18.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
More

    Τέλος για την έντυπη μορφή της Εγκυκλοπαίδειας Britannica

    Άλλος ένας ιστορικός θεσμός αλλάζει προς την ψηφιακή εποχή. Η ιστορική εγκυκλοπαίδεια Britannica, των 32 τόμων και των 65.000 λημμάτων, σταματά να εκδίδεται στην έντυπή του μορφή. Το περιεχόμενο της εγκυκλοπαίδειας βέβαια, δεν πάει πουθενά καθώς θα είναι διαθέσιμο μόνο σε ηλεκτρονική μορφή.

    Η τελευταία έντυπη έκδοση της ιστορικής εγκυκλοπαίδειας, είναι από το 2010 και σύμφωνα με την New York Times, μόνο 8000 αντίτυπα έχουν πωληθεί, στην τιμή των 1395 δολαρίων. Απομένουν προς πώληση, άλλα 4000. Αναμένεται πως πολύ γρήγορα θα συμβεί αυτό, καθώς θα αποτελούν πια, ακόμα περισσότερο συλλεκτικά κομμάτια.

    Σημειώνουμε πως η Britannica είναι η πρώτη εγκυκλοπαίδεια που εξεδόθη σε ψηφιακή μορφή, ήδη από το 1981.

    Η παύση έκδοσης της έντυπης μορφής, είναι άλλο ένα μεταίχμιο στην πολύχρονη ιστορία της εγκυκλοπαίδειας.  Στο blog της εταιρείας, μιλούν για μία μεγάλη μετάβαση αλλά όχι μία δυσάρεστη εξέλιξη. Άλλωστε, η Online έκδοση, είναι η έκδοση που έχουν προτιμήσει ήδη οι περισσότεροι από τους χρήστες της εγκυκλοπαίδειας. Φταίει και αλματώδης ανάτπυξη της Wikipedia; Πολύ πιθανόν, αν και ο τρόπος μέσα από τον οποίο φιλτράρεται και διασταυρώνεται όλα αυτά τα χρόνια το περιεχόμενο της Britannica είναι εντελώς διαφορετικό.

    Η Britannica απασχολεί περισσότερους από 100 συντάκτες των λημμάτων της οι οποίοι βρίσκονται μέσα στην εταιρεία και μερικούς χιλιάδες ως εξωτερικούς συνεργάτες. Η διαδικασία διασταύρωσης των πληροφοριών που εντάσσεται μέσα στην ύλη της εγκυκλοπαίδειας, θεωρείται από τις πιο αξιόπιστες στον κόσμο. Γι αυτό η εγκυκλοπαίδεια Britannica είναι σημείο αναφοράς για την έρευνα, αλλά και γι αυτό οι εκδόσεις της αγοράζονται από τα Υπουργεία Παιδείας αρκετών κρατών ώστε να υπάρχουν στις βιβλιοθήκες όλων των σχολείων.

    Για την ιστορία, οι online χρήστες της ψηφιακής μορφής της εγκυκλοπαίδειας Britannica ξεπερνούν τα 100 εκατομμύρια. Για την σύνταξή της έχουν συνεργαστεί περισσότεροι από 110 κάτοχοι Nobel, αρχηγοί κρατών, αλλά και 2 φορές έχει καταγραφεί ως εργαλείο εγκλήματος….

    Πηγές: New York Times, Britannica Blog

     

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles