24.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Τέθηκαν οι υπογραφές για την υλοποίηση του μεγαλύτερου επενδυτικού έργου στην Κύπρο

    Η θεμελίωση του μεγαλύτερου ενεργειακού έργου στην Κύπρο, που προβλέπει το σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία του τερματικού Υγροποίησης Φυσικού Αερίου στο Βασιλικό, ανακοινώθηκε την Παρασκευή παρουσία μελών της κυβέρνησης, θεσμικών αρχών και παραγωγικών φορέων στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της σύμβασης ανάμεσα στην Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και της διεθνούς κοινοπραξίας.

    Σύμφωνα με τους όρους του συμβολαίου, το στάδιο κατασκευής του έργου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει περίπου 24 μήνες, από την ημέρα που η ΕΤΥΦΑ θα δώσει οδηγίες στην Κοινοπραξία να ξεκινήσει εργασίες, ενώ το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2022.

    Υπενθυμίζεται ότι το τερματικό ΥΦΑ θα περιλαμβάνει πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές. Το Τερματικό ΥΦΑ έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση της κεφαλαιουχικής δαπάνης, από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF).

    Ο υπουργός Ενέργειας, Βιομηχανίας και Εμπορίου, κ. Γιώργος Λακκοτρύπης, αναφερόμενος στην θετική αυτή εξέλιξη τόνισε  «Με τη σημερινή υπογραφή, τίθενται πλέον οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων», υπενθυμίζοντας ότι ο υφιστάμενος στρατηγικός σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας για το φυσικό αέριο θέτει ως κύριες προτεραιότητες τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση του ενεργειακού μίγματος της χώρας και την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού μέσω δραστηριοποίησης ανεξάρτητων παραγωγών, όλοι παράγοντες που αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του κόστους της ενέργειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

    «Η χρήση του Φυσικού Αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές, σε συνδυασμό πάντα και με την περαιτέρω προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, θα προσφέρει επιτέλους την απάντηση στην εξάρτηση στα εισαγόμενα υγρά καύσιμα του μικρού και απομονωμένου ενεργειακού συστήματος της χώρας μας, ενώ θα συμβάλει θετικά και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λακκοτρύπης.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles