15.9 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
More

    Tekken 8 Review

    20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που το Tekken έκανε την πρώτη εμφάνιση του. Η όγδοη συνέχεια δείχνει πως όχι μόνο δεν έχει χάσει την «ορμή» του, αλλά κρατάει καλά τα σκήπτρα στην προτίμηση των παικτών. Μάλιστα κατέχει την καλύτερη θέση από όλα τα Tekken games των τελευταίων 15 ετών!

    Υπόθεση

    Σήμερα δεν μπορούμε να φανταστούμε κάποιο αξιοπρεπές fighting game που να μην υποστηρίζεται από ένα σενάριο, έστω και υποτυπώδες. Πριν από δύο δεκαετίες όμως, όταν το σύνηθες στα (τότε λεγόμενα) beat’em up ήταν απλά να επιλέγεις τον μαχητή σου και να μπαίνεις στην πίστα, το Tekken είχε το δικό του story. Μάλιστα η Bandai Namco επιστράτευσε τον διάσημο ηθοποιό Brian Cox για να μας κάνει μία αναδρομή αυτής της ιστορίας. Εν συντομία, η οικογένεια Mishima έχει το «γονίδιο του Διαβόλου», που τους επιτρέπει να μεταμορφώνονται σε δαίμονες με μεγάλη δύναμη. Στην 8η συνέχεια, ο Kazuya Mishima έχει βάλει ως στόχο την παγκόσμια κυριαρχία, μέσω του τουρνουά Iron Fist. Μόνο ο γιός του, Jin Kazama, που αντιστέκεται στη σκοτεινή δύναμη, μπορεί να τον σταματήσει.

    Gameplay

    Το πρώτο σημαντικό στοιχείο του gameplay που συναντάμε στο παιχνίδι είναι το νέο control scheme. Αυτό αντικαθιστά κάποια από τα πιο περίπλοκα combos με απλούς συνδυασμούς πλήκτρων και shoulder / trigger buttons. Μην κάνετε όμως το λάθος να νομίσετε πως αυτό το σύστημα μειώνει την εμπειρία της πρόκλησης. Ακόμα και έτσι, θα πρέπει να συνεχίσετε να σχεδιάζετε στρατηγικά τις κινήσεις σας, αν θέλετε να έχετε ελπίδα νίκης σε κάθε αγώνα. Απλά είναι κάτι που απευθύνεται σε τόσο στη νέα γενιά, όσο και στους παλιούς που δυσκολεύονταν με τα ατέρμονα combos.

    Όποιο scheme και να επιλέξετε πάντως, οι κινήσεις που θα έχετε στη διάθεση σας είναι οι κλασικές (punch, kick, throw, block), όπως και κάποιες ειδικές (special style, rage art, heat burst / smash), είτε αυτόνομες είτε συνδυαστικές. Οι ειδικές κινήσεις ενεργοποιούνται όταν γεμίσει ο αντίστοιχος μετρητής. Ένα σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής σας είναι να «δαμάσετε» τις τεχνικές του parry και του counter, ώστε να εκμεταλλεύεστε τις επιθέσεις του αντιπάλου σας για να στρέφετε τον αγώνα εναντίον του.

    Το roster περιλαμβάνει 32 χαρακτήρες και 16 πίστες. Τα fighting styles των μαχητών είναι πολύ διαφοροποιημένα μεταξύ τους, και έτσι ο κάθε παίκτης μπορεί να βρει μία πολεμική τέχνη που να του ταιριάζει καλύτερα. Γενικά υπάρχει μεγάλος βαθμός customization στο παιχνίδι. Πρώτον μπορείτε να δημιουργήσετε εναλλακτικές εμφανίσεις για τον κάθε χαρακτήρα, τόσο στα σωματικά χαρακτηριστικά όσο και στις στολές τους. Μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας avatar, μπάρα και panel για τη συμμετοχή σας σε online αγώνες. Επιπλέον, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μουσική από όλα τα παιχνίδια της σειράς, για να συντροφεύουν τις μάχες σας.

    Όσο για τα διαθέσιμα modes, υπάρχει ένα μεγάλο σύνολο, τόσο για offline όσο και για online αγώνες. Φυσικά υπάρχει το story mode, όπου μπορείτε να παίξετε μόνο με συγκεκριμένους χαρακτήρες, ώστε να βιώσετε το σενάριο του παιχνιδιού. Στο ίδιο μοτίβο υπάρχουν τα «επεισόδια», όπου παίζετε λίγους αγώνες για να δείτε το προσωπικό background story του κάθε χαρακτήρα. Στα arcade modes λαμβάνετε μέρος είτε σε πλήρες τουρνουά είτε σε «φιλικούς» (αυτόνομους) αγώνες, τόσο εναντίον του CPU όσο και με φίλους σας σε τοπικό επίπεδο. Βεβαίως δεν θα μπορούσε να λείπει το practice, όπου μπορείτε να εξασκηθείτε χωρίς άγχος, παραμετροποιώντας πλήρως τις συνθήκες της προπόνησης. Τέλος υπάρχει το Tekken Ball, ένα πρωτότυπο mode, στο οποίο μάχεστε όχι χτυπώντας ευθέως τον αντίπαλο, αλλά με «μεσάζοντα» μία φουσκωτή μπάλα σε μία παραλία!

    Εννοείται πως δεσπόζουσα θέση έχουν και τα online modes. Το fight lounge είναι η «κεντρική πλατεία» όπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με άλλους παίκτες από όλο τον κόσμο, και να λάβετε μέρος σε αγώνες εναντίον τους. Στο ranked λαμβάνετε μέρος σε αγώνες σύμφωνα με την κατάταξη σας, 30 επιπέδων συνολικά, ώστε η μάχη να διεξάγεται με ισότητα. Στο player match δημιουργείτε τις δικές σας συνθήκες για αγώνα, ή αναζητάτε matches που έχουν φτιάξει άλλοι παίκτες. Το quick match σας επιτρέπει να λάβετε μέρος σε οποιονδήποτε αγώνα, ανεξαρτήτως συνθηκών, ώστε να παίξετε εύκολα και γρήγορα. Και φυσικά στα leaderboards βλέπετε τις παγκόσμιες κατατάξεις όλων των παικτών, και τη θέση σας ανάμεσα τους. Επίσης, έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε replay τόσο από επιλεγμένους όσο και προτεινόμενους online αγώνες. Τέλος, μπορείτε να βλέπετε replay των αγώνων όπου συμμετείχατε, μαζί με συμβουλές για τις κινήσεις που πρέπει να βελτιώσετε ώστε να τα πάτε καλύτερα.

    Γραφικά & ήχος

    Εκμεταλλευόμενο την κορυφαία μηχανή γραφικών τελευταίας γενιάς, Unreal Engine 5, το Tekken 8 κάνει θαύματα στον οπτικό τομέα. Τα μοντέλα των χαρακτήρων αλλά και οι πίστες, ακολουθούν τη γνωστή 3D φωτορεαλιστική προσέγγιση. Ο κάθε χαρακτήρας εμπλουτίζεται από πλούσια particle effects, τα οποία πλαισιώνουν και τονίζουν το κάθε χτύπημα και την κάθε ειδική κίνηση, ενώ δημιουργούν εντυπωσιακά τοπία στις πίστες, τόσο γνώριμα όσο και εξωκοσμικά. Τα ηχητικά εφέ είναι δυνατά και διαφοροποιημένα σε μεγάλη γκάμα, δίνοντας πλήρη αίσθηση της πάντοτε πλούσιας δράσης. Οι αγώνες πλαισιώνονται από «ανεβαστικά» μουσικά κομμάτια, που προτρέπουν τον παίκτη να μάχεται έντονα και ασταμάτητα. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ο κάθε χαρακτήρας μιλάει στη μητρική του γλώσσα (όχι, κανείς δε μιλάει ελληνικά), με την ομιλία να συνοδεύεται από υπότιτλους. Όπως θα περιμένατε, ένα fighting game δεν έχει ανάγκη από λαμπρό voice cast, παρ’όλα αυτά ξεχωρίζει η συμμετοχή του αγαπημένου Vincent Cassel ως Victor Chevalier.

    Fist Meets Fate

    Μετά από μία εικοσαετία, το Tekken γνωρίζει πια τα στοιχεία ενός επιτυχημένου fighting game, και τα εφαρμόζει σε έναν τίτλο που διεκδικεί επάξια μία θέση ανάμεσα στα καλύτερα. Το Tekken 8 δεν χρειάζεται επιχειρήματα. Αν σας αρέσει αυτό το genre… το έχετε ήδη αποκτήσει!

    Ανάπτυξη: Bandai Namco Studios Έκδοση: Bandai Namco Entertainment Διάθεση: Bandai Namco Hellas

    The Good

    • Εξαιρετικά γραφικά
    • Άψογος χειρισμός
    • Καταιγιστική δράση

    The Bad

    • Story που δεν έχει ωριμάσει αρκετά
    ΓΡΑΦΙΚΑ: 90%
    ΗΧΟΣ: 95%
    GAMEPLAY: 85%
    ΑΝΤΟΧΗ: 100%
    ΓΕΝΙΚΑ: 93%

     

    Δημήτρης Θωμαδάκης
    Δημήτρης Θωμαδάκης
    The Matrix cannot tell you who you are

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles