21 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    The Walking Dead Art: Η «τέχνη» της επιβίωσης!

    To The Walking Dead δεν πρόκειται για μία απλή τηλεοπτική σειρά, αλλά για ένα «φαινόμενο» της ευρύτερης pop κουλτούρας, το οποίο έχει καταφέρει να κλέψει τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Από το 2010 μέχρι σήμερα, στους 8 κύκλους της σειράς το main theme του The Walking Dead, δεν είναι άλλο από τη μάχη για επιβίωση, μία μάχη που ξεκινάει από τη στιγμή που ο άνθρωπος άρχισε να αντιλαμβάνεται τη θέση του στον κόσμο και που συνδέεται με τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης. Και μπορεί τα αιμοσταγή zombies να θεωρούνται σε πολλές περιπτώσεις «brainless», ωστόσο η αγαπημένη σειρά που εστιάζει στην μεταβλητότητα της ανθρώπινης φύσης και στο πόσο εύθραυστος είναι ο πολιτισμός μας, μπορεί να λειτουργήσει ως μία «πρώτη μαγιά» που θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την ασίγαστη δίψα του ανθρώπου για επιβίωση.

    The Walking Dead Art (4)

    The Walking Dead Art (3)

    Το διαχρονικό θέμα της επιβίωσης άλλωστε, αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα και του The Walking Dead Art (www.thewalkingdeadart.gr), ενός ξεχωριστού για τα ελληνικά δεδομένα πολύπλευρου «art event», το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι το Walking Dead είναι πολλά παραπάνω από μία απλή σειρά. Άλλωστε, το σύμπαν του (και όλα όσα πρεσβεύει) αποτελούν όχι μόνο «πηγή έμπνευσης», αλλά και τροφή για σκέψη. Πριν από μερικούς μήνες, οι υπεύθυνοι των καναλιών FOX πραγματοποίησαν ένα κάλεσμα σε δεκάδες καλλιτέχνες, ώστε να εμπνευστούν από τον ξεχωριστό κόσμο του The Walking Dead και να δημιουργήσουν μία σειρά από καλλιτεχνικά έργα που θα βασίζονταν πάνω στη γνωστή σειρά. 52 καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα και έτσι μπήκαν οι βάσεις για να γεννηθεί η προαναφερθείσα έκθεση τέχνης, η οποία βέβαια είναι πολλά παραπάνω από ένα απλό art event, καθώς εκτός από την έκθεση έργων περιλαμβάνει και δεκάδες παράπλευρες δράσεις.

    The Walking Dead Art (10)

    The Walking Dead Art (1)

    Εμείς είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε στους χώρους του Ωδείου Αθηνών και πήραμε μία καλή γεύση από τα ξεχωριστά έργα που κοσμούσαν την έκθεση. Αφήνοντας για λίγο πίσω τον παλιό μας εαυτό και μπαίνοντας για λίγο στο πετσί του… survivor, είδαμε έργα που μας έφεραν ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος του πολιτισμού. Από τα πρώτα κιόλας λεπτά στην έκθεση, η εφιαλτική ατμόσφαιρα σε συνδυασμό με το απόκοσμο feeling προξενούσε ρίγος, μεταδίδοντας την αίσθηση ότι είσαι κι εσύ μέρος του post-apocalyptic κόσμου του The Walking Dead.

    The Walking Dead Art (8)

    Κάθε καλλιτεχνικό έργο είχε να διηγηθεί και την δική του ξεχωριστή ιστορία, με τους καλλιτέχνες να ακολουθούν  να ακολουθούν στα εικαστικά έργα τους τόσο παραδοσιακές νόρμες όσο και πιο… εναλλακτικές και συγχρόνως τολμηρές προσεγγίσεις. Μάλιστα, σε πολλά από τα συγκεκριμένα έργα γινόταν χρήση της τεχνολογίας της εικονικής πραγματικότητας, προσδίδοντας έτσι έναν πιο interactive χαρακτήρα στην όλη εμπειρία. Ζωγραφικοί πίνακες, ανατρεπτικά γλυπτά, τολμηρές art κατασκευές, αλλά και ολόκληρες εγκαταστάσεις που μας εντυπωσίασαν, κόσμησαν τους χώρους του Ωδείου Αθηνών, αποδεικνύοντας ότι η επιβίωση είναι τελικά… «τέχνη»!

    The Walking Dead Art (9)

    The Walking Dead Art (6)

    Εκτός από τα εκθέματα, η έκθεση περιλαμβάνει και μία σειρά από παράπλευρες δράσεις (Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα δράσεων: www.thewalkingdeadart.gr), με θεατρικά δρώμενα, ομιλίες, παρουσιάσεις και happenings, αλλά και έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου εικαστικού έργου, ο οποίος τρέχει στο επίσημο website της έκθεσης και που χαρίζει πλούσια δώρα στους τυχερούς νικητές. Με ελεύθερη είσοδο, αυτό το Σ/Κ δε γίνεται να μην περάσετε μία βόλτα από το Ωδείο Αθηνών και να γνωρίσετε από κοντά την… τέχνη της επιβίωσης!

    Walking Dead Art

    **** Τα νέα επεισόδια «The Walking Dead» προβάλλονται κάθε Δευτέρα στις 22:45, αποκλειστικά στο FOX λιγότερο από 24 ώρες μετά την πρεμιέρα τους στην Αμερική! Το κανάλι FOX είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova και Vodafone TV.

    Πέτρος Κυπραίος
    Πέτρος Κυπραίος
    Tech expert και true gamer στην καρδιά, ο Πέτρος Κυπραίος ξεκίνησε να ασχολείται ως συντάκτης σε κορυφαία περιοδικά του Ειδικού Τύπου πάνω στα video games και στην τεχνολογία, ενώ διετέλεσε επίσης και υπεύθυνος τμήματος παιδικών περιοδικών. Από τη θέση του editorial director το focus του είναι οτιδήποτε digital, όμως του αρέσει να ρίχνει και μια ματιά και στο… lifestyle!

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles