmarked. Στιγμιαία πηγή έμπνευσης από έναν άνθρωπο που το Σάββατο μου υπενθύμισε γιατί τον θαυμάζω.

    tedxaueb-2014-2
    Τάσος Παγκάκης επί σκηνής στο TEDxAUEB 2014. Αν μπορούσαμε να κλωνοποιήσουμε κάπως αυτόν τον άνθρωπο…

    Από εκεί και πέρα αξιέπαινη ήταν και η πρωτοβουλία του Νίκου Σιούτα, Διευθυντή στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης ο οποίος μου έδειξε μια άλλη πλευρά της παιδείας, εκείνη που θα έπρεπε να αποτελεί την πραγματικότητα και όχι τη φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Αν υπήρχαν κι άλλοι «δημόσιοι υπάλληλοι» που αντί να εκτελούν απλά και τυφλά εντολές και καθήκοντα φρόντιζαν να κάνουν τον μισθό τους να φαίνεται λίγος μπροστά στο έργο που προσφέρουν, τότε σίγουρα το μέλλον θα προδιαγραφόταν πολύ περισσότερο ελπιδοφόρο. Αλλά βλέπεις, στη χώρα που χρόνια τώρα ζούσε με συνθήματα τον «ωχαδερφισμό» και το «έχει ο Θεός», η λογική του «κι εγώ υπάλληλος είμαι» δυστυχώς επικράτησε. Ευτυχώς όχι παντού.

    Αν έπρεπε να επιλέξω έναν ακόμα από τους ομιλητές του TEDxAUEB (κι αυτό με κίνδυνο να αδικήσω τους υπόλοιπους αλλά σε διαφορετική περίπτωση το κείμενο θα έπρεπε να δημοσιευτεί σε… τόμους), τότε αυτός θα ήταν ο… Λαυρέντης ή Laurens Hartman. Νομίζω ότι η ιστορία του είναι η επιτομή του «επιμένουμε ελληνικά» και παράλληλα μια λαμπρή εξαίρεση στον κανόνα της εποχής μας: τον καιρό που ολοένα και περισσότεροι Έλληνες (δεν λέω ελληνόπουλα, μιας και πλέον τον δρόμο της ξενιτιάς επιλέγουν μικροί-μεγάλοι) φεύγουν για το εξωτερικό, ένας ξένος (στο διαβατήριο) αποφάσισε να έρθει και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Και σε τελική ανάλυση, ξέρεις, εκείνος μπορεί να δηλώνει, να είναι και να αισθάνεται πολύ περισσότερο Έλληνας από όλους μας: εμείς έτυχε να γεννηθούμε και να μεγαλώσουμε στην Ελλάδα, εκείνος επέλεξε να έρθει εδώ…

    tedxaueb-2014-3
    Και NFC :) Άντε να το βλέπουμε συχνότερα…

    Another TEDx-success story

    Αν λοιπόν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσουμε τα λοιπά happenings που έτρεξαν μέσα αλλά και έξω από το BIOS το Σάββατο, όλα αυτά που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά της παραγωγής, από τα δημιουργικά παράλληλα events, μέχρι τις βασισμένες στο NFC ενέργειες και τη διαρκή τροφοδότηση του κόσμου με φρούτα, συνετέλεσαν στη δημιουργία και την πραγματοποίηση ενός ακόμα επιτυχημένου TEDx event (τα όποια ελάχιστα τεχνικά προβλήματα ήταν σταγόνα στον ωκεανό). Το TEDxAUEB θέτει γερά τις βάσεις πλέον για να εξελιχθεί σε κάτι πολύ μεγαλύτερο, κάτι στο οποίο θα μπορούν να υπολογίζουν φοιτητές και σπουδαστές, μια αξιομνημόνευτη εμπειρία, απ’ αυτές που κάλλιστα μπορούν να αναδειχθούν σε life-changers

    Και μην ξεχνάς: ωραία στα είπαν, ωραία τα άκουσες. Ώρα να κάνεις πλέον.

    Related Articles

    1 ΣΧΟΛΙΟ

    τα σχόλια είναι κλειδωμένα.

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles