16.7 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Θετικές οικονομικές προοπτικές για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο και για τα επόμενα τρίμηνα!

    Ενθαρρυντικά φαίνονται να είναι τα μηνύματα για την κυπριακή οικονομία, αφού σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, προβλέπεται να συνεχιστεί η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο και για τα επόμενα τρίμηνα. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ (σε σταθερές τιμές) για το 2015 προβλέπεται σε 1,3%. Το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,9% το τρίτο και 2,6% τέταρτο τρίμηνο του 2015, συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2014. Η ερμηνεία των ρυθμών μεταβολής του ΑΕΠ που εκτιμούνται για το δεύτερο μισό του 2015 πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα χαμηλά επίπεδα πραγματικού ΑΕΠ που καταγράφηκαν κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ για το 2016 προβλέπεται σε 1,5%.

    Οι κυριότεροι παράγοντες που οδηγούν στην προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ τα επόμενα τρίμηνα είναι οι εξής:

    Η επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και απασχόλησης το δεύτερο τρίμηνο του 2015, που ακολουθήθηκε από περαιτέρω βελτιώσεις σε εγχώριους προπορευόμενους οικονομικούς δείκτες το τρίτο τρίμηνο.

    Η ενδυνάμωση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη και ικανοποιητικός ρυθμός ανάπτυξης στο Ηνωμένο Βασίλειο το δεύτερο τρίμηνο, καθώς και περαιτέρω αυξήσεις στους Ευρωπαϊκούς δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης το τρίτο τρίμηνο.

    Οι πρόσφατες μειώσεις στα εγχώρια δανειστικά επιτόκια που σε συνθήκες μειωμένης ζήτησης και ψηλής ανεργίας υποβοηθούν την ανάκαμψη της οικονομίας. Επιπλέον, η αποκατάσταση της εγχώριας οικονομικής εμπιστοσύνης καθώς και οι δημοσιονομικές επιδόσεις εκτιμάται ότι θα επιδράσουν θετικά στη δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

    Οι μειωμένες διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ο χαμηλός πληθωρισμός στην ΕΕ αναμένεται να ωφελήσει την οικονομική δραστηριότητα στην Κύπρο μέσω των επιδράσεων στα πραγματικά εισοδήματα και στη ζήτηση.

    Η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι βασικών νομισμάτων και κυρίως της στερλίνας προβλέπεται να συμβάλει στην αύξηση της δραστηριότητας μέσω των εξαγωγών και ιδιαίτερα του τουρισμού.

    Οι περαιτέρω μειώσεις στα ευρωπαϊκά δανειστικά επιτόκια και στο κόστος δανεισμού των κρατών της ευρωζώνης (με εξαίρεση την Ελλάδα) αντικατοπτρίζουν την υποβοηθητική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ από την οποία επωφελείται και η Κύπρος.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles