18.1 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Telecom Times: Day 1 @ MWC 2011 Overview

    Μια αγορά που ψάχνεται

    Ακολουθώντας το πνεύμα του μοτό του Mobile World Congress, “Leading the transformation”, οι μεγάλοι κατασκευαστές έδωσαν το κλίμα κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, αποκαλύπτοντας και την αμηχανία του κλάδου μπροστά στο άγνωστο.
    Ηδη από νωρίς το πρωί στην Ericsson, στη συνέχεια στην Nokia Siemens Networks αλλά και στην κεντρική ομιλία του Steve Ballmer της Microsoft, φάνηκε ακριβώς αυτή η αμηχανία. Οι μεγάλες δυνάμεις του κλάδου συμφωνούν πως η κρίση είναι πια παρελθόν. Το πρόβλημα είναι πως ουδείς γνωρίζει την περιοχή στην οποία καλούνται πια να περπατήσουν κατασκευαστές, δίκτυα και -ο νέος πόλος- οι δημιουργοί των εφαρμογών. Και επειδή η αγορά αναζητεί το next big thing έχουν προκύψει πολλαπλές αναζητήσεις όπως: mobile payment, embedded devices, mobile ads κλπ. Διότι όπως λέει και ο λαός όποιος ψάχνει…βρίσκει! Για το LTE δεν γράφουμε λέξη, γιατί πολύ απλά όλοι ισχυρίζονται ότι έχουν το καλύτερο LTE της αγοράς. Ενίοτε μάλιστα μαλώνουν και γι αυτό!!!!
    Τα καλά νέα είναι ότι οι κατασκευαστές τερματικών μάλλον έχουν μια σχετικά ξεκάθαρη εικόνα. Αντιλαμβάνονται πως το μέλλον είναι επίπεδο με τις διάφορες εκδοχές των tablet devices, τείνει να γίνει 3D, ώστε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του καταναλωτή και, εξαιτίας αυτού, γίνεται και… διπύρηνο αφού μεγαλώνουν οι ανάγκες επεξεργασίας. Σύντομα μάλιστα αναμένεται να γίνει 4πύρηνο και στα 2.5 GHZ.
    Ο μετασχηματισμός που υπαινίσσεται το μότο του συνεδρίου δεν εγγυάται κατ’ ανάγκη μια μεταμόρφωση όμοια με εκείνη που καταλήγει σε μια πεταλούδα. Για να το θέσουμε αλλιώς, ο κλάδος ίσως να έχει αίσθηση του πού βρίσκεται, αλλά φοβάται για το πού θα βρεθεί και αυτό που μάς έμεινε ως αίσθηση κατά την 1η ημέρα του συνεδρίου είναι αυτή η επίμονη διάθεση όλων να δοκιμάζουν τα νερά, αλλά να μην είναι διατεθειμένοι να κολυμπήσουν…

    Mobilius in Mobilis

    Operators vs Over the Top players: η δημιουργία των πρώτων VAS malls…

    «Όποιος πει ότι έχει μια ολιστική λύση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι πάροχοι το πρόβλημα των over the top players, μάλλον θα αρχίσει να μεγαλώνει η μύτη του, σαν του Πινόκιο…». Σε αυτά τα λόγια του Rajeev Suri, CEO της Nokia Siemens Networks βρίσκεται η αλήθεια πίσω από το μεγάλο ζήτημα που απασχολεί τους απανταχού παρόχους κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο: πώς θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, που αρκετοί έχουν ονομάσει ως «dump pipe», δηλαδή το γεγονός ότι οι μεγάλοι παίκτες του Internet, λέγε με Google, Myspace, skype κ.λπ., βγάζουν χρήματα αξιοποιώντας τις υποδομές και τις επενδύσεις σε αναβάθμιση των δικτύων που κάνουν οι πάροχοι. Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη και οριστική λύση, ωστόσο σύμφωνα με τον ισχυρό άνδρα της NSN οι πάροχοι διαθέτουν κάποια ισχυρά όπλα στα χέρια τους που οφείλουν να κεφαλαιοποιήσουν σε αυτή την «μάχη», αντί να πουν ότι μπορούν μόνοι τους να νικήσουν τη Google (κάτι πέρα για πέρα ουτοπικό) ή να στρέφωνται στους εθνικούς ρυθμιστές τους ζητώντας απεγνωσμένα βοήθεια (κάτι μάλλον ηττοπαθές).
    Σε όλη αυτή την αλυσίδα αξίας για την παροχή υπηρεσίας, οι πάροχοι είναι οι μόνοι που μπορούν ουσιαστικά να ελέγξουν και να εγγυηθούν την ποιότητα της υπηρεσίας, καθώς αυτοί διαθέτου τους δικτυακούς πόρους και τα σημεία ελέγχου τους. Η συνταγή λοιπόν που προτείνει η NSN στους παρόχους σε μια εποχή που η διακράτηση πελατών και η αντιμετώπιση του churn rate κοστίζει περισσότερο από ποτέ, είναι να «επαναδεσμεύσουν» τους πελάτες-συνδρομητές τους, μέσα από συνμφωνίες αμοιβαίου οφέλους με τους μεγάλους διαδικτυακούς «παίκτες» περιεχομένου. Με απλά λόγια, ο κ. Suri, πρότεινε να δημιουργήσουν οι πάροχοι μεγάλα «VAS (Value Added Services) Shopping Malls», όπου οι πελάτες-τελικοί χρήστες θα περιηγούνται από όροφο σε όροφο και από κατάστημα σε κατάστημα και οι καταστηματάρχες (πάροχοι περιεχομένου) θα πληρώνουν ένα ενοίκιο στο Mall (πάροχο δικτύου). Ένα μεγάλο όπλο των operators, στο οποίο και πρέπει να επικεντρωθούν και να το κεφαλαιοποιήσουν είναι η εμπιστοσύνη που δείχνουν σε αυτούς οι πελάτες τους, σε αντίθεση με οποιαδήποτε διαδικτυακή υπηρεσία ή «παίκτη» που προέρχεται από τον κόσμο του web. Και όσο αυτή η εμπιστοσύνη υπερτερεί έναντι των over the top players, οι operators μπορούν να επενδύουν σε αυτή… Η μάχη άλλωστε έχει ακόμα πολλούς γύρους, οπότε η αντεπίθεση των operators μπορεί να στηριχθεί στις στιβαρές βάσεις της «εμπιστοσύνης του πελάτη».

    MWC Today

    Ballmer: Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν…

    Με μια ομιλία που δεν καθήλωσε και δεν συνάρπασε -αλλά από την άλλη κάθε άλλο παρά προκάλεσε ανία- ο CEO της Microsoft, Steve Ballmer, παρουσίασε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του MWC τα επόμενα σχέδια της εταιρείας για τα Windows Phone 7 (WP7), δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην “εξωστρέφεια” του λειτουργικού συστήματος.
    Τον επόμενο μήνα, είπε, τα WP7 θα αποκτήσουν multitasking, ενώ αργότερα στο χρόνο ερχεται η ενσωμάτωση του twitter στα κινητά τηλέφωνα με το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, “κινητές” εκδόσεις του γνωστού μας Office, πιο “σφιχτή” διασύνδεση με το cloud και, τέλος, Internet Explorer 9. Πλέον, οι κάτοχοι των WP7 τηλεφώνων θα μπορούν να συμμετέχουν ενεργά στο Xbox gaming αφού το κινητό τους τηλέφωνο θα λειτουργεί ως χειριστήριο για την παιχνιδομηχανή της Microsoft.
    Σύμφωνα με τον Ballmer, η δημιουργία μιας έκδοσης του browser για τα WP7 βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο και, μάλιστα, έγινε και σχετική παρουσίαση των δυνατοτήτων του IE9. Κατά την παρουσίαση του IE9 στα Windows Phone αφήνει πίσω του, και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση, τον Safari στο iPhone4 της Apple. Αιτία της τεράστιας αυτής διαφοράς, είναι το hardware acceleration που υποστηίζει ο IE9 στην έκδοση του για WP7. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση από το “στρατηγείο” της Apple στο Κουπερτίνο, άλλωστε όπως οι παλιές αγάπες έτσι και οι παλιές έχθρες δεν ξεχνιούνται – ούτε καν του Αγίου Βαλεντίνου.
    Ισως σε μια προσπάθεια να “πουλήσουν” καλύτερα τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών ο Steve Ballmer προσκάλεσε στη σκηνή τον Stephen Elop της Nokia, o ο οποίος επιχείρησε για άλλη μια φορά στις τελευταίες ημέρες να πείσει πως η συμφωνία έχει μόνο οφέλη για τις δύο πλευρές, για όσους αναπτύσσουν εφαρμογές και, γενικά, για όλο τον κλάδο.

    Nokia: Λάδι πολύ, τηγανίτες τίποτα

    Από τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η Nokia στη Βαρκελώνη στα πλαίσια του Mobile World Congress ξεχωρίσαμε τα εξής:
    Ο Steven Elop CEO της Nokia είναι από τους πιο ευχάριστους ομιλητές που έχουμε ακούσει μέχρι σήμερα. Ακόμη και αν δεν υπήρχε το παραμικρό πολυμεσικό υλικό για να στηρίξει το λόγο του (θα αναφερθούμε σε αυτό παρακάτω…) κατάφερνε να κρατήσει το ενδιαφέρον ζωντανό και εμάς ξύπνιους παρότι έχουμε κάτι ημέρες να κοιμηθούμε. Για να μην μακρυγορούμε όμως διαβάστε τι ενδιαφέρον μάθαμε…
    -Η Nokia σκοπεύει να παράγει προσιτά smartphones που θα ενσωματώνουν Windows Phone 7.
    -Η Nokia και η Microsoft ήδη εργάζονται στην παραγωγή μιας συσκευής που θα ενσωματώνει WP7 αν και η ημερομηνία που θα λανσαριστεί το μοντέλο δεν έχει καθοριστεί ακόμα. Πάντως έμμεσα μας υποσχέθηκαν ότι θα κυκλοφορήσει κάποια στιγμή μέσα στο 2011.
    -Επιβεβαιώνεται ότι η Nokia είχε συζητήσει με την Google για την πιθανότητα να χρησιμοποιήσει το Android. Τελικά όμως, επέλεξε την Microsoft για το λόγο ότι κινδύνευε να χάσει την ταυτότητά της, αφού από άποψη λειτουργικού θα βρισκόταν πλέον μέσα σε μια τεράστια λίστα κατασκευαστών που ανήκουν στην κατηγορία των assemblers, κάτι που θα την υποβάθμιζε στα μάτια των καταναλωτών – βλέπε την έχουν συνδέσει με την καινοτομία και την πρωτοπορία.
    -Οι υπηρεσίες location και mapping της Nokia, γνωστές από το Ovi maps, θα εμπλουτίσουν τις εμπειρίες του Bing και θα συνεισφέρουν στην αύξηση της περιορισμένης, προς το παρόν, δημοτικότητας των Windows Phone 7.
    – Έχουν ήδη δρομολογηθεί διοικητικές αλλάγες και θα γίνουν ακόμη περισσότερες που στοχεύουν όλες σε ένα και μοναδικό στόχο. Κοινώς όλα τα στελέχη πρέπει να γνωρίζουν τη γενικότερη στρατηγική της εταιρίας και να κινούνται βάση αυτής και όχι αποσμασματικά, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
    -Το MeeGo ζει. Και θεωρητικά για τη Nokia πρέπει και να βασιλέψει. Σύμφωνα με τον Elop οι Φινλανδοί θα συνεχίσουν να επενδύουν στην πλατφόρμα, μέχρι να την τελειοποιήσουν. Έχουν ακόμη δρόμο μπροστά τους αλλά σε μερικά χρόνια από τώρα, όχι πολλά, θα αποτελεί την πρόταση που θα ενσωματώνει σε όλες τις high-end συσκευές της.
    – Το Symbian συνεχίζει κανονικά. Και όχι απλά συνεχίζει, αλλά εξελίσσεται. Οι αναβαθμίσεις θα γίνονται OTA (τώρα τι δραματικές αλλαγές μπορούμε να δούμε με updates over the air είναι μια άλλη ιστορία…) και θα καλύψουν όλες τις τελευταίες συσκευές των Φινλανδών. Είδαμε ακόμη και screenshots από το νέο λειτουργικό (το περιορισμένο πολυμεσικό περιεχόμενο που λέγαμε…) που παρεπιπτόντως θυμίζει εκπλεκπτυσμένο MeeGo.
    – Η συνένωση την δυο εταιριών θα φέρει πολλά και κυρίως ενδιαφέροντα προιόντα. Η πολιτική της Nokia είναι επιθετική. Κάτι που τονίστηκε συχνά-πυκνά στη συνέντευξη τύπου. Μάλιστα αναφέρθηκε ότι θα δούμε συσκευές με εντυπωσιακό design και αντίστοιχα τεχνικά. Τα σχετικά screenshots που είδαμε, είναι αυτά που είχαν διαρρεύσει τις προηγούμενες ημέρες.
    – Η συνεργασία μεταξύ Nokia και Microsoft δεν σταματάει στο OEM (Original equipment manufacturer) κομμάτι. Το πόσο βαθιά θα φτάσει συζητήθηκε «ρητορικά» (θα το αναλύσουμε αργότερα…)
    – Η Nokia δεν έχει σκοπό να υποστηρίζει το developing σε Windows Phone 7. «Ας τους αναλάβει η Microsoft» ειπώθηκε συγκεκαλυμμένα. Φυσικά θα συνεχίζει να στηρίζει την κοινότητα των προγραμματιστών για Symbian και MeeGo.
    – H Nokia σκοπεύει να ενσωματώσει το δικό της front-end όπως έχουν κάνει μέχρι σήμερα οι HTC, Samsung κλπ. Το νέο είναι ότι σίγουρα θα προσθέσει τους δικούς της χάρτες στο νέο λειτουργικό (βλ. Ovi Maps) αλλά τίποτε πιο συγκεκριμένο. Αναμένουμε – αλλώστε τα πράγματα είναι ακόμη ολιγόν τι ρευστά.
    – Η Nokia διαφήμιζε ότι θα φέρει κοινό στη Microsoft. «Βοήθα να σε βοηθώ, να ανεβούμε στο βουνό». Περίπου.
    Αν μας ρωτάτε… δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό με tablets. Βλέπετε οι ερωτήσεις σταματήσαν νωρίς. Τυχαίο; Θα μπορούσε… Κάποιος ρώτησε αν η κίνηση κρύβει εξαγορά από την Microsoft. Ο Elop απάντησε κατηγορηματικά όχι υποστηρίζοντας ότι μια win-win σχέση αποτελείται πάντα από δυο συνεργάτες. Το γεγονός ότι η μετοχή των Φινλανδών πέφτει, την ίδια στιγμή που πολλλοί υποστηρίζουν ότι το Symbian με λίγη προσπάθεια θα μπορούσε να ανέβει, μεταφράζεται ως εξής: Μήπως υπάρχει κάτι που δεν το έχουμε μάθει ακόμη; Σε περίπου από ένα χρόνο από τώρα θα το γνωρίζουμε. Στην ερώτηση αν πρέπει να αγοράσετε μετοχές θα σας συμβουλεύαμε πάντως να το κάνετε.

    NSN: Ισχυρότερη από την κρίση και με «καθαρό» προβάδισμα στο LTE

    «Η έξοδος από την ύφεση βρήκε τη Nokia Siemens Networks ισχυρότερη». Με αυτή τη φράση ο κ. Rajeev Suri, CEO της NSN θέλησε να αποτυπώσει την εικόνα της εταιρείας του, ένα χρόνο μετά τις εξαγγελίες του για «μάζεμα» στα κόστη της και επανπροσδιορισμό των σημαντικών αγορών που επικεντρώνει την ανάπτυξη της. Τα αποτελέσματα μάλλον τον επιβεβαιώνουν, καθώς η NSN στις αγορές-κλειδιά της Βραζιλίας, της Κίνας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας κινήθηκε περίπου 10% πάνω από την αγορά, σημειώνοντας σημαντική αύξηση εσόδων το β’ μισό του 2010. Το εν λόγω εξάμηνο ήταν και το σημαντικότερο στην πορεία της ανάκαμψης των εσόδων της, καθώς παρουσίασε 8% αύξηση σε ετήσια βάση και άνοδο σε 7 από τα 8 regions που καλύπτει. Τα λειτουργικά της κέρδη παρουσίασαν μια ελάχιστη αύξηση της τάξης του 1%, θέτοντας ωστόσο τις βάσεις για διατήρηση της κερδοφορίας σε ένα εξίσου ντγωνιατικό περιβάλλον εντός του τρέχοντος έτους, ενώ και ο στόχος του περιορισμού στα κόστη επετεύχθη με μείωση της τάξης των 5 εκατ. ευρώ στο OPEX.
    Το στοιχείο ωστόσο που διατήρησε υγιή την NSN σε μια δύσκολη χρονιά όπως το 2010, ήταν η καθαρή τεχνολογική της πρωτοπορία, σύμφωνα με τον κ. Suri, τόσο στο 3G, όσο και στο LTE. Με 36 νέους πελάτες στο 3G η NSN διεύρυνε το πελατολόγιο της στους 192 WCDMA παρόχους –σε μια τεχνολογία που θα είναι η κυρίαρχη έως το 2020 σύμφωνα με τον ίδιο- ενώ παράλληλα κατέχει 31 εμπορικά συμβόλαια στο LTE, που την καθιστούν επίσης ηγέτιδα δύναμη. Εκεί όμως που η NSN για Τρίτη συνεχή χρονιά παραμένει «market maker» είναι τα managed services, όπου με 65 συμβόλαια και μισό δισ. συνδρομητές να εξυπηρετούνται, κατέχει τα πρωτεία στην αγορά. «Διαθέτουμε την καλύτερη σε απόδοση τεχνολογία», τόνισε, παρουσιάζοντας έρευνα του Signals Research Group, που έδειχνε το LTE δίκτυο που έχει στήσει η NSN στην Στοκχόλμη για λογαριασμό της Telia Sonera, να έχει 46% μεγαλύτερη μέση ταχύτητα λήψης δεδομένο από το αντίστοιχο της Ericsson στο Όσλο!
    Για το 2011, η NSN θα επικεντρωθεί επίσης στις αγορές των ΗΠΑ, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας (2 LTE συμβόλαια με SK Telecom, LG plus), όπου τα περιθώρια κέρδους είναι υψηλότερα, επιχειρώντας επίσης να κεφαλαιοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που εξαγόρασε από τη Motorola στην αμερικανική αγορά. Μεγάλη ευκαιρία υπάρχει και στην αγορά του TD-LTE, καθώς σύμφωνα με τον κ. Suri, υπάρχει αρκετό unpaired φάσμα που θα θελήσουν και οι ευρωπαίοι πάροχοι να αξιοποιήσουν ως δευτερεύουσα LTE προσέγγιση, ενώ σημαντικές ευκαιρίες σε αυτή την τεχνολογία υπάρχουν στην αγορά της Κίνας, της Ινδίας και της Μ. Ανατολής. Τέλος, απντώντας σε σχετική ερώτηση, για την πρόθεση των «μητρικών» εταιρειών να πουλήσουν μετοχές της NSN, ανέφερε ότι όντως κάποιο private equity fund έχει δίξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στην εταιρεία, χωρίς ωστόσο να σχολιάσει κάτι παραπάνω.

    H Ericsson οδηγεί το Cloud

    Την ηγετική θέση που επιθυμεί να αποκτήσει η Ericsson και στην ανερχόμενη αγορά των υπηρεσιών μέσα από το Cloud ήρθε να επισφραγήσει η συνεργασία με την Akamai που ανακοινώθηκε στο περιθώριο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου. Ο CEO της σουηδικής εταιρείας Hans Vestberg, στάθηκε ιδιαίτερα σε αυτή τη συμμαχία, καθώς θα δόσει τη δυνατότητα στην Ericsson να παρέχει υπηρεσίες mobile ecommerce, επιχειρηματικές εφαρμογές, αλλά Internet περιεχόμενο. Υπηρεσίες που ειδικότερα στον ανερχόμενο τομέα των mobile συναλλαγών θα παρέχονται ως white label, προκειμένου να ενσωματόνονται στο παρεχόμενο υπηρεσιών των παρόχων. Η Ericsson έχει ηδη παράσχει μια PC in the Cloud υπηρεσία στην Ινδία με ιδιαίτερη επιτυχία και το «σύνεφο» δείχνει να είναι το επόμενο στοίχημα της.
    Στο αμιγώς τηλεπικοινωνιακό τομέα των υποδομών, η Ericsson ανακοίνωσε το αντίπαλον δέος του Flexi Base Station της NSN, με την «ανάλαφρη» ονομασία Air (Antenna Integrated Radio), που καταφέρνει να λειτουργεί με 42% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας.
    Ο κ. Vatsberg τόνισε ότι έως το 2016 η κίνηση που θα δημιουργείται από τα smartphones θα ισοδυναμεί με αυτή που θα προέρχεται από τα PCs, θα υπάρχουν 500 εκατ. Έξυπνες συκευές συνδεδμένες με broadband, εκ των οποίων το 50% θα εξυπηρετείται από δίκτυα που θα φέρουν εξοπλισμό της σουηδικής εταιρείας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τις αγορές της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ ιδιαίτερα σημαντικές για την Ericsson, η οποία το 2010 ανέπτυξε 16 νέα δίκτυα σε 11 χώρες και 3 ηπείρους, ολοκλήρωσε 54 managed services συμβόλαια και πλέον τα συστήματα της υποστηρίζουν 2 δισ. Συνδρομητές παγκοσμίως. Τέλος, σε σχετική ερώτηση, θέλοντας να κεφαλαιοποιήσει τα γεγονότα σε Αίγυπτο και Τυνησία πρός όφελος της βιομηχανίας, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «οι κινητές επικοινωνίες εκδημοκρατίζουν τις κοινωνίες».
    Το showroom της Ericsson ήταν γεμάτο με Integration solutions για όλων των ειδών τις αγορές. Το όραμα της Ericsson είναι η δικτύωση 50 δισεκατομυρίων όχι μόνο συνδρομητών αλλά και μηχανών. Το λεγόμενο Μ2Μ (Machine to Machine) κυριάρχησε. Φυσικά όταν μιλάμε για Τηλεπικοινωνίες δεν μιλάμε μόνο για κινητά. Video streaming, Τηλεόραση, τηλεμετρία, remote και ο διασυνδεμένος πλανήτης έχει για λίγες μέρες κέντρο τη Βαρκελώνη.

    ZTE: Και tablet και κινητό…

    Η συνέντευξη τύπου της ZTE στο Mobile World Congress 2011 είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Καταρχήν γιατί είδαμε μια εντυπωσιακή ταμπλέτα. Πρόκειται για τη 10ιντση έκδοση του γνωστού tablet «Light» με οθόνη capacitive ανάλυσης 1280×800 pixels, διπύρηνο επεξεργαστή στο 1.2GHz και μνήμη RAM 512MB. Θα ενσωματώνει τα Android 3.0 (Honeycomb) και θα κυκλοφορήσει λίγο πριν το καλοκαίρι.Εκτός από tablet η ZTE όμως έδειξε και κινητό τηλέφωνο. Με σημαία το «Light Your Smart World» οι Κινέζοι έχουν σκοπό να ανεβάσουν μερίδιο από το 20 plus που σημείωσαν παγκοσμίως στα smartphones πέρσι στο 30 κάτι για φέτος. Το Skate είναι το νεότερο τέκνο τους με οθόνη 4,3 ιντσών (τυπικής ανάλυσης WVGA), κάμερα στα 5 megapixels, επεξεργαστή στα 800MHz με GPU Adreno 200 (σωστά καταλάβατε… για τα γραφικά), δέκτη A-GPS και βάρος στα 120 γραμμάρια (έχοντας όμως πολύ καλή συναρμογή). Η «σανίδα» της ZTE υποστηρίζει μεταξύ άλλων δίκτυα Wi-Fi και HSDPA, έχει αισθητήρα περιστροφής και θα κυκλοφορήσει τον Μάιο, σε τιμή που (μάθαμε στα μουλωχτά) ότι δε θα ξεπερνάει τα 300 ευρώ.

    WAC: Οι ριγμένοι του οικοσυστήματος απαντούν

    Ουσιαστικά το οικοσύστημα των applications, είναι τόσο ελεύθερο και τόσο ανοιχτό, σαν απόδειξη της δημοκρατίας των εφαρμογών. Από μια άλλη οπτική γωνία, κάποιος θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει ως ξέφραγο αμπέλι. Τα δίκτυα όμως και οι κατασκευαστές, αν και αναγκάζονται να ακολουθήσουν την τάση, δεν έχουν και πολλά να κερδίσουν από αυτή την ιστορία.
    Οι κερδισμένοι της υπόθεσης Apple και Google (για τη Microsoft είναι νωρίς ακόμα) παίζουν μόνοι στο γήπεδο, ενώ οι κατασκευαστές κουρεύουν το γρασίδι και τα δίκτυα κάνουν απλά έλεχο εισιτηρίων στις θύρες.
    Έτσι λοιπόν μαζεύτηκαν όλοι μαζί και αποφάσισαν να πάρουν το παιχνίδι επάνω τους αναπτύσσοντας το δικό τους αντίπαλο δέος, με το όνομα WAC.
    To Wholesales Application Community λοιπόν είναι η σύμπραξη 68 εταιρειών (operators, κατασκευαστές συσκευών και λογισμικού) με σκοπό να δημιουργήσουν ένα κοινό περιβάλλον προγραμματισμού ανεξάρτητο απο συσκευές και πλατφόρμες.
    Αν βιαστεί κανείς να πει ότι δεν έχουν ελπίδα, ας ρίξουμε μια ματιά στο line up.
    9 operators (China Mobile, ΑΤ&Τ, MTS, Orange, Telefonica, Telenor, Smart, Verizon και Vodafone), 5 κατασκευαστές OEM συσκευών LG, Huawei, Samsung, SonyEricsson και ZTE, θα προσπαθήσουν να προσελκύσουν τους προγραμματιστές με όπλο την ευκολία προγραμματισμού σε HTML 5 με την οποία «τρέχει» το WAC 3.0. Σκοπός είναι να γεμίσουν το portfolio με όσο το δυνατόν περισσότερα applications τα οποία θα αποτελέσουν πόλο έλξης προς τους καταναλωτές.
    Ενδεικτικό της σοβαρότητας, με την οποία περιβάλλουν οι συμμετέχοντες στο WAP, αυτό το project, αξίζει ν’αναφέρουμε ότι στο panel της συνέντευξης ήταν οι Michael Combes από τη Vodafone, Randall Stefenson της AT&T, Jean Philippe Vanot από την Orange, Hans Vestberg από την Ericsson, JK Shin της Samsung, Huyn-Myung Pyo της KT, Julio Linares της Telefonica και τέλος την WAC εκπροσωπούσε ο Peter Suh.
    Πάντως για να εξηγούμαστε η κοινότητα του WAC δεν κινείται –επισήμως τουλάχιστον- ανταγωνιστικά ως προς την Apple, την Google και τη Microsoft. Αυτό που λέει είναι, ότι όποιος επιλέξει να προγραμματίσει σε WAC (με άλλα λόγια ΗΤΜL.5) δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να δεί την εφαρμογή του να συνεργάζεται αρμονικά τόσο με iPhone όσο και με Android.
    Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν οι εφαρμογές του WAC θα λειτουργούν σε όλες τις πλατφόρμες, θα διανέμονται μέσω white label e-store (επίσης προσβάσιμο απ’όλες τις πλαφόρμες –αν το αφήσουν) και (εδώ είναι το μυστικό) ένα εννιαίο τρόπο διανομής των εσόδων από υπηρεσίες και πωλήσεις applications. Βασικό μέλημα είναι ο πελάτης να μην ασχολείται με το ποιά πλαφόρμα έχει, ενώ συνεχίζει να χρησιμοποιεί το ίδιο περιβάλλον που έχει συνηθίσει.
    Εχει μέλλον τελικά αυτή η ιστορία; Ειλικρινά δεν γνωρίζουμε. Ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε δεί μεγαλεπήβολα σχέδια να βυθίζονται αυτανδρα και μάλιστα το πιο κλασικό παράδειγμα ήταν το WAP (η σύμπτωση των αρχικών γραμμάτων είναι τυχαία). Από την άλλη, αυτή τη χρονική περίοδο είναι δύσκολοι οι πειραματισμοί που την καλύτερη περίπτωση αποδίδονται ως calculated risk.

    Huawei: HetNet και SingleRAN@Smart τα επόμενα βήματα…

    Την παρουσίαση της εξελιγμένης τηλεπικοινωνιακής λύσης HetNet (Heterogeneous Network) πραγματοποίησε η Huawei στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου κατά την πρώτη ημέρα του Mobile World Congress 2011. Σύμφωνα με τα στελέχη της κινεζικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού το HetNet είναι το βασικό μέρος της λύσης SingleRAN@Broad της Huawei και απαρτίζεται από μια σειρά σταθμών βάσης που συμπεριλαμβάνουν μονάδες Macro, Micro, Pico και Femto. Η λύση HetNet βοηθά στην ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου δικτύου στοχευμένης κάλυψης που βασίζεται στην κατανομή του δικτυακού τηλεπικοινωνιακού φόρτου, με στόχο την αδιάλειπτη κάλυψη «τυφλών σημείων» και hot spots. Τα προϊόντα Micro, Pico και Femto προσφέρουν αδιάλειπτη και ολοκληρωμένη κάλυψη για οικιακή και μικρό-μεσαίου μεγέθους εταιρική χρήση σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, ενώ τα προϊόντα Macro προσφέρουν συνεχή κάλυψη για ευρύτερη γεωγραφική περιοχή. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, η λύση του ετερογενούς δικτύου θα έρθει να καλύψει τις ανάγκες των παρόχων για επιπλέον χωρητικότητα, μιας και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση της έως και 500 φορές μέχρι το 2020, λόγω της αύξησης χρήσης των smartphones και των έξυπνων συσκευών γενικότερα. Προκειμένου λοιπόν ένας πάροχος να ανταπεξέλθει στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, και συγχρόνως να βελτιώσει τη συνολική εμπειρία του πελάτη, θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αναβάθμισης και εξέλιξης των ασύρματων δικτύων κινητής ευρυζωνικότητας και η Huawei προτάσσει τη λύση HetNet. Σε μια μεγάλη αστική περιοχή για παράδειγμα η καινοτόμα λύση HetNet της Huawei βοηθά παρόχους να εξελίξουν ομαλά τα υπάρχοντα δίκτυά τους, παρέχοντας συγχρόνως καλύτερες υπηρεσίες κινητών δεδομένων και φωνής για τον τελικό χρήστη, αυξάνοντας έτσι τη λειτουργική κερδοφορία.
    Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, τα στελέχη της Huawei τόνισαν ότι η στρατηγική της εταιρείας μετά το SingleRAN (5 διαφορετικές μπάντες και 3 modes σε μία καμπίνα) το 2008 και το Single@Broad το 2010, θα μετεξελιχθεί σε Single@Smart, με λύσεις που θα καλύπτουν τις ανάγκες μιας «έξυπνης πόλης» στη λογική της αξιοποίησης των υπαρχόντων υποδομών, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψουν παραπάνω λεπτομέρειες.

    Samsung: Κορεάτικος Γαλαξίας

    Την ανακοίνωση του Galaxy S II στο Mobile World Congress 2011, διαδέχθηκε η παρουσίαση των αντίστοιχων media players, τα οποία ονομάζονται Galaxy S Wi-Fi 4.0 & 5.0. Πρόκειται για δύο Android PMP με οθόνες 4 και 5 ιντσών αντίστοιχα που ενσωματώνουν εμπρόσθια κάμερα, ενώ το 5.0 θα διαθέτει HDMI port και microSD card slot.
    Καμαρώσαμε βεβαίως και το Samsung Galaxy S II που τα τεχνικά χαρακτηριστικά του είναι εντυπωσιακά. Η οθόνη είναι Super AMOLED Plus 4,3 ιντσών με ανάλυση 800×480 pixels, ενώ ο επεξεργαστής του είναι Orion/Exynos dual core στο 1GHz. Ακόμα, το Galaxy S II εφοδιάζεται με NFC chipset, αποδεικνύοντας πως η Κορεάτικη εταιρία πιστεύει ότι το μέλλον βρίσκεται στο micro geo-location. Η επικοινωνία με άλλες συσκευές μπορεί να γίνει μέσω Bluetooth 3.0 και συνδέεται στο Διαδίκτυο με ταχύτητα 24Mbps χάρη στο HSPA+.
    Σχεδιαστικά, το κινητό τηλέφωνο θυμίζει το iPhone της Apple αλλά είναι πιο ελαφρύ και πιο λεπτό. Το Galaxy S II έχει βάρος 116 γραμμάρια και πάχος 8,49 χιλ., κάνοντας το Sony Ericsson Xperia Arc των 8,7 χιλ. να φαίνεται… χοντρό! Τέλος, το λειτουργικό σύστημα είναι Android 2,3 με νέο User Interface.

    LG: 3D smartphones και tablets

    Tο LG Optimus 3D και το LG Pad κυριάρχησαν στη συνέντευξη τύπου της LG όπως ήταν αναμενομενόμενο. Το Optimus 3D θέλει να αλλάξει τελείως την 3D εμπειρία των χρηστών κάνοντας την πιο ολοκληρωμένη καθώς δεν πρόκειται μόνο για προβολή 3D video αλλά και για την δημιουργία 3D video χάρη στην stereoscopic camera η οποία βρίσκεται στο πίσω μέρος της συσκευής. Ακόμα, ο διαμοιρασμός των αρχείων μεταξύ των διάφορων 3D συσκευών μπορεί να γίνει είτε μέσω της θύρας HDMI, είτε ασύρματα με οποιαδήποτε συσκευή είναι DLNA certified. Οι άνθρωποι της LG μας έδειξαν τις χρήσεις του LG Optimus 3D και προσπάθησαν να αποδείξουν ότι η 3D τεχνολογία θα κυριαρχήσει στο μέλλον. Εκμηδενίζει τις αποστάσεις και προσπαθεί να φέρει τους ανθρώπους και τα αντικείμενα που θέλουμε, κοντά μας. Τέλος, ανακοινώθηκε και η συνεργασία με το YouTube για να γίνεται εύκολα και γρήγορα το upload των 3D videos που έχουν τραβηχτεί με το Optimus 3D ωστε να είναι άμεσα προσβάσιμα μέσω του YouTube.
    Με δεδομένο οτι οι πληροφοριες για το 3D είχαν λίγο-πολύ διαρρεύσει, έκανε ακομα μεγαλυτερη αισθηση το αλλο σημαντικό νέο που βγήκε από την συνέντευξη τύπου της LG και αφορούσε το Tablet, το LG Optimus Pad, με οθόνη 8.9 ιντσών και Android 3.0.
    Σύμφωνα με την εταιρεία, τα tablets είναι το next big thing του hardware και θέλουν το δικό τους Pad να αποτελέσει το μέτρο σύγκγρισης για όλα τα tablets. Για να αποφασιστεί το μέγεθος της οθόνης, έγιναν πολλές έρευνες έτσι ώστε να έχει τις ιδανικές διαστάσεις για να μπορεί ο χρήστης να το χειρίζεται τόσο με το ένα χέρι, όσο και με τα δύο, χωρίς να έχει προβλήματα. Έτσι κατέληξαν στις 8.9 ίντσες. Ο πανίσχυρος, για τα δεδομένα της κατηγορίας, dual core επεξεργαστής του κάνει το browsing γρήγορο και απροβλημάτιστο, ενώ η camera έχει την δυνατότητα να καταγράφει 3D video. Προσοχή γράφει μόνο γιατί αν θέλετε να δείτε 3D περιεχόμενο θα χρειατείτε γυαλια.
    Τώρα, είμαστε εν αναμονή της κυκλοφορίας του και περιμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που έδωσαν οι άνθρωποι της LG on stage για maximum playability και portability.

    Sony Ericsson: Τριπλέτα Xperia + Arc

    Μία μέρα πριν ανοίξει τις πύλες της το Mobile World Congress, στη σχετική Press Conference της Sony Ericsson, παρουσιάστηκε το πολυαναμενόμενο Xperia Play και ακόμα 3 συσκευές που ήρθαν για να συμπληρώσουν την επόμενη γενιά των Xperia Phones, το Pro, το Neo και το Arc.
    Το Xperia Pro, όπως αποδεικνύει και το όνομα του, απευθύνεται κυρίως σε επαγγελματίες και γι αυτό έχει physical keyboard και όχι μόνο πάνω στην οθόνη αφής. Φυσικά εφοδιάζεται με το Android Gingerbread 2.3 και με το καινούριο user interface που έχει σχεδιάσει η Sony Ericsson. Ο business χαρακτήρας του τηλεφώνου γίνεται ακόμα πιο εμφανής από το γεγονός ότι το Pro έρχεται με προεγκατεστημένο το Office Suite Pro. Ο Exmor R sensor και η camera των 8 Megapixels φροντίζει για την υψηλή ποιότητα των φωτογραφιών.
    Το Xperia Neo εφοδιάζεται και αυτό με camera 8 Megapixels ενώ η οθόνη των 3.7 ιντσών έχει ανάλυση 854×480. Όπως και το Pro, έτσι και το Neo, έχει Android 2.3 και το νέο user interface. Η κυκλοφορία του θα γίνει μέσα στον Μάρτη ενώ η τιμή του, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Sony Ericsson θα είναι στα επίπεδα του Vivaz.
    Τέλος, το Xperia Play έκλεψε την παράσταση αφού ήταν αυτό που όλοι περιμέναμε να δούμε. Όντας το πρώτο Playstation Certified Device, πρόκειται για μία συσκευή που θα λατρέψουν οι gamers. Με την κυκλοφορία του, τον Μάρτη, θα υπάρχουν 50 games ενώ η Sony Ericsson έχει έρθει σε συμφωνία με 20 εταιρίες παραγωγής παιχνιδιών, ανάμεσα τους και η Electronic Arts. Τέλος, δίνεται και η δυνατότητα στους χρήστες για multiplayer gaming αφού ένα Xperia Play μπορεί να συνδεθεί με ένα άλλο Xperia Play μέσω WiFi.

    To Firefox 4 γίνεται “κινητό”

    Εκεί που περπατούσαμε ανάμεσα στα περίπτερα του MWC να σου μπροστά μας η αλεπού του Firefox. «Που πας καλή μου αλεπού;» τη ρωτήσαμε. «Δεν πάω στο παζάρι» μας απάντησε. Και φυσικά δεν πήγαινε στο παζάρι αφού το MWC είναι το best place για να διαδώσεις τα νέα. Και τα νέα για το Firefox είναι πως σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο για mobile devices ενσωματώνοντας τα ίδια χαρακτηριστικά που όλοι ξέρουμε και αγαπάμε. Αναμένουμε λοιπόν.

    Manga On Mobile

    Τα Manga comics είναι γνωστά κι αγαπημένα σε όλους μας. Μια νέα εφαρμογή συμβατή με όλα τα OS (Android, iPhone/iPad, BlackBerry κ.τ.λ.) φέρνει τα αγαπημένα σου comics στο tablet ή το smartphone σου και μάλιστα σε υψηλή ποιότητα εικόνας. Εμείς ήδη απολαύσαμε πολλά από αυτά στο σχετικό περίπτερο στο MWC 2011.

    Τώρα το tablet σας γίνεται 3D

    Σε μια περίοδο όπου το 3D κυριαρχεί και οι εταιρείες εξελίσσουν όλο και περισσότερο τις κάμερες και τα μέσα αναπαραγωγής τέτοιου είδους εικόνων, εμείς ανακαλύψαμε τη μαγική μεμβράνη στο MWC 2011 που μεταμορφώνει όλες τις εικόνες σε 3D. Η GRilli 3D μεμβράνη απλά τοποθετείται σε οποιαδήποτε οθόνη επιθυμείτε και αυτόματα σάς δίνει την αίσθηση των 3D εικόνων, χωρίς καν να χρειάζεται να φορέσετε γυαλιά. Εύκολο, απλό και οικονομικό!

    Rock The House

    Άλλη μουσική στην κουζίνα, άλλη στο δωμάτιο; Σου πήρε τα αυτιά το καμάρι σου και θες να κάνεις κάτι για να σταματήσει η μουσική που παίζει στη διαπασών; Με το Sonos Controler για Android μπορείς να κάνεις όλα τα παραπάνω και επιπλέον να προσθέσεις μουσική στο μπάνιο σου για να μην τραγουδάς σόλο ή σε όποιο δωμάτιο του σπιτιού σου επιθυμείς. To μόνο που χρειάζεσαι είναι το Sonos ZonePlayer, που μπορείς να το βρεις διαθέσιμο σε μεγάλη ποικιλία επιλογών, ανάλογα με το πόση μουσική μπορεί να χωρέσει το σπίτι σου. Αμέσως , το Sonos Controler θα σου επιτρέψει να χειρίζεσαι αυτόματα και αυτόνομα τον ήχο, την ένταση, μέχρι και την επιλογή της μουσικής μέσω του Smartphone ή του tablet σου. Η εφαρμογή θα διατεθεί τον Μάρτιο, όπως μάθαμε και επίσημα στο MWC. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στον σύνδεσμο www.sonos.com/android

    Προφίλ στο Facebook πριν καν γεννηθείς

    Κι όμως το είδαμε κι αυτό την πρώτη κιόλας μέρα του MWC 2011 στη Βαρκελώνη. Μια νέα εφαρμογή επιτρέπει στο έμβρυο να φτιάξει το δικό του προφίλ στο Facebook πριν καν γεννηθεί. Για την ακρίβεια, οι ίδιοι οι γονείς τώρα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τη φωτογραφία του παιδιού τους χρησιμοποιώντας τις φωτογραφίες του υπερήχου και στη συνέχεια μέσω της εφαρμογής να φτιάξουν το πορτραίτο του και να το χρησιμοποιήσουν για να φτιάξουν το προφίλ του στο Facebook. Η εφαρμογή είναι δημιουργία της εταιρείας Great Connection που συνεργάζεται με διάφορα μαιευτήρια ανά τον κόσμο. Το 40% των εμβρύων είναι ήδη γνωστά στα κοινωνικά δίκτυα πριν καν βγουν στον έξω κόσμο. Να δούμε τι άλλο θα δούμε!
    Βέβαια, για να είμαστε και λίγο σοβαροι, η ίδια εταιρία έχει αναπτύξει αρκετές εφαρμογές τηλειατρικής.

    SMS para tados

    • Τελικά επικράτησε η λογική και το συνέδριο δεν θα πάει Λονδίνο. Οι υποψήφιες πόλεις για να το οργανώσουν από το 2013 είναι το Μιλάνο, το Παρίσι και το Μόναχο. Δηλαδή πάνω που γλυτώσαμε από τα fish and chips θα πέσουμε τα Wurst της Άγκελα…
    • Αέρας τεχνολογίας δεν πνέει μόνο στη Βαρκελώνη αλλά και στην Αθήνα όπου η Wind ετοιμάζεται για ένα πολύ ενδιαφέρον λανσάρισμα…
    • Κομπλέ το ελληνικό team της Sony Ericsson καμάρωνε πιο πολύ κι από τον Bert Nordberg. Το καλό είναι ότι σε λίγο καιρό θα καμαρώνουν για τις πωλήσεις. Στην Ελλάδα και όχι μόνο!
    • Από κοντά στην πρώτη γραμμή και ο Τάσος της Ericsson καθότι μάχιμος και ουχί παγκίτης
    • Οι κατασκευαστές έστρωναν βάγια για τον Βάιο και το team της Ericsson οι οποίοι για να προλάβουν όλα έτρεχαν με ταχύτητες LTE ή αν προτιμάτε FFTS (Fiber To The Stand)!
    • Ρωτήσαμε έναν παλιό πως του φάνηκε η ομιλία του Balmer και εκείνος απάντησε λακωνικά: Η Microsoft επιβεβαίωσε το όνομά της
    • Το πιο δραστήριο team κατασκευαστών πρέπει να ήταν αυτό της Samsung. Και οι τρεις ήταν υπέροχοι και έδωσαν δυναμικα το παρών τόσο στην press conference εξυπηρετώντας τους δημοσιογράφους μαζί με την Ειρήνη όσο και στο περίπτερο όπου ήταν πανταχού παρόντες και τα πάντα πληρούντες.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles