BREAKING

'The Green Knight': Γιατί η νέα επική περιπέτεια είναι για λίγους (και καλούς;)

Το The Green Knight, ή στα ελληνικά 'O Πράσινος Ιππότης', παίζεται ήδη στους κινηματογράφους από τις 9 Σεπτεμβρίου. Το ελληνικό αλλά και το διεθνές κοινό, έχουν συμφωνήσει πως δεν πρόκειται για την συνηθισμένη περιπέτεια, μα πρόκειται για ένα σκοτεινό μεσαιωνικό παραμύθι που είναι για λίγους. Η νέα ταινία του David Lowery μας συστήνει σε μία μοντέρνα εκδοχή της κλασικής ιστορίας από το «σύμπαν» του Βασιλιά Αρθούρου, "Ο Σερ Γκουγουέιν και ο Πράσινος Ιππότης" την οποία θα σκεφτόμαστε για πολλές ημέρες αφού φύγουμε από την αίθουσα του σινεμά.

Πίσω από την παραγωγή του 'Πράσινου Ιππότη', βρίσκεται το στούντιο Α21, το οποίο είναι υπέυθυνο για πολλά από τα 'διαμάντια' που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια οι απανταχού σινεφίλ, όπως το 'Midsommar', το 'The VVitch', το 'The Lighthouse" και άλλα.

Πρόκειται για μία ταινία με εντυπωσιακή φωτογραφία και εφέ, σε σημείο που τα πλάνα αναλαμβάνουν τα ίδια να μας διηγηθούν την ιστορία. Η αφήγησή της είναι αντισυμβατική και στωική, κάτι που μπορεί να προβληματίσει τον μέσο θεατή. Εάν αποφασίσετε να κόψετε εισιτήρια για το The Green Knight, να έχετε από πριν υπ' όψην ότι θα δείτε κάτι πολύ εντυπωσιακό μέν, πολύ διαφορετικό δε.

Λάβετέ την ως ένα ακόμη έργο τέχνης, καθίστε αναπαυτικά στο κάθισμά σας, πάρτε ποπκόρν και απολαύστε τα 125' λεπτά για τα οποία διαρκεί.

Η υπόθεση της ταινίας 'Ο Πράσινος Ιππότης'

Ο Σερ Γκογουέιν (Ντεβ Πατέλ), ο απερίσκεπτος και πεισματάρης ανιψιός του βασιλιά Αρθούρου ξεκινά ένα τολμηρό ταξίδι για να συναντήσει τον διαβόητο Πράσινο Ιππότη, που βάζει σε δοκιμασίες τη γενναιότητα των αντρών. Στο διάβα του, θα αναμετρηθεί με φαντάσματα, γίγαντες, κλέφτες και δολοπλόκους σε ένα βαθύτερο ταξίδι αυτογνωσίας με σκοπό να αποδείξει την αξία του στα μάτια της οικογένειας. Αποστολή του να πληρώσει το τίμημα ενός παράτολμου παζαριού: να παραδώσει το κεφάλι του έναν χρόνο μετά τον αποκεφαλισμό του μυστηριώδη Πράσινου Ιππότη.

The Green Knight

Μία διαχρονική ιστορία

Μέρος του κύκλου των μύθων γνωστών ως αρθουριανών θρύλων, με επίκεντρο τον Βασιλιά Αρθούρο και τους Ιππότες της Στρογγυλής Τραπέζης, ο Σερ Γκογουέιν αντλεί έμπνευση από ουαλικές, αγγλικές και ιρλανδικές ιστορίες του κέλτικου παρελθόντος και της γαλλικής ιπποτικής παράδοσης του μεσαίωνα για να διηγηθεί το διαχρονικό παραμύθι ενός νεαρού ήρωα που καλείται να αποδείξει την αξία του μέσα από αλλόκοτες καταστάσεις.

Κάτω από όλη την εκκεντρικότητα και την αμφισημία υπάρχει ένα αλληγορικό σχόλιο για τη μάχη ανάμεσα στον χριστιανισμό και την παλαιά τάξη, καθώς ένας πολιτισμός (που ενσαρκώνει ο Βασιλιάς Αρθούρος) παλεύει με τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Ήδη ένας ήρωας στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου, ο νεαρός Σερ Γκογουέιν δέχεται την πρόκληση και περιμένει έναν χρόνο για να ξεκινήσει το επικό του ταξίδι. Τα επόμενα Χριστούγεννα, διασχίζει ένα παγερό τοπίο, συναντά πολλές αινιγματικές φιγούρες, μερικές ζωντανές, άλλες νεκρές, άλλες επικές, άλλες μεταμφιεσμένες, άλλες όχι ανθρώπινες, που τον βοηθούν να ανακαλύψει τον εαυτό του.

«Η ιδέα του ιπποτισμού σε συνάφεια με ένα νέο άντρα που ανακαλύπτει τον εαυτό του είναι η ρίζα της ιστορίας για μένα» λέει ο Ντέιβιντ Λόουερι. «Η ιδέα διαφαίνεται στο πρωτότυπο κείμενο και κάνει την ιστορία διαχρονική. Ο Γκογουέιν βρίσκεται σε μία επική αναζήτηση που θα τον οδηγήσει στην συνειδητοποίηση της αξίας του να είσαι ακέραιος».  Η αφήγηση συνεχίζει με μία σειρά από δοκιμασίες στο κάστρο του Λόρδου Μπέρτιλακ, όπου η σύζυγος του αριστοκράτη προσπαθεί να βάλει τον Γκογουέιν σε πειρασμό, πριν φύγει για να συναντήσει τον Πράσινο Ιππότη για την τελική αναμέτρηση στο δάσος.

Ο Ήρωας

 Ο Γκογουέιν έχει ελαττώματα, αλλά είναι συμπαθής. Ένας έφηβος ελευθέρων ηθών στην αυλή του Βασιλιά Αρθούρου, που στην αρχή της ταινίας απολαμβάνει τα νιάτα του και τελικά δείχνει τον ηρωισμό του όταν αποκεφαλίζει τον Πράσινο Ιππότη σε μία στιγμή αυθορμητισμού. «Ο Γκογουέιν μου δεν είναι απαίσιος, αλλά δεν είναι και στην καλύτερη εκδοχή του» λέει ο δημιουργός. «Μου αρέσουν οι πρωταγωνιστές που συνειδητοποιούν ότι έχουν ελαττώματα».

Ο δημιουργός ήθελε ο χαρακτήρας να έχει σχέση με τα σύγχρονα θέματα που εξερευνούν τη μοντέρνα αρρενωπότητα. «Τα θέματα της αρρενωπότητας είναι στο προσκήνιο σήμερα και μας έχουν οδηγήσει να σκεφτούμε τα πράγματα διαφορετικά» λέει ο Λόουερι.

Αφού έλαβε υπόψη του δεκάδες ηθοποιούς, ο Λόουερι συνάντησε τον Ντεβ Πατέλ (The Personal History of David Copperfield, Slumdog Millionaire), έναν ηθοποιό που είναι γνωστός για τους ιδιαίτερους ρόλους του. Στα αρχικά στάδια του σεναρίου, ο Λόουερι παρουσίαζε έναν πρωταγωνιστή που κάνει ανεπανόρθωτα λάθη αλλά ο Πατέλ ήθελε μια κάποια εξιλέωση για τον πρωταγωνιστή. «Ο Ντεβ είχε πολύ καλά σχόλια για το σενάριο και συντονίστηκα με κάποια από αυτά» λέει ο δημιουργός. «Ο Γκογουέιν είναι κακομαθημένος και είπα στον Ντέιβιντ πριν συμφωνήσω να αναλάβω τον ρόλο ότι αν ήταν να κάνουμε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι μαζί του, θα έπρεπε να τον κάνουμε συμπαθητικό» λέει ο Πατέλ.

Με τον Πατέλ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Λόουερι κατάλαβε ότι μπορούσε να διατηρήσει τα ψεγάδια του Γκογουέιν χωρίς να θυσιάζει σε ηρωισμό, ωριμότητα ή ακεραιότητα. «Όσο κι αν ήθελα τον Γκογουέιν να ξεκινά από αμφίβολη αφετηρία, δεν ήθελα να τον μισήσουμε» λέει ο δημιουργός. «Ήξερα ότι τα αξιαγάπητα στοιχεία του Ντεβ θα μας ήταν χρήσιμα σε αυτή την εκδοχή του Γκογουέιν».

Ο Πατέλ εκτίμησε το σενάριο για τη διαχρονική ματιά σε σχέση με την αρρενωπότητα όταν έρχεται αντιμέτωπη με δυνατούς γυναικείους χαρακτήρες. «Ο Γκογουέιν είναι προνομιούχος, αλλά στην πορεία ταπεινώνεται από τις έξυπνες γυναίκες γύρω του, ανάμεσα τους και η Αλίσια Βικάντερ που παίζει δύο χαρακτήρες. Όσο προχωράει το ταξίδι του, η αρρενωπότητα του θίγεται και τον βλέπουμε πια σαν το παιδί που είναι».

Δείτε το τρέιλερ της πολυσυζητημένης ταινίας The Green Knight

0 Comment