24.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
More

    Τι μπορεί να μάθει η αστυνομία από το… κινητό ενός τρομοκράτη;

    Πριν μερικές ημέρες και, λίγο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συγκλόνισαν το Παρίσι, η τοπική αστυνομία εισέβαλε σε ένα διαμέρισμα στο προάστιο Saint Denis της πόλης, πραγματοποιώντας μία επιδρομή που είχε ως αποτέλεσμα τρεις νεκρούς (ένας από τους οποίους ήταν ο καταζητούμενος για τις επιθέσεις τρομοκράτης Abdel Hamid Abaaoud) καθώς και 8 τραυματίες. Τι όμως οδήγησε την αστυνομία σε πληροφορίες ότι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα κρυβόταν τρομοκράτες που βρισκόταν πίσω από τις πολύνεκρες επιθέσεις στην πόλη; Κάποιοι σημειώνουν ότι στην ανακάλυψη του διαμερίσματος βοήθησε η εύρεση ενός κινητού το οποίο είχαν αφήσει πίσω τους οι τρομοκράτες, καθώς και στα δεδομένα που ήταν σε θέση να εξαχθούν απ’ αυτό.

    Discarded Mobile Phone

    Ευκαιρία για λίγη θεωρία, λοιπόν, όπως μας την προσφέρει το αγγλικό site “The Conversation”, και μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πώς η αστυνομία εντόπισε τους τρομοκράτες… Τι πληροφορίες μπορούν να ανακτηθούν από ένα κινητό τηλέφωνο; Ας θυμηθούμε ότι κάθε συσκευή διαθέτει ένα μοναδικό αναγνωριστικό που ονομάζεται IMEI, ενώ όλα σχεδόν τα σύγχρονα μοντέλα διαθέτουν SIM cards που περιλαμβάνουν έναν αριθμό IMSI ο οποίος προσδιορίζει κάθε μοναδικό πελάτη. Απ’ αυτά τα δύο αναγνωριστικά και μόνο, οι αρχές έχουν τη δυνατότητα να εντοπίσουν τον εγγεγραμμένο ιδιοκτήτη ενός κινητού τηλεφώνου, αλλά και να δουν εισερχόμενες και εξερχόμενες κλήσεις του, ζητώντας αυτές τις πληροφορίες από τον πάροχο τηλεπικοινωνιών που ανήκει. Αλλά τα call records είναι μόνο η αρχή…

    Λίγη θεωρία ακόμη… Τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας είναι cellular networks (κυψελοειδή δίκτυα) που αποτελούνται από τηλεπικοινωνιακές κυψέλες, κάθε μία από τις οποίες αποτελεί μία περιοχή κάλυψης που παρέχεται από ένα σταθμό βάσης. Όταν ένα τηλέφωνο ενεργοποιηθεί, συνδέεται με τον κοντινότερο σταθμό βάσης χρησιμοποιώντας το IMEI του, ενώ για να η επιτευχθεί επικοινωνία μεταξύ κινητού τηλεφώνου και κυψελών χρησιμοποιούνται ασύρματα σήματα. Όταν ένα κινητό μετακινείται πέρα ​​από την εμβέλεια κάθε σταθμού βάσης σε γειτονικές κυψέλες, η διαδικασία της επικοινωνίας επαναλαμβάνεται και ένα σύστημα στέλνει εντολή στην κινητή μονάδα και σε μια πιο κοντινή κυψέλη ώστε να αναλάβουν τις μεταξύ τους επικοινωνίες χωρίς διακοπή της κλήσης. Οι σταθμοί βάσης συνδέονται μεταξύ τους, υπό τον έλεγχο ενός Mobile Telephone Switching Office που δρομολογεί κλήσεις μεταξύ διαφορετικών περιοχών του δικτύου. Οι διαφορετικοί πάροχοι δικτύων -για παράδειγμα οι Cosmote, Vodafone και Wind στην Ελλάδα- είναι διασυνδεδεμένοι και αυτοί μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν ένα ενιαίο virtual network που εκτείνεται σε μια ολόκληρη χώρα. Και ακόμη κι αν κάποιος φύγει εκτός χώρας, πάντα υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης μέσω περιαγωγής σε κάποιο συνεργαζόμενο δίκτυο με την ίδια λογική.

    Όταν τα παραπάνω μάς δείχνουν ότι εύκολα μπορεί να εντοπιστεί τουλάχιστον η κυψέλη στην οποία βρίσκεται κάθε συσκευή κινητού τηλεφώνου, κάθε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, εφ’ όσον το κινητό αυτό είναι ενεργοποιημένο και βρίσκεται σε επικοινωνία με ένα σταθμό βάσης – αυτή η πληροφορία είναι πρακτικά απαραίτητη προκειμένου να πραγματοποιηθεί μία κλήση σχεδόν ακαριαία. Στην ύπαιθρο, η ακτίνα μίας κυψέλης μπορεί να καταλαμβάνει 30χλμ, αλλά και στις πόλεις συρρικνώνεται σε λιγότερο από ένα χιλιόμετρο και σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπως το Παρίσι, η ακτίνα της μπορεί να είναι ακόμη και μόλις 100 μέτρα ή και λιγότερο.

    ‘Ετσι, πρακτικά, μπορούμε να γνωρίζουμε, με πολύ μικρή απόκλιση, πού βρισκόταν ένα κινητό τα προηγούμενα δευτερόλεπτα, λεπτά, ώρες, ημέρες ή και… εβδομάδες. Δεδομένου ότι όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επικοινωνούν μεταξύ τους όπως σημειώσαμε, στη συγκεκριμένη περίπτωση πληροφορίες για το κινητό που εντοπίστηκαν μπόρεσαν να ανακτηθούν τόσο από τη χρήση του στη Γαλλία, όσο και στο Βέλγιο ή και άλλα μέρη του κόσμου.

    1532738160458764099

    Σε πυκνοκατοικημένες πόλεις, λοιπόν, οι ερευνητές είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορούν να εντοπίσουν πού έχει χρησιμοποιηθεί ένα κινητό τηλέφωνο σε ακτίνα ελάχιστων πολυκατοικιών, έτσι ο εντοπισμός στην περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε δεν ήταν δύσκολος. Σε συνδυασμό με άλλες έρευνες της αστυνομίας είναι μάλιστα δυνατό να περιοριστεί η αναζήτηση σε ένα μικρό αριθμό διαμερισμάτων, χρησιμοποιώντας μόνο τα αρχεία του δικτύου. Εάν, επιπλέον, το συγκεκριμένο τηλέφωνο ήταν ένα smartphone με δυνατότητες Wi-Fi, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση σε σημεία πρόσβασης Wi-Fi, αυτά δυνητικά παρείχαν στους ερευνητές δυνατότητα ακόμη ταχύτερου και πιο ακριβούς εντοπισμού, καθώς η διεύθυνση IP συνήθως συνδέεται με μια φυσική διεύθυνση. Και κάπως έτσι η γαλλική αστυνομία έφτασε στους τρομοκράτες…

    Η ανάκτηση του εν λόγω κινητού παρείχε, πάντως, πιθανότατα στην αστυνομία του Παρισιού ένα “θησαυρό” πολύ περισσότερων πληροφοριών σχετικά με το σχεδιασμό των πολύνεκρων επιθέσεων και ίσως μελλοντικών που ετοιμάζονται. Πώς; Έχοντας πρόσβαση σε γραπτά μηνύματα αλλά και σε αρχεία για κάθε εισερχόμενη ή εξερχόμενη κλήση του κινητού τους προηγούμενους 12 μήνες, οι ερευνητές έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από τα δίκτυα και αντίστοιχα αρχεία για κάθε έναν από τους αριθμούς που εμφανίζονται στο αρχείο του εν λόγω κινητού. Μπορούν να έχουν πρόσβαση στην ώρα και τις ημερομηνίες των μηνυμάτων και σε τοποθεσίες από τις κυψέλες στις οποίες βρισκόταν κάθε στιγμή κάθε ένα από τα ύποπτα τηλέφωνα. Και αν στο παζλ προσθέσει κάποιος και… ονόματα εγγεγγραμένων συνδρομητών, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω έρευνες, με τη βοήθεια στοιχείων που μπορεί να δοθούν από λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, το Twitter ή apps που χρησιμοποιούν την τοποθεσία του χρήστη όπως το Foursquare.

    Ένα πεταμένο κινητό… πολλές πληροφορίες. Το ζήτημα είναι, βέβαια, όλα αυτά που μπορούν οι αρχές να μάθουν από εμάς, από μία συσκευή που είχαμε ή έχουμε στην κατοχή μας, να αξιοποιούνται με τους τρόπους που περιγράψαμε μόνο σε περιπτώσεις αναζήτησης υπόπτων μετά από σχετικά εντάλματα. Το τι γίνεται στην πραγματικότητα και κατά πόσο ο καθένας μας έχει πέσει “θύμα” των παρακολουθήσεων, είναι ένας άλλου τύπου προβληματισμός ο οποίος μας έχει απασχολήσει πολλάκις στη… μετά Snowden εποχή, ωστόσο δεν είναι για να αναλυθεί στο παρόν άρθρο.

    Related Articles

    Stay Connected

    45,800ΥποστηρικτέςΚάντε Like
    6,126ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
    14,900ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής


    Latest Articles