21 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
More

    Tekken, ένα αφιέρωμα στον “μύθο” των fighting games!

    Ειλικρινά, δε ξέρω πώς να ξεκινήσω να μιλάω για το Tekken. Ένα franchise θρύλος, ανάμεσα στα κορυφαία fighting games όλων των εποχών ή απλούστερα ο απόλυτος “βασιλιάς του ξύλου”! Με 10 κυκλοφορίες συνολικά και 7 ως τώρα κυρίως μέρη, το παιχνίδι αποδεικνύει με κάθε release ότι είναι ένας ζωντανός οργανισμός, που ωριμάζει και μεγαλώνει μαζί μας. Σκέψου, τώρα που διαβάζεις. Πότε έπαιξες για πρώτη φορά Tekken; Μάλλον δεν έχει σημασία πόσο σκληροπυρηνικός/-ή είσαι, τι είδος games προτιμάς ή πότε ξεκίνησες να παίζεις. Έχεις παίξει Tekken, πιθανώς από μικρός/-ή. Και αν έχεις καιρό να παίξεις, όταν δοκιμάσεις το επερχόμενο Tekken 7 θα καταλάβεις γιατί αυτό το fighting game έχει τόσες κυκλοφορίες. Χωρίς αμφιβολία, με κάθε προσθήκη η σειρά γίνεται πιο ολοκληρωμένη και πιο ποιοτική, κάτι που ελάχιστες σειρές έχουν πραγματικά καταφέρει.

    Tekken-Afierwma-1-1024x576

    Tekken, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει Iron Fist, δηλαδή σιδερένια γροθιά. Το Iron Fist, προφανώς, είναι reference στο The King of Iron Fist Tournament, τον elite τίτλο που όλοι οι χαρακτήρες του παιχνιδιού θέλουν πραγματικά να κατακτήσουν. Είναι σίγουρα άξιο να πω ότι ίσως το πιο ιδιαίτερο από όλα τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού είναι στην πραγματικότητα το πώς καταφέρνει να δώσει τόσο βάθος σε ένα παιχνίδι του οποίου το genre συνήθως ποντάρει μόνο σε φαντασμαγορικές κινήσεις και ωραία γραφικά. Με αφορμή λοιπόν την κυκλοφορία του Tekken 7, ας μιλήσουμε για τις σημαντικότερες στιγμές του πραγματικά ιστορικού παιχνιδιού…

    Tekken-mishimas-1-1024x836

    Tekken 1 

    Όλα ξεκίνησαν στις 9 Δεκέμβρη του 1994, όπου το πρώτο Tekken κυκλοφόρησε για arcade machines στην Ιαπωνία. Η εταιρεία που τώρα ξέρεις ως Bandai Namco, η οποία κυκλοφορεί τη σειρά, τότε ήταν μισή (κυριολεκτικά, καθώς αρχικά ήταν 2 εταιρείες), και λεγόταν Namco. Το παιχνίδι είχε 8 χαρακτήρες που μπορούσες να επιλέξεις, με 10 διαφορετικούς αντιπάλους. Όταν το παιχνίδι κυκλοφόρησε για PlayStation (ναι, το πρώτο) το 1995 όλοι οι αντίπαλοι έγιναν unlockable. Ποιοι όμως ήταν οι πρώτοι των πρώτων μαχητές; Ο Kazyua, ως κύριος πρωταγωνιστής, ο Jack, ο King I (που έγινε II από το 3ο Tekken και ύστερα), ο Marshall Law, η Michelle, η Nina, ο Paul και ο Yoshimitsu (ίσως ο πιο γνωστός χαρακτήρας όλων). Ποιοι ήταν οι αντίπαλοι; Η Anna (η οποία είναι η προσωπική μου αγαπημένη), ο Armor King I, ο Devil Kazyua (από την αρχή το είχαν στο αίμα τους οι Mishima…), ο Ganryu, o Kuma I, η Kunimitsu, ο Lee, ο Prototype Jack, ο Wang και ο πιθανώς πιο μισητός χαρακτήρας όλων των εποχών (τουλάχιστον top 10), Heihachi.

    Tekken-Afierwma-2-1024x706

    Όσο διαβάζεις τα ονόματα των χαρακτήρων σου έρχονται στο μυαλό κομμάτια της ιστορίας τους, κάτι που μόνο το Tekken έχει καταφέρει πραγματικά. Ο Heihachi που πέταξε το γιο του από το γκρεμό, ο Kazuya που θέλει να εκδικηθεί τον πατέρα του για αυτό και είναι ο πρώτος που κατέχει το Devil Gene, οι ανταγωνίστριες αδερφές Anna και Nina, οι καλόκαρδοι Law και Paul που συνέχεια βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, η μυστηριώδης Kunimitsu που ακολουθούσε τον θρυλικό Yoshimitsu, το μεγάλο κεφάλι της Manji Clan και άσσο του ninjutsu… Θα μοιραστώ μαζί σου από τώρα ότι μόνο 4 χαρακτήρες έμειναν σε κάθε παιχνίδι του Tekken. Πριν διαβάσεις, σκέψου αν μπορείς να μαντέψεις ποιοι είναι αυτοί… ο Heihachi Mishima, ο Yoshimitsu, ο Paul Phoenix και η Nina Williams (άξιζε να τους αναφέρω με το πλήρες όνομά τους μιας και κατέχουν ένα τόσο σημαντικό τίτλο).

    tekken-1-1024x576

    Όσον αφορά την ιστορία, ο Heihachi έκανε ό,τι έκανε στον 5-χρονο τότε Kazuya ώστε να αποφασίσει αν ο δεύτερος αξίζει να κληρονομήσει μια μέρα τον όμιλο Mishima Zaibatsu (δε τον λες και μπαμπά της χρονιάς). 21 χρόνια μετά από αυτό το γεγονός διοργανώνεται το 1ο King of Iron Fist Tournament, όπου οι δύο αυτοί θα αναμετρηθούν μια και καλή.  Ας περάσουμε όμως καλύτερα στο Tekken 2, πριν αρχίσω να μακρυγορώ…  

    Tekken 2

    Κυκλοφόρησε 1 χρόνο μετά τον προκάτοχό του (’95 για arcades και ’96 για PlayStation). Για πρώτη φορά έχουμε τα Survival, Team Battle και Time Attack Modes, τα οποία είναι challenges συγκεκριμένης μορφής και εδώ και 20 χρόνια είναι staples της σειράς.  Στο 2ο παιχνίδι της σειράς επιστρέφουν 16.5 από τους χαρακτήρες του 1ου (με το Ganryu να λείπει και το Jack να αντικαθίσταται από το Jack-2) και 7.5 καινούριους (το μισό είναι ο καινούριος Jack). Baek, Bruce, Lei, Roger και Alex, Angel (palette swap του Devil Kazuya και πιθανώς απεικόνιση του καλού που έχει απομείνει σε αυτόν) και Jun.

    tekken-2-1024x768

    Δε μπορώ να αντισταθώ να πω μερικά λόγια για τη Jun Kazama, που τόσο λίγο είδαμε και τόσο πολύ αγαπήσαμε. Μία εξαιρετικά ταλαντούχα προστάτης της φύσης και ικανή σε mixed martial arts, η Jun μπήκε στο δεύτερο King of the Iron Fist ώστε να συλλάβει τον Kazuya για τις αμφιλεγόμενες πράξεις του όσον αφορά είδη υπό εξαφάνιση (ίσως ξέρεις ήδη ότι αυτός έβαλε το χεράκι του στη δημιουργία του Roger και του Alex, τους οποίους μάλιστα σκόπευε να εκτελέσει). Το ότι την άφησε εν τέλει έγκυο είναι ένας μικρός φόρος τιμής στο female logic, αν και ποτέ δεν εξηγείται τελείως, αλλά αφού μας έφερε τον Jin θα το αφήσω να κυλήσει. Ο Jin μεγάλωσε αποκλειστικά με τη μαμά του, η οποία προσπάθησε όσο μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από το κακό που μαστίζει την οικογένεια Mishima, αλλά εν τέλει όλοι ξέρουμε ότι μάλλον δεν έκανε και πολύ καλή δουλειά.

    Tekken-Afierwma-4-1024x640

    Η ιστορία συνεχίζεται στο 2ο game, με τον όμιλο Mishima Zaibatsu να είναι πιο δυνατός από ποτέ κάτω από τη διοίκηση του Kazuya, ο οποίος έχει τα χέρια του βαθιά μέσα στην παρανομία. Το 2ο King of Iron Fist Tournament έχει ως έπαθλο 1 τρις δολάρια (με το πρώτο να έχει μόλις 1 δις) και διοργανώθηκε από τον Kazuya ώστε να εμφανιστεί ξανά ο πατέρας του. Ο Heihachi κερδίζει εν τέλει τον Kazuya, ο οποίος έχει διχαστεί λόγω της θετικής παρουσίας της Jun, και τον πετάει σε ένα ηφαίστειο που πρόκειται να εκραγεί. Από εκεί περνάμε στο 3ο παιχνίδι της σειράς…  

    Tekken 3

    Η ποιότητα ανεβαίνει το ’96 για arcade machines και το ’98 για PlayStation, με το 3ο παιχνίδι της σειράς να μας συστήνει στα minigames “Tekken Force” και “Tekken Ball” για πρώτη φορά. Στο παιχνίδι αυτό γίνονται πολλές αλλαγές στους χαρακτήρες, αν και τα fighting styles παραμένουν όμοια. Τη θέση του πρώτου Law, του Baek, και της Michelle παίρνει ο Forest Law (γιος), ο Hwoarang (μαθητής), και η Julia (υιοθετημένη κόρη). Οι Jack-2, King I και Kuma αντικαθίστανται από τους Gun Jack, King II και Kuma II. Επιπρόσθετα, έχουμε χαρακτήρες όπως ο Bryan Fury, ο Eddy (ναι, ο γνωστός, αυτός που όλοι κάναμε abuse με button mashing) με palette swap τον Tiger Jackson, η Xiaoyu, ο Mokujin (με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι πάντα χρησιμοποιεί το στυλ κάποιου άλλου τυχαίου παίκτη), η Panda (palette swap του Kuma) και ο Ogre. Στο PlayStation, επίσης, έχουμε την Anna (ως fully playable ηρωίδα), τον Dr. Bosconovitch (κύριος επιστήμονας του Mishima Zaibatsu) καθώς και το Gon που λειτουργεί ως guest star.

    tekken-3

    Η ιστορία έχει πολύ ζουμί, αλλά θα προσπαθήσω να είμαι σύντομη. 19 χρόνια μετά το 2ο τουρνουά (μάντεψε ποιό), ο Heihachi καταφέρνει να ελευθερώσει τον Ogre, “θεό της μάχης”, από έναν αρχαίο ναό στο Μεξικό. Πολλοί μαχητές καταλήγουν νεκροί ή αγνοούμενοι, ενώ η Jun βρίσκει ένα τέλος που δε μαθαίνουμε ποτέ στα χέρια του και ο Jin στην εμπειρία ξυπνάει το Devil Gene μέσα του. Ο Heihachi, επειδή είναι ο Heihachi, διοργανώνει το 3ο King of Iron Fist Tournament, όπου όλοι οι συμμετέχοντες είναι ουσιαστικά “μεζεδάκια”, ώστε να καταφέρει να φυλακίσει τον Ogre. Όταν ο Jin καταφέρνει να νικήσει την τελική μορφή αυτού του θεού, ο ίδιος ο παππούς του, που τον είχε πάρει υπό την αιγίδα του πιο πριν, του ρίχνει τη χαριστική βολή. Για κακή του τύχη ο θάνατος του Jin τον μετατρέπει σε Devil Jin και η συνέχεια έπεται όπως πάντα γεμάτη δράση.

    Tekken-Afierwma-5

    Tekken Tag Tournament

    Παρόλο που δεν ανήκει στην κανονική συνέχεια της ιστορίας, το συγκεκριμένο παιχνίδι κυκλοφόρησε για arcades το ’99 και ήταν το πρώτο παιχνίδι της σειράς που κυκλοφόρησε, το 2000, για το PlayStation 2!  Το πρώτο compilation που κυκλοφόρησε στη σειρά, έχει ως ενδιαφέροντα στοιχεία την εμφάνιση της Unknown, η οποία θεωρείται alternate version της Jun Kazama και μία σημαντική διαφοροποίηση στο gameplay, όπου δεν επιτρέπει σε μια ομάδα να κερδίσει αν το health ακόμα και ενός χαρακτήρα της ομάδας πέσει στο 0. Αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2011 κυκλοφόρησε το remasterede Tekken Tag Tournament HD για το PlayStation 3.

    tekken-tag-1-1024x576

    Tekken 4

    Κυκλοφόρησε το 2001 για arcades και το 2002 για το PlayStation 2. Για πρώτη φορά οι παίκτες μπορούν να χρησιμοποιούν την αρένα ώστε να προκαλούν επιπλέον damage στον αντίπαλο, ενώ τα γραφικά και οι μηχανισμοί στο gameplay γίνονται πλέον πιο smooth και ευέλικτοι. Παράλληλα, οι χαρακτήρες γίνονται περισσότεροι, με τους Christie Monteiro, ο Craig Marduk και ο Steve Fox να μπαίνουν στο roster. Σύμφωνα με το story του 4ου Tekken, μετά τη λήξη του King of Iron Fist Tournament 3, οι επιστήμονες του Heihachi έχουν αποσπάσει το DNA του Ogre, αλλά η απόπειρα του ίδιου να το χρησιμοποιήσει για να γίνει αθάνατος αποτυγχάνει οικτρά, καθώς δεν έχει το απαραίτητο Devil Gene (και μπορείς να φανταστείς ποιοι το έχουν αυτό). Στην αναζήτηση του για τους απογόνους του ανακαλύπτεται ότι ο Kazuya ζει και βασιλεύει (προφανώς) και ο Jin έχει αυτοεξοριστεί. Ο παππούς της οικογένειας διοργανώνει το 4ο τουρνουά, όπου το family reunion γίνεται με απόλυτη επιτυχία. Και ο ίδιος σπάζεται στο ξύλο τόσο από τον Kazuya όσο και από το Jin. Ο δεύτερος δεν σκοτώνει τον Heihachi, ώστε να τιμήσει τη μητέρα του και αντ’ αυτού πετάει μακριά με τα δαιμονικά φτερά του…

    Tekken-1-890x606

    Tekken 5 & Tekken 5: Dark Resurrection

    Το πρώτο game με το οποίο έμαθα εγώ τη σειρά! Τα Tekken 5 και Tekken 5: Dark Resurrection σήμαναν τη 10η επέτειο του αγαπημένου παιχνιδιού και παράλληλα σηματοδότησαν μία σειρά από κρίσιμες αλλαγές που άλλαξαν σημαντικά την εικόνα του κόσμου του Tekken. Από το 2004 μέχρι το 2006 το παιχνίδι κυκλοφόρησε για arcades, PlayStation 2 και PlayStation Portable. 32 χαρακτήρες συνολικά, με τους 7 να είναι καινούριους. “Νεούδια” οι Asuka, Feng, Raven, Roger Jr., Jack-5, Devil Jin, και ο τελικός αντίπαλος Jinpanchi Mishima. Οι οικογενειακές ιστορίες συνεχίζονται κι εδώ, με τον Heihachi να θεωρείται νεκρός (κακό σκυλί, όμως…). Το 5ο King of Iron Fist ανακοινώνεται χωρίς να γνωρίζουμε από ποιόν. Μέσα από τις συνεχείς μάχες μαθαίνουμε ότι υπεύθυνος αυτή τη φορά είναι ο Jinpanchi Mishima, μπαμπάς του Heihachi που είχε φυλακιστεί για πολύ καιρό (40 χρόνια, για να είμαστε ακριβείς) κάτω από το ναό Hon-Maru. Εν τέλει ο Δαίμονας μέσα του τον έκανε ανίκητο και ο ίδιος διοργάνωσε το 5ο τουρνουά με την ελπίδα ότι κάποιος θα καταφέρει να τον σκοτώσει πριν σκλαβώσει όλη την ανθρωπότητα σε μια δικτατορία τρόμου. Το αν ο παίκτης ακολουθήσει την “canon” εκδοχή όπου νικάει, ή αφήσει τον μπαμπά όλων να καταλάβει τον κόσμο, είναι αποκλειστικά στο χέρι του…

    Tekken-devil-1024x768

    Tekken 6

    Το 6ο παιχνίδι κυκλοφόρησε το 2007 για arcades, το 2009 για PlayStation 3 και Xbox 360 και λίγο αργότερα το ίδιο έτος για PlayStation Portable. Εδώ σε σύγκριση με τους προηγούμενους τίτλους, είχαμε σημαντικές βελτιώσεις, καθώς τα physics βελτιώνονται, οι αρένες γίνονται πανοράματα επιλογών, τα animation γίνονται πιο smooth και προστίθεται το “rage”, ένα είδος “υπερδύναμης” που ένας παίκτης αποκτάει όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες με το health meter του. Τα minigames και τα modes έχουν πια καθιερωθεί, 9 νέοι χαρακτήρες παίρνουν τη θέση τους στην αρένα και η ιστορία συνεχίζεται με ακόμη περισσότερη δράση και ανατροπές. Αυτή τη φορά ο Jin ελέγχει τον όμιλο Mishima Zaibatsu και ο Kazuya τον κύριο αντίπαλό του, ονόματι G Corporation. Ο κόσμος, υπό τις κινήσεις τους, βυθίζεται σε μια ομίχλη πολέμου και τρόμου, ενώ μαθαίνουμε για τον “Azazel”, το δαιμονικό χαρακτήρα που εάν ξυπνήσει, θα αποτελειώσει δια παντός τον μάταιο τούτο κόσμο. Μαθαίνουμε ότι ο ίδιος είναι υπεύθυνος για την ύπαρξη του Devin Gene, το οποίο ο Jin θα φτάσει στα άκρα για να ξεφορτωθεί…

    Tekken-6-b-1024x640

    Tekken Tag Tournament 2

    Το 2ο compilation game της σειράς μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως το πιο πλήρες από ποτέ, διαθέσιμο από το 2011 για arcade machines και από το 2012 για PlayStation 3, Xbox 360 και Wii U. Η αισθητική θυμίζει τον προκάτοχό του, αλλά αυτή τη φορά οι χαρακτήρες και οι επιλογές είναι περισσότερες από ποτέ. 41 πιθανοί χαρακτήρες είναι στο χέρι σου για εκπληκτικό ξυλίκι, ανάμεσά τους ονόματα που για πολύ καιρό οι fans ζητούσαν από τους δημιουργούς… Ο κύκλος του Tekken όμως δεν κλείνει με το Tekken Tag Tournament 2, καθώς υπάρχει ένα ακόμη game (το οποίο είναι ενδεχομένως το καλύτερο όλων των εποχών)… 

    tekken-tag-2-1024x576

    Tekken 7

    Το Tekken 7 έχει κάνει την εμφάνιση του στον κόσμο των arcade coin-ops από το Μάρτιο του ’15, αλλά όλοι ξέρουμε ότι η κυκλοφορία στις 2 Ιουνίου του 2017 είναι αυτή που θα μας ξετρελάνει. Το Tekken 7 θα είναι το πρώτο των “Σιδερένιων Γροθιών” που θα κυκλοφορήσει για PC, ταυτόχρονα με τις εκδόσεις για PlayStation 4 και Xbox One. Δημιουργημένο στην Unreal Engine 4, με προσθήκη critical attacks και power crush, που προσθέτουν λίγη ακόμα πικάντικη γεύση στους ήδη πλούσιους μηχανισμούς του gameplay της σειράς. Το online mode που περιέχει το παιχνίδι, επίσης, θα είναι διαθέσιμο για τοπικά και παγκόσμια matches.  Η ιστορία, σύμφωνα με τους δημιουργούς, θα είναι πιο σκοτεινή από ποτέ και θα λειτουργήσει παράλληλα σαν επίλογος της μακράς ιστορίας της οικογένειας Mishima.  Ξέρουμε ήδη ποιοί θα είναι στο παιχνίδι, κάτι που μπορείς κι εσύ να δεις στην επίσημη ιστοσελίδα εδώ, αλλά το σημαντικό είναι “Τι θα γίνει πραγματικά;”. Δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα σε αυτό εδώ το σημείο, απλώς εάν ανήκετε στους φίλους των fighting games μόλις βρείτε την ευκαιρία αρπάξτε το και “λιώστε” το κανονικά… Άλλωστε, όπως λέει και μία “παροιμία”… The best fights are personal! 

    *To Tekken 7 διατίθεται από τη Bandai Namco Hellas.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles