13.7 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
More

    Τέλος τα ευρώ για τη Roscosmos! Με ρούβλια στο εξής όλες οι διεθνείς συμφωνίες

    Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα να επιβληθούν πολλαπλές κυρώσεις στη Ρωσία, που επηρεάζουν όχι μόνο τις οικονομικές δραστηριότητες στη γη αλλά και τις εξελίξεις στο διάστημα. Από την περασμένη κιόλας εβδομάδα ο επικεφαλής της Roscosmos Ντμίτρι Ρογκόζιν είχε προειδοποιήσει ότι η στρατηγική που ακολουθεί η Δύση σε βάρος της Μόσχας θα μπορούσε να προκαλέσει την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, συμπληρώνοντας ότι η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων που ανεφοδιάζουν τον ISS θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις.

    Μια ακόμα εξέλιξη έρχεται ξανά να ταράξει τις ισορροπίες. Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συνάπτει όλες τις «εξωτερικές» συμβάσεις της σε ρούβλια, μετά τη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η χώρα του δεν θα δέχεται στο εξής πληρωμές σε δολάρια ή σε ευρώ για τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην ΕΕ.

    «Και εμείς θα συνάπτουμε όλες τις συμφωνίες μας με το εξωτερικό σε ρούβλια», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Μέχρι πρόσφατα, η συνεργασία στον διαστημικό τομέα ήταν ένας από τους ελάχιστους τομείς που δεν είχαν επηρεαστεί από τις διεθνείς κυρώσεις. Την επόμενη εβδομάδα, στις 30 Μαρτίου, ένας Αμερικανός αστροναύτης, ο Μαρκ Βάντι Χάι και δύο Ρώσοι κοσμοναύτες, οι Αντόν Σκαπλέροφ και Πιοτ Ντούμπροφ, είναι προγραμματισμένο να επιστρέψουν στη Γη με έναν ρωσικό πύραυλο Σογιούζ.

    Διαβάστε επίσης:

    “Σαμποτάρουν” οι Ρώσοι το WhatsApp – Πρώτη επιλογή το Telegram (digitallife.gr)

    Ελένη Σαραντάκη
    Ελένη Σαραντάκη
    Η Ελένη Σαραντάκη είναι δημοσιογράφος και εκπαιδευτικός με πολυετή εμπειρία στο χώρο του τεχνολογικού και τουριστικού ρεπορτάζ. Έχει συνεργαστεί με ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα ως αρθρογράφος, ενώ σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του περιοδικού της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Greek Hotelier και editor στο τεχνολογικό site Digital Life.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles