16.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
More

    Τι έδειξαν οι μετρήσεις ακτινοβολίας σε 16 σημεία κάλυψης του δικτύου 5G στην Αγγλία

    H Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών της Μεγάλης Βρετανίας (Ofcom), δημοσίευσε τα αποτελέσματα από τη μέτρηση της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκύπτει από τη χρήση των δικτύων 5ης γενιάς σε 16 από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σημεία κάλυψης του δικτύου τεχνολογίας 5G στην Αγγλία. Τα αποτελέσματα δικαιώνουν όσους υποστηρίζουν σθεναρά την καθολική εγκατάσταση του 5G και αποθαρρυντικά για όσους πιστεύουν και καλλιεργούν την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία από τη διάδοση του 5G στις σύγχρονες πόλεις.

    Όπως έδειξαν τα ευρήματα των μετρήσεων, η ακτινοβολία κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που συνιστούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Πιο συγκεκριμένα, τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ακτινοβολία της τάξης μόλις του 1.5% σε σχέση με τα ποσοστά που θεωρούνται επικίνδυνα από τους διεθνούς φορείς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βλέπουν το φως της δημοσιότητας τέτοιες έρευνες, καθώς σε πανευρωπαϊκό επίπεδο παρατηρείται μία ανησυχητική στροφή μεγάλης μερίδας πολιτών που τάσσονται εναντίον της ανάπτυξης δικτύων τεχνολογίας 5G.

    Χαρακτηριστικό πρόσφατο παραδείγματα αποτελεί η περίπτωση της Ελβετίας, μίας από τις πρωτοπόρες χώρες στη δημιουργία δικτύων 5G, η οποία έφτασε σε σημείο να σταματήσει τις διαδικασίες υιοθέτησης του 5G, εξαιτίας των έντονων διαμαρτυριών μερίδας του κοινού που θεωρούσε ότι υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία από την ακτινοβολία των δικτύων 5ης γενιάς.

    Ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφραστεί και στη χώρα μας από μεμονωμένες ομάδες πολιτών που ζητούν από την κυπριακή βουλή να παρέμβει και να αναστείλει τις διαδικασίες ανάπτυξης και λειτουργίας δικτύων τεχνολογίας 5G στην Κύπρο. Οι διαμαρτυρίες εστιάζονται στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου, τις ενδεχόμενες αλλαγές στο DNA, την εμφάνιση νευρολογικών βλαβών, ακόμα και τα συμπτώματα μίας κατάστασης που ονομάζεται ως «ηλεκτρομαγνητική υπερευαισθησία» και οδηγεί σε προβλήματα στον ύπνο, την έλλειψη ενέργειας, προσοχής και πονοκεφάλους, χωρίς, όμως, κάτι τέτοιο να μπορεί να υποστηριχτεί από αδιάσειστα επιστημονικά ευρήματα.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles