20.8 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
More

    Θα συνεχιστεί και το 2017 η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο

    Αισιόδοξα μηνύματα περιλαμβάνει πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, του Πανεπιστημίου Κύπρου, καθώς, όπως εκτιμάται, θα συνεχιστεί και το 2017 η αύξηση της πραγματικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο, με ελαφρώς ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που καταγράφηκαν το 2016.

    Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) προβλέπεται ότι θα αυξηθεί το 2017 κατά 3,1%. Ειδικότερα, το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 3,5% και 3,1% αντίστοιχα (συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2016). Κατά το δεύτερο μισό του έτους, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ προβλέπεται στο 3,0%. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην προβλεπόμενη άνοδο του ΑΕΠ είναι οι ακόλουθοι:

    – Ικανοποιητικοί ρυθμοί αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης στην Κύπρο το 2016 και περαιτέρω βελτίωση εγχώριων προπορευόμενων δεικτών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, συμπεριλαμβανομένων και των δεικτών οικονομικής εμπιστοσύνης.

    – Λιγότερο δυσμενείς χρηματοπιστωτικές συνθήκες στην Κύπρο, καθώς συνεχίζεται η ομαλοποίηση της κατάστασης στον εγχώριο τραπεζικό τομέα (π.χ. αύξηση των καταθέσεων, συνέχιση της απομόχλευσης) και τα δανειστικά επιτόκια μειώνονται.

    – ‘Aλλοι εγχώριοι παράγοντες όπως η θετική δημοσιονομική επίδοση και οι μειώσεις στο γενικό επίπεδο τιμών που καταγράφηκαν σε προηγούμενα τρίμηνα.

    – Ευνοϊκό εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη και την ΕΕ, μεγαλύτερη από την αναμενόμενη άνοδο του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από την ΕΕ, απάμβλυνση της ύφεσης στη Ρωσία και ενδυνάμωση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην ΕΕ και την ευρωζώνη.

    – ‘Aλλοι εξωτερικοί παράγοντες όπως τα χαμηλά επίπεδα ευρωπαϊκών επιτοκίων και η βελτιωμένη επίδοση των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών τα τελευταία τρίμηνα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles